"Про них забули": сестра розповіла про полоненого захисника острова Зміїний

"Про них забули": сестра розповіла про полоненого захисника острова Зміїний

Ексклюзивно
"Про них забули": сестра розповіла про полоненого захисника острова Зміїний
. Острів Зміїний. 2008 рік. Фото: УНІАН

Прикордонник з Ізмаїла Сергій Тушенко — один із 49 захисників острова Зміїний, які перебувають в російському полоні. Що наразі про них відомо в ефірі "Українського радіо. Одеса" розповіла Суспільному сестра Сергія Валентина.

Майже дев’ять місяців більшість захисників українського острова Зміїний перебувають в російському полоні. Це морські піхотинці і прикордонники. За словами Валентини, їх 49. На момент вторгнення російської армії на острів там перебували 80 військовослужбовців.

"Про них зовсім забули"

Де зараз Сергій Тушенко і що з ним — його родина не знає. Валентина каже, що жодної звістки від брата родина не отримувала: ні побратими, яких вдалось звільнити з полону, нічого про нього не знали, ні листів через "Червоний хрест", як інші родини, вони не отримували.

"Про нашого Сергія немає ніякої інформації, жодної. Все, що ми про нього знаємо — це те, що ми бачили 26 лютого по російських каналах: бачили його лице в автобусі, на причалі і все. Ніяких листів, ніяких дзвінків, нічого. Тільки от зверталась в НІПНаціональне інформаційне бюро — підтвердили: так, він дійсно є в списках, він дійсно полонений. "Червоний Хрест" один раз зателефонував матері і сказав, що підтверджено, що він в полоні, але ніякої інформації більше", — розповіла Валентина.

Читайте також: Чотири родини з Вилкового Одеської області чекають на повернення полонених з острова Зміїний

Валентина вважає, що про захисників Зміїного забули: останній великий обмін полонених зі Зміїного відбувся у квітні, що з іншими захисниками родини не знають.

“Я вважаю, що про них зовсім забули. Спочатку сказали, що вони загинули, потім сказали, що їх звільнили, тобто подали і частково змінили, але ж це була зміна частково: 49 хлопців ще там. На мою думку, їх забули. Куди ми не звертаємося: чекайте, все буде добре, їх обов'язково повернуть. Але останнім часом от мати була на зустрічі в Києві, то слава богу, про них згадали, що, дійсно, з квітня не було жодного обміну хлопців з острова Зміїний", — розповіла сестра прикордонника.

Історія Сергія Тушенка

Сергій Тушенко став прикордонником влітку 2021 року. До цього чоловік багато років займався підприємництвом, керував магазинами побутової техніки. За словами Валентини, в серпні 2021 він вперше потрапив на острів Зміїний і йому там сподобалось, що вирішив служити саме тут.

"Він дуже задоволений був службою, подобалося і командування, і сама робота. Десь в січні йому пропонували їхати на білоруський кордон у Волинську область, був вибір — або острів Зміїний, або білоруський кордон, тому що він був там в листопаді. І сказав: ні, я хочу на острів Зміїний, мені тут більш подобається, тут така гарна природа", — розповідає Валентина про брата.

На Зміїний Сергій потрапив 9 лютого з третього разу: то шторм був, то судно не могло їх доставити. Зв'язок родина втратила з ним 24 лютого після 16:00.

Чому захисників Зміїного не можуть звільнити з полону

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець раніше розповідав, що станом на 7 листопада з полону вдалося звільнити 30 військовополонених з острова Зміїний.

За його словами, складність їх повернення полягає в тому, що вони "стали легендою цієї війни — вони прийняли бій, коли багато хто був дезорієнтований".

Що відомо

  • Острів Зміїний, що входить до Кілійського району Одеської області російські війська атакували 24 лютого. Спочатку вони запропонували українським військовим здатися, а коли отримали у відповідь "Русский военный корабль, иди на*уй!" — почали ракетно-артилерійський удар. О 22:05 острів захопили.
  • 26 лютого в російських ЗМІ з'явилася інформація, що захисники були захоплені в полон, Її почали перевіряти й 1 березня ЗСУ ідентифікували більшість прикордонників.
  • 1 липня російські військові евакуювалися з острова Зміїний. Вони знищили частину своєї техніки, документацію та речі.
  • 7 липня українські військові встановили на острові державний прапор. Зміїний розмінували та дослідили.

Читайте також

  • Допитували, били й тримали у карцері. Одеський капелан розповів про полон у Росії
  • Моряки із рятувального судна "Сапфір" повернулися з російського полону – Кабмін
  • Восьмий місяць без звісток: батьки полонених військових зі Зміїного розповіли, як чекають повернення дітей

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок