"Перейменувати й Пушкіна, і Лермонтова". У Кривому Розі виявили 430 топонімів, пов’язаних із Росією: коли їх змінять

"Перейменувати й Пушкіна, і Лермонтова". У Кривому Розі виявили 430 топонімів, пов’язаних із Росією: коли їх змінять

Ексклюзивно

У Кривому Розі виявили 430 топонімів, пов’язаних із Росією. Про це Суспільному розповів представник робочої групи, яка займається підготовкою до перейменування, Вадим Яшин.

"Було виявлено з 1521 топоніма криворізького 430 тих, які є маркерами русифікації та совєтизації. Цифра неточна, вона обговорюється", – розказав Яшин.

За його словами, процедура перейменування завершиться до кінця літа.

Він каже: над новими назвами працює тимчасова робоча група з перейменування. Загалом це 26 людей: науковці, краєзнавці, філологи, журналісти та історики. Вони розглядають варіанти, які надсилають містяни.

Читайте також: "Чи потрібно змінювати документи у випадку перейменування вулиці. Пояснення фахівця"

Проспекти Свободи та Кобзаря. Які назви пропонують

Вадим Яшин зауважує, що варіанти різноманітні, тому обирають ретельно. У робочій групі хочуть, аби нові назви вулиць були патріотичними та легкими для запам’ятовування.

"На в'їзді до міста є кільце Героїв Кривбасу, далі – проспект Гагаріна, цю назву декомунізують. Ми пропонуємо – на проспект Свободи. Далі йде проспект Миру, потім Лермонтова. Пропонуємо – Великий Кобзар, бо вулиця Шевченка є. Далі йде площа Визволення. Ось таке тематична добірка", – розказав він.

Також напрацьовують нові назви для скверів та парків міста.

"Ми плануємо перейменувати й Пушкіна, і Лермонтова. Усі ці маркери радянськості, маркери брехливості. Ці пам'ятники мають бути або знесені, або перероблені. Якщо це витвори мистецтва, вони мають бути збережені", – сказав Суспільному Вадим Яшин.

Яка процедура

За словами юриста Івана Карнауха, процедура перейменування вулиць населених пунктів належить до повноважень міської влади.

"Порядок перейменування передбачає спочатку створення комісії з перейменування. Далі призначаються громадські слухання. І лише після цього, якщо громадськість підтримала таке перейменування, можливо винесення на сесію рішення", – пояснив він.

Що відомо

  • Раніше 67-річний житель Кривого Рогу Олександр Бичовий змінив адресну табличку на своїй вулиці. Замість Ватутіна встановив вказівник – "вулиця Романа Шухевича".
  • Міська рада Кривого Рогу створила тимчасову робочу групу з питань топоніміки, до складу якої увійшли керівники міськвиконкому та райрад, представники громадськості, науковці та краєзнавці.
  • Група склала список із понад 400 вулиць, провулків та площ, назви яких пов'язані з Росією та Білоруссю та підлягають перейменуванню.

Читайте також

У Дніпрі проведуть громадські слухання щодо перейменування стадіону ім. Петра Лайка

На Дніпропетровщині мешканці Кам`янського можуть проголосувати за нові назви для дерусифікованих вулиць

Петиція щодо перейменування Новомосковська набрала необхідну для розгляду кількість голосів

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок