"Є села, в яких немає людей": начальник Липецької військової адміністрації на Харківщині — про ситуацію після деокупації

"Є села, в яких немає людей": начальник Липецької військової адміністрації на Харківщині — про ситуацію після деокупації

"Є села, в яких немає людей": начальник Липецької військової адміністрації на Харківщині — про ситуацію після деокупації
. Липці, Харківщина, наслідки російської окупації, 24 вересня 2022 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

У селах Липецької громади, звільнених Збройними силами України під час контрнаступу на Харківщині, нині проживає близько 1900 людей. До повномасштабного російського вторгнення населення складало майже 13,5 тисяч. Про життя громади після деокупації, роботу медзакладів та відновлення комунікацій, в інтерв'ю Українському Радіо Харків розповів начальник Липецької сільської військової адміністрації Олексій Слабченко. Пряма мова.

Ситуація у громаді напередодні зими

До окупації у селах Липецької сільської ради, а це 17 населених пунктів, проживало 13446 жителів, зараз — 1900. Є села, в яких немає жодного мешканця — це село Тернова, селище Мале Веселе, село Зелене. У селі Перемога, де було близько 650 жителів до війни, зараз проживає 4. У селі Нескучному — один житель. Така ж ситуація по інших селах, де значно зменшилась кількість населення.

"Є села, в яких немає людей": начальник Липецької військової адміністрації на Харківщині — про ситуацію після деокупації
Липці, Харківщина, наслідки російської окупації, 24 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Чимало людей було вивезено до Росії — якась робота ведеться, щоб їх повернути? Можливо, хтось з них повернувся у безпечніші місця?

Жителів вивезено до Росії чимало. Але в них не було іншого вибору, як переїжджати через Росію. Більшість з них покинули Росію і наразі перебувають у країнах Європейського Союзу, а деякі повернулися до нас, в Україну, зокрема і в Харків.

Було таке, що силоміць, але були створені такі умови окупантами, що жителям необхідно було лишати ці місця. Я сам перебував в окупації чотири місяці, і сам бачив, коли проходили окупанти і говорили: "Виїжджайте, а то тут буде гаряче, це село буде знищено українцями, українці наступають, будуть знищуватись оці села". І люди лишали ці села. Окупанти самі обстрілювали вулиці цих сіл, і люди змушені були лишати населені пункти, свої домівки і виїжджати.

Про відновлення газо- і електропостачання

Першочергове наше завдання — допомогти людям пережити цей складний період, зиму, прожити у гідних умовах. На сьогодні велика робота проведена нашими газовиками. Відновлені мережі газопостачання у Слобожанському, Липцях, Глибокому, Лук’янцях, Борисівці, Пильній, Веселому. Є ще в цих населених пунктах певні роботи, які необхідно виконати.

З електропостачанням складніша ситуація. Електромережі — це переважно повітряні лінії електропередач. Були пошкодження газопроводів, але не в такій мірі, як електромережі. Наразі йде відновлення лінії електромереж 35 кВ, яка повинна підійти до Циркунів, і від них — до Липців. Вже затверджений виконавець робіт з відновлення ліній 10 кВ, і ці роботи вже розпочинаються. Відновлені підстанції — Липецька і Циркунівська, які мають прийняти електроенергію.

За підрахунками ми зможемо відновити електропостачання не раніше, ніж до нового року.

Пошкодження інфраструктури

Як я сказав, 17 населених пунктів. І хоча це одна громада, руйнування різні у різних населених пунктах. У Терновій 70% руйнувань, у Перемозі — близько 80%. Мале Веселе — 100%. У селах Борисівка, Пильна житловий фонд майже не пошкоджений. В цілому —приблизно 50% руйнувань.

На сьогодні магазини не працюють, але є домовленість з підприємцями про те, що у Липцях буде відкриватися магазин. Сподіваємося, що в інших населених пунктах цими ж підприємцями буде організовано виїзну торгівлю. Наприклад, у Веселому 140 людей, і відкриття такого магазину у даних умовах не дуже рентабельне буде для підприємця.

"Є села, в яких немає людей": інтерв'ю з очільником Липецької військової адміністрації Харківщини
У вересні в с. Липці доставили 50 тонн допомоги. 19 вересня, 2022. Фото: Олег Синєгубов

Через брак електрики сплатити можна буде лише готівкою.

Поліклініки та амбулаторії

У Липцях ми відкрили медичний пункт, був прийом громадян. Липецька лікарня зруйнована, але підлягає відновленню. На даний час там проводити медичні огляди, лікування неможливо. Тому ми звільнили частину приміщення Липецької сільської ради, дали туди опалення, там якраз відновлено газопостачання і там газове опалення. Районна адміністрація допомогла нам у придбанні електрогенератора, налагоджений мобільний зв’язок. Тому в цьому приміщенні проводиться медичне обслуговування і прийом громадян, які потребують адміністративних послуг.

Кадрове питання, наповнення бюджету, робочі місця — все це актуально зараз?

