Субсидії під час війни. Яких змін чекати на Львівщині

Субсидії під час війни. Яких змін чекати на Львівщині

Субсидії під час війни. Яких змін чекати на Львівщині
. Суспільне Рівне

У Львівській області субсидії, тобто державну грошову допомогу для оплати комунальних послуг, отримують близько 116 тис. сімей, з яких більше 31 тисячі – це львів’яни. Процес нарахування та перерахунку субсидій досі триває. Хоч цьогорічний опалювальний сезон, зважаючи на війну, буде важким, проте проблем із фінансуванням, зокрема виплатою субсидій для населення, не виникне – запевняють в обласному департаменті соціального захисту населення.

Суспільне дізналося, які зміни з нарахування та виплат уже відбулися в країні, а яких варто чекати у грудні, хто може претендувати та хто виплачуватиме фінансову підтримку за житлово-комунальні послуги під час воєнного стану та чи вистачить грошей у держави для виплати субсидій.

Гроші на субсидії є

Без субсидій на оплату комунальних послуг українці цього року не залишаться. Попри війну та витрати, у держбюджеті на 2023 рік уряд на виплату субсидій заклав майже 38 млрд гривень.

На Львівщині в останні два роки, за словами начальника відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог Василя Гельбича, кількість сімей, які отримують субсидії, є приблизно однаковою і сягає майже 150 тис. сімей. Стільки ж, а можливо й дещо більше, очікують й цього сезону, оскільки на Львівщині мешкає чимало внутрішньо переміщених осіб, які також можуть оформлювати субсидії.

Станом на зараз, субсидії у Львівській області отримують приблизно 116 тис. сімей. Зокрема, у Львові – 31 345 сімей. Проте, процес прийому документів, нарахування та автоматичний перерахунок органами соціального захисту ще триває, тож цифри зростатимуть. Щоправда, у 2015 році кількість одержувачів субсидій на Львівщині була вищою і сягала 325 тис. сімей, а у 2016 році – понад 400 тис. сімей.

Яких змін чекати

Дотепер призначеннями і виплатою субсидій керувало Міністерство соціальної політики України. Через велику кількість внутрішньо переміщених осіб, уряд визначив, що виплата субсидії не має бути прив’язана до регіону проживання заявника і компетенція відійшла до Пенсійного фонду. Відтак, починаючи з жовтня субсидії населенню буде виплачувати Пенсійний фонд. А з грудня цього року його повноваження розширять – Пенсійний фонд розпочне ще й перераховувати і призначати субсидії. Для одержувачів субсидій нічого не зміниться.

Із жовтня субсидію за тимчасовим місцем проживання мають можливість ВПО, але за умови, що вони мали субсидії за постійним місцем проживання. Наразі на Львівщині було вже п’ять таких звернень. Проте із настанням опалювального сезону прогнозують збільшення кількості звернень.

"Це означає, що подати заяви на отримання субсидій переселенці можуть на загальних підставах і без прив’язки до територій проживання. Договір на оренду житла для них також не є обов’язковий. Люди просто звертаються у відповідні органи, декларують, що живуть у такому помешканні (не важливо, платно чи безкоштовно), приносять всі необхідні документи, у тому числі довідку про ВПО, і отримують компенсацію на банківський рахунок одного з членів сім’ї", – розповідає Василь Гельбич, пояснюючи, що про це уряд анонсував ще влітку, але зміни внесли наприкінці вересня.

Так само, за словами співрозмовника, полегшення відчують ті господарі, які у себе вдома безкоштовно прихистили переселенців, але отримують за це компенсацію. Із жовтня сума компенсації становить 900 грн.

"Компенсацію для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням у себе внутрішньо переміщених осіб за програмою "Прихисток" при розрахунку житлової субсидії не враховуватимуть до середньомісячного сукупного доходу. Це важливо, бо люди не відчуватимуть проблем з отриманням чи призначення субсидії в майбутньому", – каже начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог.

Хто і як може оформити субсидію

За словами Василя Гельбича, податися на оформлення субсидії можуть не лише пенсіонери, багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю чи інші пільговики, а й всі, хто має низький дохід і не має можливості повністю сплачувати за комунальні послуги.

Кожен пакет документів, поданих для призначення субсидії на оплату за житлово-комунальні послуги, вивчають окремо. Тому й сума державної допомоги за кожним зверненням є іншою.

Субсидію нараховують за наступною схемою: від встановленої суми за житлово-комунальні послуги у межах закріплених норм віднімають суму обов’язкового платежу. На розмір субсидії впливають доходи й кількість людей, які зареєстровані чи проживають у домогосподарстві.

"Вже другий рік поспіль – з травня 2021 року – субсидію виплачують у грошовій формі, тобто готівкою. Це добре спрацювало і дехто намагається ще більше економити. Наприклад, субсидію розраховують за нормою споживання на 100 кубів газу на місяць, а люди споживають лише 80 кубів. Тим не менше, кошти вони отримують, як за сто кубів", – пояснює Василь Гельбич.

