Доступність навчання під час війни: якою є ситуація з освітою на Запоріжжі — очільниця профільного департаменту ОВА

Доступність навчання під час війни: якою є ситуація з освітою на Запоріжжі — очільниця профільного департаменту ОВА

Ексклюзивно
Доступність навчання під час війни: якою є ситуація з освітою на Запоріжжі — очільниця профільного департаменту ОВА
. Суспільне Запоріжжя

2669 хромбуків отримала Запорізька область в рамках державної програми “Ноутбук кожному вчителю”, і до кінця цього навчального року чекають на поставку ще таких. Хромбуки розраховані для вчителів, аби вони могли продовжувати дистанційно викладати учням. На сьогодні це близько 25% вчителів та викладачів, які евакуйовані за межі області та країни. Гаджети надає МОН України, які отримує від донорів у співпраці компанії Google та ЮНЕСКО.

Про ситуацію у сфері освіти Суспільному розповіла директорка департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації Людмила Бухаріна.

За словами посадовиці, нині у Запоріжжі створені всі необхідні умови для роботи вчителів і навчання школярів, і студентів. Вчителі, які працюють дистанційно, в тому числі й ті, які за кордоном, отримують зарплату в повному обсязі, а ті, хто не може з певних причин працювати — перебувають на простої.

Якщо громада має фінансові можливості, зазначає Людмила Бухаріна, то може вчителям на простої виплачувати середню заробітну плату:

"Наприклад, є райони, такі, як Мелітопольський і деякі громади Бердянського, то там залишається до 50% освітян, які не виїхали. З Пологівського району евакуювалися майже всі вчителі. Така ж ситуація і по учнях".

З початком повномасштабної війни Росії проти України в області кількість навчальних закладів зменшилася на 5 шкіл. Загалом в регіоні наразі функціонує 491 заклад загальної та середньої освіти, це ті, які безпосередньо зареєстровані в загальній системі освіти, і які у вересні розпочали дистанційне навчання.

Близько 70 закладів освіти, які розташовані на тимчасово окупованій території не розпочали навчання.

“Це може бути заблокованість через фінансові проблеми, через колаборацію керівників, або більшості колективу, це може бути призупинення через відсутність контингенту, наприклад, на територіях, де ведуться активні бойові дії”.

Освіта
Зруйнована школа в Комишувасі, Запорізький район. Фото: Суспільне Запоріжжя

Внаслідок бойових дій загалом на сьогодні в області зруйновані, або пошкоджені: 78 шкіл, 6 закладів професійно-технічної освіти, 42 дитячих садочки, а також зруйнована й матеріально-технічна база. Кошти, які залишаться невикористаними від освітньої субвенції, планують використовувати на оновлення навчальних закладів на деокупованих територіях, якщо кошти залишатимуться, як і в минулі роки, зазначила Людмила Бухаріна.

“Енергодарська громада змогла втримати всіх своїх учнів, і є інші громади, які втримали мережу шкіл і учнівський контингент. Але ми зараз збираємо дані, аби подавати задля субвенції на наступний навчальний рік і констатуємо, що зменшення на 20 тис. учнівського контингенту у порівнянні з минулим роком — це по школах. У нас на сьогодні приблизно 31 тисяча дітей, які за межами країни знаходяться і близько 21 тисячі дітей, які в Україні, але за межами області. Тобто це близько 38% за межами області”.

Про постанову щодо переведення на бюджетну форму навчання тих, хто на контракті

За словами Людмили Бухаріної, на переведення на бюджетну форму навчання з контрактної загалом по області в закладах вищої освіти та в коледжах можуть розраховувати студенти 4 категорій, окрім тих, хто вступав цьогоріч, бо до них застосовувалися пільгові умови.

“За попередніми рахунками приблизно ми матимемо 7 тисяч осіб, які підпадають під ці 4 категорії по закладах вищої освіти та приблизно 2-2,5 тис. осіб фахової передвищої освіти, тобто по коледжах. Це ті студенти, які отримають право переведення з контрактної форми навчання на бюджетну".

Категорії наступні: діти загиблих захисників України, самі захисники України, люди, які постраждали внаслідок участі в бойових діях і найбільша категорія, четверта, це студенти, які проживають, або походять з тимчасово окупованих територій. Ці території мають бути зафіксовані в наказі Міністерства реінтеграції, які постійно оновлюються, але останній, як актуальний перелік, будуть брати станом на 15 жовтня, каже посадовиця.

Освіта
Фото з сайту Мелітопольської РДА

"Таким чином, студенти, які мають місце проживання в цій громаді, або знаходяться там. Для цього потрібно буде взяти довідку в органах місцевого самоврядування, або отримали там документ про освіту до 24 лютого 2022 року. Такі студенти, якщо вони навчаються за власні кошти, на умовах контракту, вони матимуть право переведення на бюджет. Це студенти всіх курсів, окрім тих, хто вступив в цьому році, це і бакалаврат, і магістратура, магістратура тільки другий курс зараховується, і в коледжах так само, всі, окрім першого курсу".

За словами Людмили Бухаріної, обмежень щодо термінів подачі необхідних документів для переведення поки немає. Це не стосується вступників цього року, бо саме для них були інші пільгові умови вступу.

Читайте також

Кабмін дозволив пільговим категоріям студентів переводитися на бюджет

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber та в Telegram

На початок