МАГАТЕ спростовує заяви РФ про "брудну бомбу", Україна відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн

МАГАТЕ спростовує заяви РФ про "брудну бомбу", Україна відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн

МАГАТЕ спростовує заяви РФ про "брудну бомбу", Україна відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн
. Жінка проходить повз будівлі, пошкоджені російськими обстрілами в Дружківці, Донецька область, Україна, 26 жовтня 2022 року, фото AP /Андрій Андрієнко

27 жовтня — 246-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Інспектори МАГАТЕ проведуть перевірки у двох місцях в Україні після письмового запиту уряду України. Київ подав запит після того, як РФ заявила про "діяльність, пов’язану з можливим виробництвом "брудних бомб" у двох місцях, які перебувають під гарантіями МАГАТЕ".
  • Адвокат керівника підприємства “Мотор Січ” В'ячеслава Богуслаєва, подав апеляцію на запобіжний захід. На думку адвоката, арешт Богуслаєва — рішення несправедливе, а з ризиками, на яких наполягали прокурори, їхня сторона не згодна.
  • Путін виступив на Міжнародному дискусійному клубі "Валдай". Він заявив, що найближчі 10 років, стануть "найнебезпечнішим" з часів закінчення Другої світової війни. Також Путін наголосив, що Розвал Радянського Союзу зруйнував рівновагу геополітичних сил та додав, що Росії не потрібен ядерний удар по Україні.
  • Зеленський підписав закон про збільшення військових видатків у бюдждеті-2022 на 387 мільярдів.
  • Президент Гвінеї-Бісау передав Зеленському прохання Путіна про перемовини. У відповідь Зеленський наголосив, що поки що не бачить з боку російського керівництва бажання миру. Водночас у Кремлі стверджують, що Путін не передавав Зеленському "спеціального послання" через президента Гвінеї-Бісау.
  • Уповноважена при президентові Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова незаконно всиновила хлопчика депортованого з Маріуполя. МЗС України ініціювало відкриття справи проти Львової-Бєлової, в діях якої "вбачаються ознаки кримінального правопорушення".
  • Міжнародне агентство з атомної енергії спростувало заяви російської влади про так звану розробку "брудної бомби" на території України. Також МАГАТЕ планує здійснити ще одну місію на українські об’єкти енергетики.
  • Вночі 27 жовтня Київщині зафіксували кілька влучань в одній із громад, повідомив керівник ОВА Кулеба. Попередньо, травмованих немає. В області також спрацювала ППО.
  • США не бачать ознак того, що росіяни готуються до використання "брудної бомби" чи тактичної ядерної зброї. Водночас США сприймають серйозно загрози з боку РФ, зокрема на тлі звинувачень Росією України у підготовці ядерної атаки.
  • Путін ймовірно відвідає саміт країн "Великої двадцятки" (G20), що почнеться на Балі 15 листопада, і намагатиметься тиснути на міжнародну спільноту, використовуючи можливе продовження угоди про розблокування українських портів.
  • Росія використала проти України понад 400 дронів іранського виробництва, 60-70% з них вдалося збити. Як повідомив президент Зеленський, Україна почала співпрацю з Ізраїлем, зокрема, з питань протидії іранським дронам.

На цьому Суспільне завершує онлайн 246 дня війни, хроніку подій 28 жовтня — читайте тут.

США нададуть Україні перші NASAMS на початку листопада

Про це міністр оборони США Ллойд Остін сказав у четвер на брифінгу під час презентації Стратегії національної оборони США.

"Ми наполегливо працювали над переданням систем NASAMS. Очікуємо, що на початку наступного місяця ми зможемо її отримати й здійснити підготовку (українських-ред.) військових", – зазначив глава Пентагону.

Астронавт Скотт Келлі став амбасадором UNITED24

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр Михайло Федоров.

Він зазначив, що Келлі подарував Україні машину швидкої допомоги.

Келлі — колишній капітан ВМС США. Він здійснив чотири космічних польоти. А також встановив декілька рекордів: з сумарного перебування у космосі протягом 520 днів, 10 годин і 33 хвилин і безперервного перебування на орбіті — 340 днів поспіль. У UNITED24 Келлі допомагатиме напряму "Медична допомога" збирати кошти на швидкі класу С. Таких машин лікарі потребують декілька сотень, адже багато швидких знищено.

Українські військові продовжують просуватись в районах Сватового та Кремінної

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"З того що можу сказати, були намагання прорватись в Білогорівку, але всі наступи були відбиті. Сватове та Кремінна, там просуваються збройні сили України, повільно, але це прогнозовано", — повідомив Сергій Гайдай.

За словами Гайдая, ЗСУ більше не мають фактору несподіванки, а російські окупанти встигли замінувати територію та організувати оборону.

Також заважають українським військовим дощі. Котрий день поспіль на Донбасі йдуть зливи й техніка в'язне у багнюці. Через це іноді українські військові ведуть наступ без підтримки бронетехніки.

"Йде не позиційний бій, а просуваються Збройні Сили України", — підсумував Гайдай.

Зеленський: Україна пройде крізь темряву, яку Росія намагається влаштувати ударами по енергетиці

Про це у відеозверненні заявив президент Володимир Зеленський.

"Україна пройде крізь темряву, яку Росія намагається влаштувати ударами по енергетиці, – мужньо, гідно, зі світлом у серці. Головне – зберегти світло у серці, і у кожного воно своє. Для когось – це батько на фронті, для когось – товариш, для когось – любий, люба поруч", – зазначив президент.

Зеленський висловив упевненість, що для нас всіх Україна – це головне світло, заради неї переможемо.

Байден не зустрічатиметься з Путіним на саміті G20

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

“Президент сказав, що не має наміру проводити зустріч із Володимиром Путіним”, — сказав Кірбі.

Він додав, що під час перебування на Балі Байден зосередиться на зміцненні міжнародних союзів та партнерств США.

Заяви РФ про "брудну бомбу": інспектори МАГАТЕ проведуть перевірки у двох місцях в Україні

Генеральний директор Гроссі повідомив, що цього тижня інспектори МАГАТЕ проведуть "верифікаційну діяльність у двох місцях в Україні після письмового запиту уряду України направити туди групи інспекторів".

"Запит України було подано після того, як Російська Федерація заявила про діяльність, пов’язану з можливим виробництвом "брудних бомб" у двох місцях, які перебувають під гарантіями МАГАТЕ і регулярно відвідуються інспекторами МАГАТЕ. Метою візитів із забезпечення гарантій цього тижня є виявлення будь-якої можливої незаявленої ядерної діяльності та матеріалів, пов’язаних із розробкою "брудних бомб". Місяць тому МАГАТЕ перевірило одне з двох місць, і там не було виявлено жодної незаявленої ядерної діяльності чи матеріалів", — йдеться у повідомленні агентства.

Від початку війни РФ розповсюджувала дикі заяви — постпред Британії в ООН

На засіданні Радбезу, яке проводиться на вимогу РФ, країни-члени ООН розкритикували заяву Росії щодо "біологічної та хімічної зброї в Україні".

"Від початку війни Росія неодноразово розповсюджувала дезінформацію, в тому числі дикі заяви про брудні бомби, хімічній зброї та наступальних чи бойових біологічних досліджень. Скільки ще нам прийдеться вислуховувати цю маячню?", — наголосив постійний представник Великої Британії в ООН.

У США назвали заяви постпреда РФ в ООН "черговою тратою часу"

Про це представник США в ООН заявив на засіданні Радбезу.

Це засідання — чергова трата нашого часу. Росія в черговий раз зібрала нас, щоб розповсюджувати дезінформацію і це її єдина мета. Ми знаємо вже про ці всі твердження без будь-яких доказів. Та і Росія знає що ці обвинувачення сфабриковані, але слухняно виконує накази свого президента Путіна. Україна не має біологічну зброю та технологій по її створенню. США не має програм по створенню біологічної зброї. Не існує ніяких українських лабораторій по творенню біологічної зброї за підтримки США. Україна має інфраструктуру медичних лабораторій як і багато інших країн, які намагаються віднайти захист від інфекційних захворювань", — наголосив представник США.

Постпред РФ на Радбезі ООН заявив про "українські лабораторії", що "фінансуються Пентагоном"

"Безпосередня участь військового відомства США у фінансуванні військово-морської діяльності в Україні відображена в плані надання технічної допомоги певним реципієнтам Міноборони України від 2018 року. Реальним одержувачем коштів є лабораторії Міноборони розташовані в Києві, Львові, Одесі та Харкові. До 2020 року число українських лабораторій залучених до роботи фінансованих Пентагоном досягло 30. Вони розташовані в 14 населених пунктах", — заявив постійний представник РФ в ООН Василь Небензя.

