"Один ноутбук на п'ятьох". На Запоріжжі вчительки-переселенки продовжують навчати дітей дистанційно

"Один ноутбук на п'ятьох". На Запоріжжі вчительки-переселенки продовжують навчати дітей дистанційно

"Один ноутбук на п'ятьох". На Запоріжжі вчительки-переселенки продовжують навчати дітей дистанційно
. Вчительки з Кам'янського продовжують працювати в евакуації та ділять один ноутбук на п'ятьох. Фото: Суспільне Запоріжжя

Після евакуації з Кам'янського дві вчительки-переселенки продовжують працювати дистанційно в селі Приморське. Вп'ятьох з рідними живуть в одній кімнаті та ділять один ноутбук на всіх. Головне завдання на день — встигнути, поки є електроенергія і зв'язок, провести уроки з учнями. Своїми історіями поділилися з журналістами Суспільного.

Світлана Квас і Світлана Мітічкіна — колеги. Обидві працюють в Кам’янській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті. Зі свого рідного села поспіхом виїхали 5 березня до Приморського.

“Тут є родичі, які покликали до себе, ми приїхали, але оскільки нас було дуже багато 14 осіб, а їх тут вже було 7 осіб, в одному будинку ми не розмістилися, тому шукали тут вже і будинок по сусідству”, — каже Світлана Квас.

навчання
Світлана Квас. Фото: Суспільне Запоріжжя

“Коли у нас вимкнули світло, ми були з дитиною у підвалі й Світлана мені подзвонила і забрала до себе, спочатку до бабусі, ми жили у бабусі, два дні в Кам'янському, а потім, коли сказали, що потрібно виїжджати, то ми всі разом виїхали сюди”, — каже Світлана Мітічкіна.

навчання
Світлана Мітічкіна. Фото: Суспільне Запоріжжя

В новому будинку в Приморському жінки живуть вп'ятьох: Світлана Квас з чоловіком і сином, і Світлана Мітічкіна з сином. Жінки працюють, а діти вчаться дистанційно, всі по черзі.

“Ми продовжуємо працювати від своєї школи, але, чесно кажучи, це дуже складно, бо діти у нас з ОП — це діти слабкочуючі, діти з розладами аутистичного спектру — дуже складно працювати дистанційно. Є один ноутбук на п'ятьох: троє вчителів і двоє дітей школярів, перший клас і десятий, по черзі. Є телефони, але телефонами дати всі домашні завдання неможливо", — каже Світлана Квас.

навчання
Фото: Суспільне Запоріжжя

Вчителька додає: не всі діти можуть вийти на зв'язок, деякі лишилися на тимчасово окупованій території, частина дітей виїхали за кордон, інші — розселилися по всій Україні.

Попри всі труднощі виїжджати далі обидві Світлани не збираються. Їхній теперішній будинок зазнав незначного пошкодження, яке вже ліквідували. Жінки кажуть, що це дрібниці в порівнянні з сусіднім.

“Снаряд прилетів в підвал і будинок розколовся на дві частини. В середині всі кімнати, всі перестінки попадали. Жити там не можливо”, — каже Світлана Мітічкіна.

навчання
Фото: Суспільне Запоріжжя

Жінки до зими у Приморському готові: заготовили консервацію, мають камін, пічку та дрова, але щодня чекають на повернення додому. Світлана Квас каже, за її будинком у Кам'янському приглядають, інколи вдається туди навіть з'їздити. А Світлана Мітічкіна всі необхідні речі вивезла одразу з собою.

Читайте також

Родина вчителів з Кам'янського третій місяць живе під постійною канонадою

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок