Ковбаса за 700 гривень та вугілля від 12 тис. за тонну. Про ситуацію в окупованій Софіївській громаді розповів її голова

Ковбаса за 700 гривень та вугілля від 12 тис. за тонну. Про ситуацію в окупованій Софіївській громаді розповів її голова

Ковбаса за 700 гривень та вугілля від 12 тис. за тонну. Про ситуацію в окупованій Софіївській громаді розповів її голова
. Фото з сайту Софіївської сільської ради

Суцільний терор мирних жителів, залякування з боку окупаційної влади та зависокі ціни на продукти — такою є нині ситуація в тимчасово окупованій Софіївській громаді Бердянського району.

Про це Суспільному розповів її голова Станіслав Захаревич.

"Проблема перша — це обстановка. Обстановка суцільного терору, коли ти боїшся щось сказати, ти боїшся вийти. Навіть, за тобою наглядають, приставляють певних осіб, які стежать за тобою, щоб ти, не Дай Боже, там не передав комусь якусь інформацію або не висловився погано про російську владу. Плюс багато людей пройшли не просто через терор, а через катівні, через карцери, ями. Це десятки людей на території моєї громади. На превеликий жаль, є ті, хто звідти живими не вийшли", — розповідає голова громади.

Ще однією проблемою для жителів Софіївської громади наразі стали зависокі ціни на продукти та предмети першої необхідності:

"Ціни в окупації на продукти, на засоби гігієни в рази вищі. Ціни, вибачте, просто скажені. Якщо кілограм найдешевшого печива коштує 350-390 гривень. Ковбаса найдешевша від 700 (семисот) гривень. Така, скажімо, середня — 1200. Готівка туди з території підконтрольної України не доставляється. Укрпошта не працює. Люди намагаються отримати готівку через певних посередників там уже на місцях.

За словами Станіслава Захаревича, дітей у громаді змушують вчитися за російською програмою:

"Окупантам вдалося відкрити кілька шкіл. Причому, станом на перше вересня у нас жодної школи не відкрилось. Вони відкрили вже переважно під кінець вересня місяця. Вони туди дітей зганяють практично насильницьким шляхом. Батькам говорять, або ви віддаєте своїх дітей до школи, або ви будете позбавлені батьківських прав, і дітей вивезуть до Росії. Педагогічний склад, так званий, який є в тих закладах освіти, доволі строкатий, переважно, це люди, які або ніякого відношення до вчителювання не мали, або ті, хто давно вийшов на пенсію. Є навіть викладачі, які лише цього року закінчили школу".

Жителі громади купують генератори та запасаються дровами на зиму, каже сільський голова:

"На території громади газ був у двох населених пунктах при українській владі. Зараз він відсутній повністю. Лісосмуги ще влітку і в другій половині весни практично всі випиляли. Окупанти обіцяли людям "халявного"вугілля до трьох тонн, але, по факту, туди привозять лише вугілля за ціною від 12 до 18 тисяч гривень, чого собі люди дозволити не можуть", — розповів Станіслав Захаревич.

Читайте також

Без опалювального сезону та з військовою цензурою. Яка ситуація в тимчасово окупованому Бердянську

Переселенці з тимчасово окупованої Софіївської громади отримують допомогу у Запоріжжі

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber.

На початок