Дуже актуально. Найперша проблема — це кадри. Дуже багато ми втратили від цієї агресії наших кадрів. Наша громада була молода, вона складалася з семи сільських рад, тому ми відчували і раніше проблему з кадрами. А зараз ми втратили багато людей, які вже пройшли якийсь курс навчання, курс роботи з бюджетом. Зараз доводиться повністю відновлювати апарат сільської ради, наповнювати відділи новими людьми, стараємось і старі кадри зберегти і надати їм роботу.

Розмінування та безпека людей

Працюють спеціалісти, які раніше у Київській області проводили розмінування. За їхніми даними, ні в яке порівняння не йде замінування нашої території з тими містами, які були раніше звільнені у Київській, Чернігівській області. Дуже багато вибухонебезпечних предметів.

Наразі ми робимо все, щоб забезпечити нашу соціальну інфраструктуру і зберегти її, тому що, наприклад, Тернівська школа зруйнована. Там і майно є, і треба його зберігати. І Веселівська школа зруйнована, і Переможанська, і Глибочанська. Також були руйнації у наших амбулаторіях.

"Є села, в яких немає людей": інтерв'ю з очільником Липецької військової адміністрації Харківщини
Липці, Харківщина, наслідки російської окупації, 24 вересня 2022 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Щоб зробити обстеження щодо того, які проводити роботи з консервації цих об’єктів, першими йдуть сапери, які розміновують ці об’єкти. Крім того, шляхи між населеними пунктами пройдено і відновлено постачання між ними. Газопроводи, лінії електромереж — перш ніж приступити до ремонту, попереду йдуть наші сапери.

Наразі ще ми не приступили до розмінування сільськогосподарських угідь. Наша сільська рада в першу чергу аграрна, тому більша частка доходів йшла нам від землі, від оренди землі. Зараз значна частина цих земель замінована, і наші сільгоспвиробники не можуть приступити до використання цих земель.

Збитки дуже суттєві, врожай не зібрали?

Дуже суттєві. Понівечена техніка, спалена, розкрадена, вивезена за кордон. Яку не вивезли — тут порозбивали, попалили.

Перед війною в нас були відремонтовані школи, укомплектовані класи, десь по 30 комп’ютерів було таких школах, де 11 класів. Зараз не лишилось жодного — все розбите, покрадене, приведене до такого стану, що воно навіть не підлягає ремонту.

РФ продовжує обстрілювати громаду

Час від часу бувають обстріли тих населених пунктів, які прилягають до території держкордону. Коли наші війська звільнили село Стрілеча, перебувало 650 хворих в обласній лікарні та близько 250 жителів. В результаті цих обстрілів довелося повністю евакуювати обласну лікарню — велика подяка і обласній військовій адміністрації, і районній, і волонтерам за таку оперативну спільну роботу. Наразі лишилось 17 мешканців Стрілечої. Також виїжджають і з інших населених пунктів, які періодично піддаються обстрілам. Зменшилась кількість жителів у Глибокому, Лук’янцях. У Веселому кількість тримається приблизно однаковою, хоча теж бувають обстріли.

А що ви радите мешканцям, які поки що не на території — чи повертатися їм, чи все ж таки перезимувати у більш безпечних і комфортних місцях?

Ми ще коли відновили роботу нашої ради і територія була окупована, почали шукати наших жителів, які вимушені були лишити територію громади, але вони перебувають у Харкові. Ми зверталися до волонтерів, надавали їм гуманітарну допомогу, підтримували і речами, бо люди часто виїжджали поспіхом, не могли забрати якісь речі. Можливо, з однією валізою тільки виїжджали.

Наразі в нас люди, з якими ми підтримуємо зв’язок — понад 1000 людей перебуває у Харкові і плюс ті, що на території. Людям я завжди говорю: перш за все — безпека. Ви, коли будете повертатися, ви ж думайте не тільки за себе, а й за свої сім’ї. Наразі з дітьми дуже небезпечно повертатися до наших населених пунктів. Ми не хочемо втратити жодного жителя, ми хочемо, щоб вони повернулися в нашу громаду, хочемо відбудувати всі ті помешкання, де жили наші люди.

Але де б наші мешканці не були, стараємось їх підтримати. І коли настане сприятливий момент, коли буде тепло, завжди будемо раді їхньому поверненню. Зараз, якщо є можливість, краще, щоб вони утримались від повернення.

Першочергові потреби і волонтери

Безумовно, ми раді вітати волонтерів. На сьогодні можна зробити невелику паузу у постачанні харчових продуктів, наші жителі забезпечені продуктами. Але газ, свічки, генератори, будматеріали — це вкрай необхідно людям, які перебувають на нашій території.

Що відомо

  • Село Липці перебувало в окупації з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації. 13 вересня українські військові встановили українські прапори у селах Липці, Глибоке та Стрілеча.

Читайте також

"Нашу родину безсовісно "здали". Дружина українського військового розповіла, як жила в окупованих Липцях на Харківщині

Близько половини людей вивезли до Росії — прокуратура про деокуповані Липці на Харківщині

На початок