Коли звертатись за субсидією

Мешканці Львівщини, які раніше не отримували субсидію, але зараз хочуть це зробити – можуть звернутися за її призначенням у будь-який час. Якщо це зробити з дня старту опалювального періоду і упродовж двох місяців, тоді субсидію призначать з початку опалювального сезону. Якщо заява надійде пізніше, субсидію призначать з місяця подання заяви.

"Субсидію можуть призначити з будь-якого місяця, відколи є звернення. Наприклад, якби у Львові опалювальний період стартував із 25 жовтня, то до 25 грудня ще можна приносити документи і субсидію призначать із жовтня. Якщо ж людина з певної поважної причини (перебувала у лікарні тощо) не змогла вчасно принести документи і це підтверджує відповідна довідка, а звернеться аж у лютому, субсидію їй також можуть призначити з початку опалювального сезону", – каже Василь Гельбич.

Громадянам, які вже отримують житлову субсидію, не потрібно звертатися до органів соціального захисту населення чи органів ПФУ. Вони і надалі отримуватимуть призначену їм житлову субсидію обраним способом: на банківський рахунок або через поштове відділення. Крім того, у жовтні для них проведуть розрахунок розміру житлової субсидії на опалювальний сезон, без необхідності звернень.

У поданні документів і оформленні субсидії на покриття комунальних платежів наразі нічого не змінилося.

До 30 листопада заяви приймають:

  • особистим візитом до Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПи);
  • особистим візитом до органів територіальної громади, сільські, селищні, міські ради територіальної громади або військової адміністрації;
  • поштою до органу соціального захисту населення за місцем проживання;
  • онлайн через електронний додаток "Дія".

3 1 грудня заяви прийматимуть органи Пенсійного фонду України, у тому числі, у разі надсилання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, портал "Дія") незалежно від місця проживання. При тому, до ПФУ з питання призначення субсидії з грудня можна звертатися в будь-який сервісний центр, незалежно від місця проживання. Наприклад, громадяни, які проживають в Донецькій чи Київській області, можуть звернутися за її призначенням у Львові. А львів’янин можуть подати документи навіть, перебуваючи у Тернополі, Ужгороді чи Дніпрі.

Пакет документів повинні розглянути упродовж трьох робочих днів з дати їх надходження. Щоб зрозуміти, чи субсидія вийде, можна розрахувати самим або звернутися до відповідних органів.

"Наприклад, сума за опалювальний період становить 3 тисячі гривень, а середній дохід сім’ї в місяць – 10 тисяч гривень. Субсидія призначається тим, хто не може платити більше ніж 15% суми, тобто 1,5 тис. грн. Оскільки сума у платіжці – 3 тисячі, відтак, субсидія для цієї сім’ї можлива", – пояснює Василь Гельбич.

Перевірити, чи нарахована субсидія можна зайшовши на сайт Міністерства соціальної політики та задати пошук отримувача субсидій. Також розрахувати приблизну суму субсидії можна тут. Точний розмір виплати можна дізнатися після подання пакета документів та схвалення заявки.

Які документи підготувати та кому можуть відмовити

Основні два документи для оформлення субсидії – це заява про призначення та декларація про доходи і витрати всіх членів домогосподарства, яке претендує на субсидію. За потреби, в індивідуальному порядку, можуть також попросити надати інші документи.

Як пояснює Василь Гельбич, здебільшого субсидію призначають людям пенсійного віку, тим, у кого інвалідність, але можуть виникати нюанси. Наприклад, дорослий син ніде не працює, не служить, не вчиться, але має проблеми з алкоголізмом, наркоманією чи сидить за ґратами, то такій сім’ї у субсидії можуть відмовити. Або ж сім’я повинна принести відповідні документи з лікувальної установи чи позбавлення волі, тоді ситуацію переглянуть.

Субсидію не можуть призначати у випадку, якщо людина має два житла і одне з них здає в оренду. Водночас, якщо людина має відповідний дохід, депозит, але ці кошти вона отримала в якості гуманітарної допомоги чи благодійної виплати, їх не враховуватимуть в дохід.

Не позбавлять субсидії тих, хто втратив роботу і перебуває на обліку у Центрі зайнятості, отримує виплати із безробіття та активно шукає роботу. Водночас, як наголошує Василь Гельбич, якщо людина не працевлаштована, на обліку в Центрі зайнятості як безробітна не зареєстрована, то може втратити право на призначення субсидії на оплату комунальних послуг.

Читайте також

Прихисток ВПО. Як на Львівщині отримати компенсацію за поселення переселенців

Робота підприємств в режимі економії світла: як працює фармацевтичний завод вночі

Що робити, коли у квартирі немає опалення та води. Поради керівника львівської школи виживання

На початок