На Кіровоградщині зросли темпи вакцинації від коронавірусу

На Кіровоградщині зросли темпи вакцинації від коронавірусу

На Кіровоградщині зросли темпи вакцинації від коронавірусу
. Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області кількість виявлених випадків захворювання на коронавірус за тиждень збільшилась на 35,5%. На 2 листопада зросли і темпи вакцинації – розповіла Суспільному головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук. Вважає, що жителів попереджали про пік захворювання з жовтня, тому вони вакцинуються охочіше. Побільшало й тих, хто робить другу бустерну дозу.

В області працюють 90 пунктів щеплення і три центри вакцинації. Щеплять вакцинами CoronaVac та Pfizer. Зі слів головної санітарної лікарки області, вакциновані люди легше переносять хворобу або зовсім не хворіють: "За минулий тиждень зареєстрували 764 лабораторно підтверджених випадки, що на 35,5% більше ніж тижнем раніше. 4,5% з тих, хто захворів минулого тижня, були вакциновані хоча б однією дозою вакцини, решта – невакциновані".

Наприкінці вересня в Україні дозволили четверте щеплення, тобто другу бустерну дозу і оновили схему вакцинації. Нині дорослі від 18 років отримують базовий курс щеплень однією дозою вакцини Janssen або двома дозами вакцин CoronaVac чи Pfizer. Через п’ять місяців після первинного курсу міністерство охорони здоров’я України рекомендує зробити перше бустерне щеплення. Через чотири місяці після першого можна робити друге бустерне щеплення, сказала Надія Оперчук: "На жаль, поствакцинальний імунітет, після проведення щеплення від коронавірусу, з часом слабшає і зникає. Тому, щоб закріпити базовий курс вакцинації, збільшити рівень антитіл, дозволили робити другу бустерну дозу".

Щодня в кабінеті щеплень центру первинної медико-санітарної допомоги №1 у Кропивницькому вакцинують від 20 до 80 людей. Більшість приходять за першою чи другою бустерними дозами вакцини. За місяць в області другу бустерну дозу зробили 3833 людини. Імунітет до недуги з’являється за два тижні, сказала Надія Оперчук: "Темпи вакцинації нарощуються, тому що люди знали прогноз і про пікові навантаження. Чергова хвиля захворюваності на коронавірус припаде саме на осінь, у кожного був час, щоб зробити профілактичне щеплення".

На 2 листопада від коронавірусу вакциновані 48,5% жителів Кіровоградської області. Для колективного імунітету потрібні не менше 85%.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок