Український сокіл. У Запоріжжі волонтери розробили безпілотник спільно з інтернаціональною командою конструкторів

Український сокіл. У Запоріжжі волонтери розробили безпілотник спільно з інтернаціональною командою конструкторів

Український сокіл. У Запоріжжі волонтери розробили безпілотник спільно з інтернаціональною командою конструкторів
. Запорізькі волонтери спільно з командою конструкторів розробили БПЛА FALCO. Фото з Facebook-сторінки Максима Терещенка

На відстань 40 кілометрів у небі за будь-якої погоди, швидкість руху — 120 кілометрів на годину, висота польоту до трьох кілометрів. Це характеристики нового безпілотника FALCO, створеного у Запоріжжі зусиллями місцевих волонтерів.

З розробкою інтернаціональної команди конструкторів БПЛА FALCO, що в перекладі українською “Боривітер”, познайомились кореспонденти Суспільного.

"Коли ми приїхали на іспит, на летовище, і підняли літак, прилетіли боривітри. Боривітер — це український сокіл. Він мешкає й у Запорізькій області, й у Миколаївській. І коли ми це побачили, було дуже символічно. Ми подивилися і сказали: це буде "Боривітер".

Так про походження назви безпілотника розповідає волонтер Максим Терещенко. Реалізація ідеї його створення почалась у березні 2022 року:

"Треба на війні бачити все, що відбувається на лінії фронту. І за лінією фронту. Це дуже велика проблема. І наша артилерія не може працювати без цілей наведення. Це літак багатьох енергій, волонтерів і звичайних людей не тільки України. А й інших країн — Польща, Нідерланди, Німеччина, США".

Бепілотник
Максим Терещенко, волонтер. Фото: Суспільне Запоріжжя

Волонтер розповідає: собівартість комплексу із двох літаків — приблизно 19 тисяч доларів. Комплектуючі вироблені, як в Україні, так і за її межами.

Одним із пріоритетних завдань у виробництві безпілотника, кажуть його розробники, є здешевлення готового виробу. При цьому “Боривітер” є цілком волонтерським проєктом та не фінансується державним коштом.

"Ми хочемо, що б цей літак був ще дешевшим наскільки можливо. Щоб ми могли його брати та відправляти. Бо, навіть, дуже коштовний літак за 300-400 тисяч доларів можна втратити за один виліт. І це велика проблема. Водночас один виліт літака може принести збитків ворогу на мільйони доларів", — каже Максим Терещенко.

Наразі “Боривітер” — на етапі узгодження із військовими та доопрацювання. Перший комплекс безпілотників FALCO планують передати на фронт до кінця року.

Читайте також

Запорізький військовослужбовець перейшов від продажу кави до спалення ворожих танків

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber та в Telegram

На початок