Росія звернулася зі скаргою до голови Радбезу ООН для запуску міжнародного розслідування "військово-біологічної діяльності США" в Україні.

Гроссі: ситуація на ЗАЕС залишається вразливою, працює тільки одна зовнішня лінія електропередачі

Про це повідомляє МАГАТЕ.

"Ситуація з ядерною безпекою на АЕС залишається нестабільною, станція за останні десять днів отримувала електроенергію, необхідну для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки, безпосередньо і без перебоїв з національної мережі", — сказав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі

В агентстві додали, що розподільна станція була пошкоджена внаслідок обстрілу 19 жовтня, але наступного дня її відремонтували.

"В останні дні механізми резервного електропостачання також стали більш надійними; було введено в експлуатацію друге міжз'єднання на розподільному пункті теплової електростанції потужністю 330 кіловольт (кВ). Це забезпечує більш надійне підключення до зовнішньої лінії електропередачі 330 кВ для подачі електроенергії за межі майданчика на ZNPP, якщо основне зовнішнє підключення знову вийде з ладу", — йдеться в повідомленні.

Навіть з урахуванням цих поліпшень генеральний директор Гроссі підкреслив, що енергетична ситуація на ЗАЕС залишається вразливою – працює тільки одна зовнішня лінія електропередачі 750 кВ в порівнянні з чотирма до нинішнього військового конфлікту в Україні – і може погіршитися в будь-який момент.

США відреагують у разі ударів РФ по комерційних супутниках

Про це під час брифінгу заявив координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі, повідомляє Reuters.

"Будь-яка відповідь на інфраструктуру США буде зустрінута відповіддю", — йдеться у повідомленні.

Джон Кірбі також додав, що, судячи із загальнодоступної інформації, росіяни намагаються використати антисупутникові технології.

Путін не може завоювати Україну і замість того руйнує її — Боррель

Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у інтерв'ю виданню La Nacion.

"Швидка війна, яка дозволила б йому (Путіну - ред.) протягом двох тижнів встановити в Києві проросійський режим в білоруському стилі. Це був величезний прорахунок. Тепер ясно, що він не може завоювати Україну і замість того, щоб завоювати її, руйнує її. Те, що ми спостерігаємо, — це систематичне руйнування країни, починаючи з її електричної системи, яка є нервовим центром функціонування будь-якого суспільства. Третина енергосистем України вже зруйнована, і мета Путіна полягає в тому, щоб взимку у них не було ні електрики, ні тепла, ні світла, і щоб спровокувати соціальну стресову ситуацію, яка послабить опір і викличе міграційну хвилю в Європу", — наголосив Боррель.

В Одесі діткам-переселенцям з Херсонщини роздали 1000 курток

Волонтери організації "Ми – херсонці" разом з американським фондом "Boca help Ukraine" роздали переселенцям 1000 курток. Як їх приміряли бачила кореспондентка Суспільного.

Близько 50 тисяч переселенців з Херсонської області, серед яких 15 тисяч дітей, наразі зареєстровані та проживають в Одесі. Волонтери роздали маленьким переселенцям 1000 теплих дитячих курток на зиму.

МАГАТЕ спростовує заяви РФ про "брудну бомбу", Україна відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн
Суспільне Одеса

МАГАТЕ спростовує заяви РФ про "брудну бомбу", Україна відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн
Суспільне Одеса

США будуть боротися з контрабандою зброї у Східній Європі

У Держдепі США зазначили, що на тлі військової допомоги українським Силам оборони докладатимуть зусиль, щоб надана зброя не опинилася в неналежних руках.

"Український уряд зобов’язався належним чином зберігати та обліковувати передане оборонне обладнання. Як і в будь-якому конфлікті, ми залишаємось пильними щодо можливості того, що злочинні та недержавні суб’єкти можуть спробувати незаконно придбати зброю з джерел в Україні, включно з військовослужбовцями російської армії, під час або після конфлікту", — наголосили в установі.

Відтак Державний департамент оголосив про план США із боротьби з незаконним перенаправленням деяких сучасних видів звичайної зброї в Східній Європі. Зокрема, він передбачає наступні кроки:

  • охорона та облік зброї та боєприпасів в Україні та сусідніх країнах під час їхньої передачі, зберігання та розміщення;
  • поліпшення регіонального управління кордонами та безпеки;
  • розвиток спроможності сил безпеки, правоохоронних органів і органів прикордонного контролю в регіоні для стримування, виявлення та запобігання незаконній торгівлі зброєю.

