У соцмережах поширюється фейк про експорт електроенергії з України до ЄС — Укренерго

У соцмережах поширюється фейк про експорт електроенергії з України до ЄС — Укренерго

У соцмережах поширюється фейк про експорт електроенергії з України до ЄС — Укренерго
. Ілюстративне фото: Уніан

В інтернеті поширюються неправдиві повідомлення про те, що Україна нібито продає електроенергію до країн Європейського Союзу попри повне припинення експорту із 11 жовтня.

Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

"У засобах масової інформації та соцмережах поширюється інформація, що нібито Україна експортує надлишкову електроенергію до країн ЄС", — йдеться у повідомленні.

У компанії наголосили, що це — фейк або свідома інформаційно-психологічна операція.

"Це абсолютна брехня і свідома дезінформація. Мета поширювачів — збурити суспільство, змучене відключеннями електроенергії і переключити увагу від російських ракетних ударів, через які в українців перебої зі світлом", — зазначається в дописі.

В "Укренерго" нагадали, що експорт електроенергії з України був зупинений з 11 жовтня за наказом Міністерства енергетики.

"До 10 жовтня Україна справді експортувала електроенергію в ЄС, чим заробляла для держави відчутні кошти. Після масованої ракетної атаки 10 жовтня експорт припинений і не здійснюється. Цю інформацію легко перевірити в численних європейських відкритих джерелах, насамперед на офіційній платформі даних ENTSO", — повідомили у компанії.

Пресслужба "Укренерго" закликала перевіряти інформацію, яку поширюють ЗМІ та соціальні мережі, та користуватись офіційними комунікаційними майданчиками "Укренерго".

Що відомо

  • Внаслідок атак Росії пошкоджено близько 40% усієї енергетичної інфраструктури України.
  • 31 жовтня у ДТЕК повідомили, що в Україні закінчуються запаси обладнання, необхідного для відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури.
  • Майже по всій Україні запроваджують графіки погодинного відключення електроенергії. Це необхідно для стабілізації енергосистеми. Водночас Міненерго доручило проінспектувати графіки відключення електроенергії.

Читайте також

Чайник, або 120 смартфонів. П'ять способів економити електроенергію

Як залишатись на зв'язку, коли немає світла. Добірка месенджерів, що працюють офлайн

Відключення електроенергії: як убезпечити житло від пожеж — розповіли в ДСНС

На початок