У Кропивницькому субсидію отримують понад 15,5 тисяч родин. Як її оформити

У Кропивницькому субсидію отримують понад 15,5 тисяч родин. Як її оформити

У Кропивницькому субсидію отримують понад 15,5 тисяч родин. Як її оформити
Кропивничани оформлюють субсидію у Центрі надання адміністративних послуг / листопад 2022 року. Фото: Суспільне Кропивницький

На початок опалювального сезону 15571 родині кропивничан призначили житлову субсидію. Це інформація від директорки міського департаменту соціального захисту Юлії Вовк. Вона пояснила – як отримати субсидію та що змінилося в її оформленні.

На 1 листопада заяви про призначення житлової субсидії подали 3422 кропивничан. Решті, понад 12 тисячам родин, субсидію з жовтня призначили автоматично, бо вони отримували її й раніше. Через це, зі слів директорки департаменту, зменшилась загальна кількість звернень за призначенням субсидії, як порівнювати з попереднім роком: "Відповідно до постанови уряду про надання пільг та субсидій в умовах воєнного стану, призначення субсидій родинам, які отримували її минулого опалювального сезону, відбувається автоматично, писати заяву їм не потрібно".

За даними Юлії Вовк, з жовтня кропивничанам нарахували 13 мільйонів 125 тисяч 676 гривень 57 копійок субсидії.

Хто може оформити субсидію

Розмір субсидії залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу родини в розрахунку на одну людину. Призначають її комусь одному з родини з місяця подання заяви до закінчення опалювального сезону. Субсидію розраховують на неопалювальний період – з 1 травня по 30 вересня та на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня, сказала Юлія Вовк: "Субсидію не призначають одночасно за місцем прописки і місцем фактичного проживання. Розраховують її у квітні й жовтні. У разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального або ж неопалювального сезону, субсидію призначають з початку відповідного сезону, але не раніше дня її схвалення".

Зі слів директорки департаменту, отримати субсидію можуть і орендарі житла, якщо вони уклали договір оренди.

Як оформити субсидію

За призначенням житлової субсидії кропивничани можуть звертатися до департаменту соціальної політики особисто, надіслати заяву та декларацію про доходи та майновий стан поштою або скористатися мобільним додатком "Дія". Оформити субсидію можна у Центрі надання адміністративних послуг.

Зміни у порядку призначення субсидії

За інформацією Юлії Вовк, вересневою постановою уряду про надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг внесено зміни до критеріїв надання житлових субсидій:

  • не враховуватимуть компенсацію за прихисток переселенців;
  • призначатимуть субсидії родинам, в яких є ті, хто не отримує доходів або виїхав за кордон на період дії воєнного стану;
  • призначатимуть субсидії тим, хто має два жила, одне з яких – спадщина і не здається в оренду;
  • призначатимуть тим, хто втратив роботу в період дії воєнного стану і зареєструвався як безробітний в службі зайнятості.

Постанова уряду передбачає, що з січня 2023 року пільги надаватимуть виключно готівкою, сказала директорка департаменту: "Накопичені залишки грошей, які надавались у безготівковій формі, можна буде отримати в "Ощадбанку" протягом липня-грудня 2023 року".

Крім того, з 1 грудня 2022 року, відповідно до постанови, житлові субсидії призначатиме Пенсійний фонд, однак грудень буде перехідним періодом – нарахування субсидій та пільг здійснюватимуть органи соціального захисту, виплачуватимуть їх – у Пенсійному фонді: "До кінця листопада соцзахист прийматиме та опрацьовуватиме заяви. А починаючи з 1 грудня це робитиме Пенсійний фонд. При цьому люди й надалі зможуть звертатися за субсидіями до уповноважених посадовців в громадах, тобто департамент соцполітики прийматиме заяви й надалі, однак протягом трьох робочих днів передаватиме їх у Пенсійний фонд в електронному вигляді та, мінімум, раз на два тижні – у паперовому вигляді".

До кінця 2022 року органи соцзахисту передають Пенсійному фонду документи, за якими нададуть субсидії на 30 листопада, до квітня 2023 року – документи за останні п’ять років.

Що відомо

Крім місцевих жителів, звернутися по субсидію можуть переселенці. Обов'язковими умовами для отримання субсидії працездатними переселенцями є працевлаштування чи зайнятість або перебування на обліку у центрі зайнятості, догляд за дитиною до трьох років і сплата єдиного соціального внеску у повному обсязі.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок