Вулиці Джавелінів та Героїв Маріуполя: у Кривому Розі перейменували майже 200 топонімів

Вулиці Джавелінів та Героїв Маріуполя: у Кривому Розі перейменували майже 200 топонімів

Вулиці Джавелінів та Героїв Маріуполя: у Кривому Розі перейменували майже 200 топонімів
. Фото: Суспільне Дніпро

Вулиця Джавелінів замість Єнісейської, Героїв Маріуполя замість Адмірала Головка. У Кривому Розі перейменували 184 топоніми. Нові назви отримали вулиці, парки, майдани та сквери.

Вулицю Хабарівську у Кривому Розі 28 жовтня перейменували на честь Хамзата Гелаєва Ічкерійського військового та політичного діяча. Жителька вулиці Валентина каже, про перейменування не чула.

"Може десь там і є вулиці такі з комуністичними назвами, то може й можна перейменувати, скільки наших хлопців загинуло – то у їх пам'ять іменами та прізвищами назвати", – каже жителька Кривого Рогу Валентина.

До перейменування вулиць та парків Кривого Рогу залучили громаду. Людей запрошували на слухання, там же більшість проголосувала за нові назви. Однак представниця робочої групи з перейменування Ольга Гончар розповідає, результатів громадського голосування робоча група так і не отримала.

"Коли нам принесли список з 200 з чимось вулиць, без жодного пояснення на чию честь називається, на честь кого, чого. Я почала ставити запитання, почали колеги ставити запитання", – розповіла жінка.

Та попри це нові назви для 184 вулиць, провулків та парків ухвалили на сесії міської ради.

"Особисто я пропонувала зняти це питання через грубе порушення процедури внесення. І не тому, що я проти декомунізації чи дерусифікації, а я пропонувала на наступну сесію внести у відповідності до законної процедури", – каже депутатка Криворізької міськради Наталія Шишка.

За словами депутатів, перейменуванню підлягають ще вдвічи більше об'єктів міста, аніж прийняли зараз..

"В принципі, на мою особисту думку, процес почався, відбувається і це добре. І мешканці Кривого Рогу вже не будуть ходити вулицями, які названі на честь російських окупантів", – каже депутат Криворізької міськради Олег Подкопаєв.

У Кривому Розі ще мають змінити назви 266 вулиць. Як і коли вони будуть перейменовані – поки невідомо. Аби отримати відповіді кореспонденти Суспільного звернулись із запитом до керівника робочої групи з перейменування об’єктів топоніміки Кривого Рогу Сергія Мілютіна.

Читайте також

У Дніпрі з`являться вулиці Азовсталі та Морської піхоти

"Перейменувати й Пушкіна, і Лермонтова". У Кривому Розі виявили 430 топонімів, пов’язаних із Росією: коли їх змінять

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок