"Били разом, вдягли наручники, знімали на телефони". Розмова з побитим трансгендером і його матір'ю

"Били разом, вдягли наручники, знімали на телефони". Розмова з побитим трансгендером і його матір'ю

Ексклюзивно
"Били разом, вдягли наручники, знімали на телефони". Розмова з побитим трансгендером і його матір'ю
. Ілюстративне фото

Наприкінці квітня 19-річний хлопець-трансгендер з Житомира вирішив уперше сходити на побачення у вигляді, який йому подобається, — в образі дівчини. Він познайомився з іншим хлопцем в інтернеті і прийшов на зустріч, як стверджує постраждалий, з метою дружнього спілкування. Дві години вони розмовляли і пили слабоалкогольні напої, аж раптом його новий знайомий, який розумів, що спілкується з хлопцем, подзвонив своїм друзям, які приїхали на автівці, жорстоко побили та зґвалтували трансгендера, змусивши його йти додому голим. Водночас версія поліції відрізняється — там кажуть, що, нібито, хлопець добровільно погодився на секс зі своїм нападником і лише після цього стало зрозуміло, що постраждалий насправді є хлопцем, а не дівчиною.

Постраждалого шпиталізували до міської лікарні №2, однак згодом виписали. Не через покращення стану, а через виявлення коронавірусу у 18 медичних працівників закладу.

Зараз хлопець перебуває вдома, потребує кваліфікованої медичної допомоги і готується до слідчої експертизи. Особу головного нападника встановлено — це 17-річний житомирянин, який є місцевою "зіркою" дзюдо і переможцем багатьох змагань з цього виду спорту. Суспільне поспілкувалося з постраждалим, його матір'ю і представником благодійного фонду, який опікується хлопцем, щодо того, що сталося, стану сім'ї зараз і подальших дій. Під час розмови хлопець і його мати часто зривалися на сльози і говорили, що їм дуже страшно. 17 травня в Україні та в усьому світі пройдуть акції, присвячені Міжнародному дню боротьби з гомофобією.

Хлопець-трансгендер

Як ви зараз почуваєтеся?

У тяжкому стані, шоковому. Я дуже зараз боюся і хочу, щоб ви мене зрозуміли, як людину. Тому що ми зараз удома навіть сокири тримаємо. Я не можу зрозуміти, нащо мене було бити? Хай я така людина, я така особистість, але нащо мене бити, знущатися з мене?

Як ви познайомилися зі своїм нападником і що сталося далі?

Познайомився на сайті знайомств. Він першим написав мені "привіт" і почав домовлятися щодо зустрічі. Зустрілися ми вночі у парку. Але я йшов туди суто за спілкуванням! Дружнім спілкуванням. Я не думав, що так станеться, що мене стануть так жорстоко бити. Перед цим ми дві години спілкувалися і пили слабоалкогольні напої, він мені купив напій і пішли на те місце, де мене потім побили. Він розповідав про свою особистість, що він спортсмен, кілька років займається дзюдо, багато подорожує. По ньому було видно: він "за", що я хлопець, йому все подобається. Це було зрозуміло відразу при зустрічі.

Перед тим, як подзвонити своїм друзям, він жодним чином мене не ображав. Потім сказав, що йому потрібно відійти у туалет. Я запідозрив, що щось не так, коли в нього почав світитися телефон, він комусь щось написав і сказав мені, що якась автівка вже під'їхала. Не знаю, чи були дзюдоїстами також його друзі.

"Нам дуже страшно". Розмова з побитим трансгендером і його матір'ю
Побитий трансгендер.

Зазвичай на вулиці в образі дівчини ви не ходите? Лише на подібні зустрічі?

Ні, зазвичай я виглядаю хлопець. Така зустріч була у мене вперше.

Зараз з вами будуть проводити судову експертизу в поліції...

Так. Побої у лікарні з мене вже зняли, встановили, що вони були насильницькими. Що конкретно за експертиза буде в поліції я поки не знаю.

Мати хлопця

Як ви дізналися про те, що сталося з вашим сином?

Я нічого не розуміла, навіть не знала, що він кудись пішов. Спокійно лягла спати і нічого не підозрювала, зранку треба було на роботу. Все дізналася вранці, коли побачила його голого, розбитого, побитого. Ще й купа цих хлопців, що намагаються увірватися в будинок. Я встаю спросоння у домашньому одязі, не розумію, що, де, як відбувається. Починаю кричати "поліція!", голос тоді зірвала. Вже ніби нормально говорю, а тоді зовсім шепотіла. Але тут такі люди навколо живуть, що від них би жодного порятунку не було. Добре, що був удома чоловік і старший син: вони їх налякали і хлопці втекли. І тоді я викликала поліцію та швидку.

Після цього почала питати в сина, що сталося, де ти був, куди ходив. Не думала, що моя дитина кудись піде, він домашній, зазвичай нікуди не ходить, навіть майже ні з ким не спілкується, а якщо спілкується, то спокійно. Тому я й не думала, що його покличуть на якусь зустріч уночі і що щось може статися. Я була в шоці, подумала, що це в нас надворі його якась компанія побила, коли повз проходила, а ми не почули, бо спали. Все зрозуміла, лише коли він слідчим розповідав.

Чи знала ви до цієї ситуації про те, що вас син — трансгендер?

