Кучер вказав на відповідальність центральної влади у затримці виплат медикам

Кучер вказав на відповідальність центральної влади у затримці виплат медикам

Кучер вказав на відповідальність центральної влади у затримці виплат медикам
.

Місцеві органи самоврядування не впливають на алгоритм нарахування доплат медикам, залучених до боротьби з СOVID-19, а медична субвенція, передана в регіони у середині квітня, стосувалася не лише лікарень першої хвилі.

Про це голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер сказав на брифінгу 7 травня, повідомляє кореспондент Суспільного.

"Ми провели розслідування, якщо це можна так назвати, ми просто проаналізували нормативну базу, яка на сьогодні діє... Я все ж таки візьму на себе відповідальність і скажу, що в тому, що відбулося, винуваті органи центральної влади", — сказав Кучер.

"Якщо ви мене запитаєте, чи притягну того ж Іваннікова (директор обласного департаменту здоров'я Вадим Іванніков — ред.) чи іншу особу, відповідальну за перерахування грошових коштів, я мушу сказати — ні, бо нормативна база, спущена до нас Кабміном, Міністерством охорони здоров'я, вона задає зовсім інші алгоритми, на які ми не впливаємо", — додав він.

За його словами, медики в регіоні отримають надбавки за квітень або до кінця цього тижня, або на початку наступного. Виплати проводить Національна служба здоров'я України.

"За березень місяць, виходячи з того, що ми мали одного хворого і кількість людей, які були залучені у його лікуванні, а весь час цей хворий перебував на самоізоляції, тобто він лікувався вдома, лікарі отримали ті доплати, виходячи з формули, яка була запропонована Києвом. Вони отримали цю доплату. Тепер квітень — тут по-іншому, велика кількість людей, лікарів залучені, і виплати проводитиме НСЗУ... Найближчим часом лікарі отримають ці 300%", — сказав голова Харківської ОДА.

"Лише у понеділок, 4 травня, з'явилася фізично постанова Кабміну, датована 25 квітня, де прописаний порядок отримання грошових коштів. І нарахування відбудеться, якщо не до кінця цього тижня, то на початку наступного. Те, що я чую від НСЗУ. І на цей процес ні голова Харківської облдержадміністрації, ні Дніпропетровської, ні іншої вплинути не може", — говорить очільник обладміністрації.

Щодо медичної субвенції на загальну суму 552,8 млн грн, передану в регіони, Кучер зазначив:

"Було повідомлено, що перераховувалася певна субвенція для виплат, начебто для цих виплат, але ця субвенція, які була отримала регіонами, вона мала зовсім інші напрямки спрямування. Це була теж заробітна плата, але вона направлялася в інші... за поточну роботу лікарям. Не лише лікарні першої хвилі".

Що відомо

  • На засіданні уряду 6 травня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав голів облдержадміністрацій провести службові розслідування щодо невиплат надбавок медикам і покарати винних.
  • Зеленський пообіцяв позбавити голів обласних держадміністрацій зарплатні та посад у разі невиплати надбавок.
  • Медпрацівники Харківщини, які працюють з хворими на коронавірус, отримають 300% надбавки до зарплати за квітень, 6 травня повідомив заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк. За його словами, на це буде направлено 20 млн грн.
  • Кількість хворих на коронавірус медиків на Харківщині перетнула сотню.
  • Кількість підтверджених випадків СOVID-19 у Харківській області на 7 травня збільшилась на 40 і досягла 450, з них 10 летальні, 49 одужали.
На початок