Київ-Чоп – найнебезпечніша траса. Де варто бути обережним на Рівненщині

Київ-Чоп – найнебезпечніша траса. Де варто бути обережним на Рівненщині

Київ-Чоп – найнебезпечніша траса. Де варто бути обережним на Рівненщині
. undefined

Через значну кількість аварій міжнародна траса Київ-Чоп, 185 кілометрів якої пролягає через Рівненщину – визнана найнебезпечнішою трасою в Україні. Такий висновок оприлюднив аналітичний портал Слово і Діло, що займається аналізом та моніторингом даних.

Суспільне звернулось у Службу автомобільних доріг області за коментарем щодо причин виникнення аварій на Київ-Чоп та місць, де їх стається найбільше.

Київ-Чоп – найнебезпечніша: шість місць концентрації ДТП на Рівненщині

“Найнебезпечнішою трасою можна назвати М-06 Київ-Чоп, найбільше аварій трапляється на її ділянках у Київській, Житомирській, Рівненській, Закарпатській і Львівській областях. На М-06 за вказаний період (2019-й та 1 квартал 2020-го,-ред.) сталося 757 ДТП, майже 200 людей загинули”, – йдеться в аналітиці на порталі "Слово і Діло".

У Службі автомобільних доріг області Суспільному пояснили, що для “повної картини” варто було б врахувати інтенсивність руху на тій чи іншій дорозі. Речник Служби Дмитро Леонтіюк каже: аналітикою це назвати досить складно, тому що автори опираються тільки на одну цифру – кількість дорожньо-транспортних пригод, яка стається на тій чи іншій дорозі.

– 757 ДТП на трасі Київ -Чоп, згоден, це багато, але у нас на Рівненщині по М-06 середньодобові показники інтенсивності руху транспорту – від майже 18 тисяч авто за добу до трохи більше 11 тисяч. Тому говорити, що це найнебезпечніша дорога, мені здається, складно. Якби враховувалась інтенсивність, то, очевидно, небезпечними визнали б зовсім інші шляхи, а не М-06, – каже Дмитро Леонтіюк.

Своєї статистики аварій у Службі автомобільних доріг не ведуть. Але шляховики мають перелік місць, де постійно і найчастіше трапляються ДТП. Ці місця щороку визначає спеціальна комісія. На згаданій трасі таких ділянок є шість.

1. Поворот в Птичі, 395-396 кілометр Київ -Чоп.

Це місце, де нерідко виникають аварії через перевищення швидкості, більшість водіїв, які втрапляють у аварії – немісцеві.

– Там встановлені найбільшого розміру дорожні знаки, які повідомляють про небезпеку попереду, вимагають від водіїв знизити швидкість до безпечної. Ці знаки продубльовані розміткою безпосередньо на дорожньому полотні. Щоб цього не бачити – треба їхати з заплющеними очима. Ситуація може змінитись на краще після спорудження східно-південної об’їзної м. Дубно, що зробить цю дорогу більш прямою. Але немає ніяких гарантій, що там не будуть виникати системно інші порушення, – каже речник шляховиків.

2. В’їзд у місто Дубно біля пам’ятника з літаком

Причина виникнення аварій в тому, що водії, які рухаються по М-06 в напрямку Львова чи Рівного, не знижують швидкість, хоча перебувають у межах населеного пункту. А інші водії, які мають намір виїхати з Дубна, не надають перевагу у русі транспорту, який рухається по головній, – сказав Дмитро Леонтіюк.

3. 347 кілометр автодороги М-06, між селами В.Омеляна і Грушвиця.

Це місце концентрації ДТП, де з чотирьохсмугової дорога звужується удвічі.

– Тут ситуація дуже проста: якщо при дозволених 70-90 кілометрах на годину їхати 100 і більше й не бути уважним – можна з’їхати в кювет. Дорожниками вжито заходів, щоб зменшити тяжкість наслідків ДТП: полотно сплановане таким чином, щоб автомобіль, який на швидкості вилітає з асфальту, загрузав у ґрунті, не перекидався, не бився, – коментує речник.

У планах Служби доріг – розширення цієї дороги до чотирьохсмугової. Це перспектива найближчих 3-5 років за сприятливої фінансової ситуації.

4. Друга транспортна розв’язка у районі Великої Омеляни, біля “Хутора”.

– Причина виникнення ДТП на цьому віражі – недотримання правил дорожнього руху, а саме перевищення швидкості. Якщо обійти адмінкодекс і правила водій може, то обдурити об’єктивні закони фізики – не може. Їдучи на великій швидкості ,дуже важко впоратись з керуванням, – прокоментував Дмитро Леонтіюк.

5. 331 кілометр М-06 – об’їзна Рівного, село Ільпінь (район "СвіТахо").

Тут системна причина виникнення ДТП – недотримання правил дорожнього руху водіями, які виїжджають з другорядної дороги. Вони не надають перевагу у русі транспорту, що рухається по М-06, – каже речник.

6. Колоденка, перехрестя біля готельно-ресторанного комплексу "4X4".

– Навіть попри встановлений світлофор, гарну видимість, забезпечені трикутники видимості і інше, перехрестя в районі населеного пункту Колоденка – теж місце концентрації ДТП. Причиною є недотримання транспортної дисципліни та правил дорожнього руху. Особисто я думаю, що у 70 % аварій, які стаються на дорогах такого рівня утримання і таких категорій, основних причин дві – перевищення допустимої швидкості і недотримання транспортної дисципліни. Коли, наприклад, водій думає, що на потужній іномарці не потрібно надавати перевагу у русі якомусь радянському автомобілеві, – підсумував Дмитро Леонтіюк.

За даними порталу "Слово і Діло", в Україні за минулий рік і перший квартал 2020-го сталося майже 197 тисяч дорожньо-транспортних пригод, унаслідок яких загинули 4,2 тисячі людей і майже 40 тисяч – зазнали травм.

Авторка: Ольга Татаренко

На початок