Звичайно, знала. Але він до міста і на навчання так ніколи не ходив, він ходив як хлопець. Казав, що це в нього просто така розвага. Казав, що так лише вдома виглядає, нікуди в такому вигляді не ходить, друзів у нього нема, а йому так легше і спілкується він лише в інтернеті. "Мені так легше і веселіше", — ось що він говорив. Якщо чесно, з ним ніхто не хотів дружити, хтось розумів і просто спілкувався, але щоб гуляти — ні.

"Нам дуже страшно". Розмова з побитим трансгендером і його матір'ю
Побитий трансгендер.

Чи підтримуєте його вибір?

Не підтримую. Просто я втомилася. Мені і психолог говорила: "Не змушуйте його змінювати себе". Були вдома сварки, суперечки, сварилися щодо цього, але він мене запевнив: це все виключно у родинному колі, у місті він — хлопець. Називав це розвагою. Тоді я закрила на це очі. Не думала, що це закінчиться таким.

Чи не говорили у вашій родині про переїзд через те, що у Житомирі і Україні загалом може бути небезпечно бути представником ЛГБТ?

Ні, ми не думали кудись переїжджати. Він завжди зі мною, коли до міста йдемо. Одягала я його як хлопця. На навчанні теж помічали такі його звички, зі мною розмовляли вчителі, психологи. Але додавали, що він адекватний, нормальний, добрий. Він добра людина. Але у нього такі звички. Його попереджали: "Дивись, це може погано закінчитися". Закінчилося.

Зараз з ним психолог не займався, займався, коли йому було 16. Мій син лежав тоді у спеціалізованій лікарні, коли проходив військову комісію. Тоді йому сказали, що він не годиться до служби через "дівчачі звички і вчинки". У лікарні сказали, що йому немає, що там робити, бо він адекватна нормальна людина з особливими звичками. Сказали, що там дійсно лежать діти, яким необхідна допомога, а він просто не хоче бути хлопцем, це не причина там залишатися.

Як ви тепер збираєтесь лікувати сина, якщо лікарня зачинена на карантин?

У нього болить голова, поки даю знеболюючі пігулки, які прописав лікар, але треба їхати в місто. Йому погано, дуже болить голова, необхідна допомога лікаря. Хочу піти до поліклініки до сімейного лікаря, є направлення до невропатолога.

Чи є змога викликати лікаря додому?

Ні, вже на автівці його відвеземо. Так лікар не приїде. Зараз відвеземо його на експертизу до поліції.

Що кажуть правозахисники і поліція

Представник благодійного фонду "Довіра Житомира" Руслан Мороз, який має юридичну освіту, каже, що зараз захисники прав ЛГБТ у Житомирі борються за справедливість у цій справі. Наразі йдуть перемовини з адвокатом Гельсінської спілки з прав людини.

За його словами, правозахисники оперуватимуть тим, що нападники не могли бути у стані афекту, оскільки знали протягом кількох годин, що перед ними трансгендер і заздалегідь спланували напад. Наразі головний нападник-дзюдоїст ще не є повнолітнім, однак йому виповниться 18 років 15 травня. Тоді його зможуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Версія поліції істотно відрізняється від версії постраждалого.

"В обумовлене місце, лісову околицю обласного центру, заявник прийшов в образі дівчини — з макіяжем, перукою та одягом. За письмовими показами заявника, після нетривалого спілкування між новими знайомими відбувся оральний статевий акт, на який він погодився за власним бажанням. Потому один із партнерів запідозрив, що зустрівся не з дівчиною — і між ними виник конфлікт", — стверджують поліцейські.

За їх словами, під час сутички повз хлопців проїжджав транспортний засіб, водій та пасажири якого втрутились у ситуацію, відібравши у постраждалого телефон. Після — вони його роздягнули і змусили у такого вигляді йти додому.

Трансгендер категорично не погоджується з цими твердженнями і у своїй заяві каже, що до орального сексу його примусили погрозами і силою, це було аж ніяк не за його згоди.

Копію заяви надали Суспільному представники постраждалого.

У заяві хлопець пише, що нападник комусь зателефонував, відвів його в кущі й почав бити. Далі під'їхала автівка, в якій були ще четверо хлопців і дівчина.

"Хлопці почали бити мене всі разом. Потім примусово роздягали догола та били по голові, щоб я не кричав і не кликав на допомогу", — йдеться в заяві.

Згідно з нею, дівчина надягла на трансгендера наручники, його роздягли догола, били, намагалися ще кілька разів зґвалтувати, погрожували ножем, від якого залишилися сліди на тілі, і вбивством.

інтерв'ю
Сліди від ножа на тілі трансгендера.

Усе це вони знімали на свої мобільні телефони.

Після нападники почали гнати хлопця в бік будинку, аби отримати десять тисяч гривень.

"Хлопці постійно кричали, що вони "банда" й нікого тут не бояться. Якщо я не виконую всі їхні вимоги, вони вб’ють мене дуже жорстоко, а якщо я віддам гроші, то мене нібито відпустять", — написав постраждалий.

Він розповів, що дійшов до будинку, де він мешкав разом із братом і батьками. Разом із нападниками потерпілий зайшов на подвір’я. О 5-ій ранку батьки хлопця прокинулися від гавкоту собаки, викликали поліцію та швидку, після чого нападники поїхали.

Спочатку поліція кваліфікувала справу як "Грабіж". Постраждалий написав нову заяву, де попросив розглядати його справу як вмотивовану упередженнями за ознаками сексуальної орієнтації. У свою чергу, поліція Житомирської області також оприлюднила нову версію цієї справи, де називає її "конфліктом між хлопцями".

На початок