У будівлі "Довженко-Центру" проводяться слідчі дії

У будівлі "Довженко-Центру" проводяться слідчі дії

Оновлено
У будівлі "Довженко-Центру" проводяться слідчі дії
. Фото: Довженко-Центр

10 листопада у Telegram-каналі "Довженко-Центру" зʼявилось повідомлення, що в приміщенні інституції проводять слідчі дії.

"Поліція та прокуратура проводять обшуки. Шукають документи пов’язані із забудовником", — додали у Центрі.

У коментарі Суспільне Культура керівниця відділу зв'язків з громадськістю "Довженко-Центру" Марія Глазунова розповіла, що "колег з адміністративного поверху не випускають".

Керівник кіноархіву Олександр Телюк додав: "Самі поки не розуміємо мотивів слідчих дій. Шукають документи про зв'язки попереднього директора з забудовником". Також він зазначив, що попереднього письмового запиту на ці документи не робили.

Олена Гончарук, яку 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обовʼязків в.о. генеральної директорки, вважає, що ці обшуки — це "силове захоплення Довженко-Центру".

Крім того, правоохоронці розпитували, чому новопризначена в.о. гендиректорки Юлія Каждан не присутня на робочому місці.

У прокуратурі журналістці Суспільного Каріні Бугайченко повідомили, що слідчі дії проводяться на законній підставі у звʼязку з ухвалою слідчого судді: "У межах кримінального провадження, яке розслідується за ч. 2 ст.364 ККУСтаття 364. Зловживання владою або службовим становищем. З огляду на те, що слідчі дії ще тривають - не можу повідомити подробиці".

Також Олена Гончарук підтвердила, що шукають документи щодо забудовника, працівники СБУ наполягають на присутності новопризначеної в.о. генеральної директорки Юлії Каждан (хоча вона досі не проведена по реєстрах). Також, на її думку, ці обшуки "безперечно повʼязано з реорганізацією, яку запланувало провести Державне агенство з питань кіно, тому що ці дії занадто близько в часі".

У Twitter комунікаційниця Центру Марія Глазунова повідомила: "Незаконно вилучили печатку підприємства. Відбувається рейдерське захоплення".

Юрист Довженко-Центру написав заяву в поліцію через неправомірне вилучення печатки. Заяву зареєструють у Голосіївському управлінні поліції.

Залишаючи будівлю, силовики не надали працівникам установи копії протоколу. Як зауважила колишня в.о. генерального директора "Довженко-Центру", керівниця Музею кіно Олена Гончарук, вилучення печатки може бути розцінено, як крадіжка.

"Ми не знаємо, в чиїх руках опинилася печатка, і як вона може бути використана. Оскільки наш орган управління намагається змінити зараз керівника і "завести" його, то ця печатка може попасти до людей, які навіть в реєстр не внесені. Реєстр дає право від імені інституції вчиняти дії, і ми не знаємо, хто які дії вчинить від імені Довженко-Центру", — наголосила вона.

У будівлі "Довженко-Центру" проводяться слідчі дії
У будівлі "Довженко-Центру" проводяться слідчі дії. Фото: Оля Носко

А що там забудова

Позаду й на території "Довженко-Центру" будується три 24-поверхових будинки ЖК White Line забудовників A Development та Archimatika. Детальніше про стосунки із забудовниками розповідає колишній гендиректор Національного центру Довженка Іван Козленко в інтерв’ю LB у 2021 році.

За його словами, певний час Центр платив повний податок (1 млн 700 тис. грн) на землю для кінопідприємств, якою не користувався. Було прийняте рішення відмовитись від цієї землі та повернути її в управління громаді міста, але документи рік пролежали без руху в "Київземлі". Згодом стало відомо, що на ці ділянки є зацікавлений покупець-забудовник.

За словами Івана Козленка, спершу розроблявся тристоронній договір, де сторонами виступили б інвестор, Довженко-центр та МКІП як гарант дотримання прав держави. Від цього варіанту МКІП відмовився. Наступна редакція передбачала двосторонній договір, який МКІП мав погодити своїм наказом.

Ці слова підтверджував й власник компанії-забудовника A Development Олексій Баранов.

У лютому цього року прокуратура Києва звинувачувала забудовника у захопленні ділянки, пише видання Хмарочос. У найсвіжішому коментарі за 19.08 для LB.ua, власник компанії A Development Олексій Баранов заявив, що не збирається купляти приміщення основного корпусу Довженко-центру.

Що відомо

  • 16 серпня стало відомо про наказ Держкіно реорганізувати "Довженко-Центр" у декілька нових юридичних осіб.
  • У "Довженко-Центрі" заявили, що це рішення означає ліквідацію національного кіноархіву. А у Держкіно стверджують, що зараз центр є неефективним, а реорганізація дозволить, у тому числі відродити українську анімацію. Мінкульт зазначає, що не знали про це рішення.
  • 23 серпня до Кабінету міністрів звернулись представники коаліції Реанімаційного пакета реформ (РПР) із закликом скасувати наказ.
  • 26 серпня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно ухвалив рішення про звернення до Кабінету Міністрів України та Держкіно щодо скасування наказу про реорганізацію.
  • 14 вересня петиція про скасування реорганізації "Довженко-Центру" набрала понад 25 тисяч підписів. 10 жовтня Кабмін надав відповідь – правонаступником "Довженко-Центру" стане "Українська анімаційна студія".
  • 17 жовтня Фонд державного майна розпочав процес приватизації двох корпусів "Довженко-Центру".
  • 28 жовтня "Довженко-Центр" повідомив, що вони подали в суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про "реорганізацію"
  • 2 листопада Держкіно опублікувало наказ про усунення Олени Гончарук від виконання обовʼязків, призначивши нового виконуючого обов’язки генерального директора. Нею стала Юлія Каждан, яка за інформацією з відкритих джерел є керівницею та засновницею двох юридичних фірм, а також засновницею та керівницею Кінологічного Центру.
  • 8 листопада представники "Довженко-Центру" та ЗМІ зустрілись із призначеною Держкіно в.о. генеральної директорки Юлією Каждан та заступником голови Держкіно Максимом Александровим на сходах до закладу. Усередину співробітники Центру їх не пустили.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок