Чому підприємства релокуються у Калуш. Пояснює міський голова Андрій Найда

Чому підприємства релокуються у Калуш. Пояснює міський голова Андрій Найда

Чому підприємства релокуються у Калуш. Пояснює міський голова Андрій Найда
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У Калуській громаді, що на Івано-Франківщині, працюють 13 релокованих підприємств з інших регіонів України. Ще сім виробництв монтують обладнання та найближчим часом почнуть роботу. Чому компанії обирають Калуш та скільки ще підприємств планують переїхати, розповів міський голова Андрій Найда, в інтерв’ю Суспільному.

"Окрім 13 релокованих підприємств, орієнтовно 10 компаній планують до нас переїхати. І є ще низка заявок від серйозних підприємств, які розглядають нашу громаду. Чим ми їм цікаві? Тим, що в нас все ж таки є промислова площа. Фактично в Івано-Франківській області лише Калуш має таку промислову площу, в якій є відповідні санітарно-захисні зони. Одне, коли маєш вільну ділянку, але немає такої кількості метрів від будинку, щоб забезпечити певні вимоги законодавства", — каже Андрій Найда.

За його словами, у Калуській громаді — тисяча гектарів промислових площ, які можна заповнювати. Якраз це і дало стимул переїхати тим підприємствам, які планували релокуватися зі сходу й центру України.

Андрій Найда розповідає, що завдяки промисловій площі для релокованих підприємств можуть з’явитися додаткові робочі місця для переселенців.

"У нашу громаду практично переселилися 11 тисяч внутрішньо переміщених людей. Сім тисяч залишилися — тих, що зареєструвалися. Тих, що не зареєструвалися через певні обставини, я думаю, набагато більше. І, звичайно, кожен буде шукати роботу", — каже голова Калуша.

З його слів, для переселенців, які працюватимуть на релокованих підприємствах, планують переробити приміщення для проживання.

"В нас є достатньо приміщень в Калуші. Правда, вони — більше державної власності, обласної. Їх можна буде переробити під помешкання для тих працівників, які переїдуть із релокованими підприємствами. Обіцяли посприяти, щоб якомога швидше можна було запустити ці приміщення в роботу", — розповідає Андрій Найда.

У шелтерах житимуть не лише працівники, які переїхали з виробництвами, а й інші переселенці.

"Ми не можемо говорити, що це будуть тільки люди з підприємств. Якщо ми це робимо, то робимо для всіх переселенців. Вони зараз живуть по всій області. Івано-Франківщина дуже багато прийняла людей. Вони переселятимуться сюди, якщо ми їм чітко зможемо запропонувати приміщення, де люди зможуть жити й працювати на цих підприємствах", — каже Найда.

За його словами, у Калуші готують ще два додаткові прихистки для людей з інших регіонів України.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок