Відключення електроенергії: як лікарні Кіровоградщини зберігають вакцини

Відключення електроенергії: як лікарні Кіровоградщини зберігають вакцини

Відключення електроенергії: як лікарні Кіровоградщини зберігають вакцини
. Суспільне Кропивницький

На Кіровоградщині попри перебої електропостачання, жодна вакцина не зіпсувалась. Про це Суспільному розповів керівник обласного Центру громадського здоров'я Іван Касьяненко. Усі 105 пунктів щеплень регіону забезпечені обладнанням для зберігання вакцини. Електропостачання на Кіровоградщині, як і в інших областях, відключають.

У лікарнях Кропивницького при відключеннях електроенергії застосовується двоступенева система захисту вакцин від коронавірусу. Це холодильне обладнання та термоконтейнери.

В Кіровоградській обласній дитячій лікарні для зберігання вакцини мають дві морозильні камери, розповів головний інженер обласної дитячої лікарні Володимир Бондаренко. "У камері мінус 80 градусів. Вакцини в ній можуть зберігати навіть при відключеннях світла два-три дні. До того, в них є запас на акумуляторних батареях, до чотирьох днів".

У центрі первинної медико-санітарної допомоги вакцину зберігають у двох холодильниках при температурі +2 - +8. У наявності є три тисячі доз вакцини CoronaVak, 600 доз вакцини Pfizer і 180 доз вакцини Сomirnaty Original, говорить головна медсестра центру Ірина Шишацька.

За її словами, у випадку знеструмлення холодильники тримають температурний режим дві години. Якщо електрики не буде довше, будуть використовувати термоконтейнери.

"До контейнера входить до 600 доз Pfizer. Може зберігати температуру півтори доби, або 34 години при температурі +43 градуси Цельсія – не відкриваючи. Великий короб на шість літрів може зберігати температуру п'ять з половиною діб. Менший зберігає дві з половиною доби".

Зберігання вакцини під час знеструмлення
Контейнери для зберігання вакцини. Суспільне Кропивницький

За словами головної медсестри, до кінця грудня безкоштовно отримають від дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй ЮНІСЕФ термохолодильники для зберігання вакцин від коронавірусу. Скільки їх буде, поки не знає.

Читайте також

  • Бустерна доза чи новий курс вакцинації: пояснює головна санітарна лікарка Кіровоградщини.
  • На Кіровоградщині зросли темпи вакцинації від коронавірусу.
  • У цьому епідемічному сезоні у Кіровоградській області будуть циркулювати два віруси грипу групи А та два віруси групи В.
На початок