Нідерланди відправляють в Україну 120 тисяч тюльпанів на знак підтримки

Про це розповів почесний консул України в Королівстві Нідерланди Еміль Бернар де Севрен Жакет, повідомляє Укрінформ.

"Нідерланди підтримують Україну — і зброєю, і грошима, але також потрібна моральна підтримка і трохи кольорів. Ми сподіваємося, що у травні ми вже зможемо святкувати перемогу і насолоджуватися красивими тюльпанами", — розповів дипломат.

За його словами, 120 тисяч нідерландських тюльпанів висадять на початку листопада на Майдані Незалежності у Києві, а також перед оперним театром у Львові.

"Вантажівка з цибулинами тюльпанів вже вирушила у напрямку кордону", — додав Еміль Бернар де Севрен Жакет.

США не бачать ознак того, що навчання Росії "Гром" є прикриттям розгортання ядерних сил

Про це під час брифінгу заявив сьогодні 27 жовтня міністр оборони США Ллойд Остін, передає Reuters.

"На цей час ми не бачили нічого, що змусило б нас повірити, що це якась прихована діяльність", — сказав Остін.

Раніше координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати загалом не бачать ознак того, що росіяни готуються до використання "брудної бомби" чи тактичної ядерної зброї. Водночас США сприймають серйозно загрози з боку РФ.

Росія повідомила США про початок своїх щорічних ядерних навчань, які включатимуть запуски ракет, здатних нести ядерну зброю, 26 жовтня.

Блінкен відвідав "Кафе Україна” в Оттаві

Під час дводенного візиту до Канади, державний секретар США Ентоні Блінкен відвідав "Кафе Україна" в Оттаві. Його супроводжувала голова МЗС Канади Мелані Джолі та віцепрем'єрка Христя Фріланд.

"Ми побачили надзвичайну мужність та стійкість українського народу, який бореться проти російської агресії. І ми допомогли у цих зусиллях. З першого дня, і навіть до цього, Сполучені Штати і Канада працювали разом, аби підготуватися до шторму, який насувається, а потім – переконатися, що українці мають все необхідне, аби відбити агресію і повернути свої землі. Але також переконатися, що ті українці, які поїхали, мають куди податися, і що їх зустрінуть із відкритими обіймами”, — заявив державний секретар США.

Серед питань для обговорення на порядку денному Блінкена — війна Росії в Україні, протести в Ірані, а також криза на Гаїті, повідомили в дипломатичних відомствах обох країн.

Резніков запросив міністра оборони Японії відвідати Україну

Про це міністр оборони України Олексій Резніков повідомив у Twitter.

"Відбулася дуже конструктивна зустріч із послом Японії Мацудою Кунінорі. Ми дуже цінуємо фінансову та гуманітарну допомогу Японії Україні в цей непростий час. Я передав вітання міністру оборони Японії Ясуказу Хамаді та запросив його відвідати Україну", — написав Резніков.

Адвокат керівника “Мотор Січі” Богуслаєва подав апеляцію

27 жовтня, адвокат керівника підприємства “Мотор Січ” В'ячеслава Богуслаєва, подав апеляцію на запобіжний захід. Про це Суспільному підтвердив захисник Богуслаєва Руслан Волинець. Він заявив, що арешт Богуслаєва — рішення несправедливе, а з ризиками, на яких наполягали прокурори, їхня сторона не згодна.

“Ми подали апеляцію. З рішенням суду ми незгодні. Можна було б обмежитися іншим запобіжним заходом", — сказав адвокат. 24 жовтня Шевченківський райсуд Києва призначив В’ячеславу Богуслаєву два місяці арешту без права на заставу. СБУ відкрила справу проти керівника “Мотор Січі” через постачання авіадвигунів українського підприємства до Росії через треті країни. Як розказав Суспільному адвокат Богуслаєва, розглядають два епізоди цього року. Постачання навесні авіадвигунів до третьої країни, яка своєю чергою перепродала їх до РФ. В другому випадку йдеться про перемовини "Мотор Січі" з іншою “дружньою до України державою”, яка збиралася передати агрегати Росії.

У Києві відкрилися ще три ресторани McDonald's

Як повідомляє пресслужба мережі, відновили роботу заклади за такими адресами:

  • ст. м. Арсенальна, вул. І. Мазепи, 1,
  • ТРЦ Blockbuster, просп. С. Бандери, 36-Б
  • с. Гора на вул. Бориспільській, 6

Загалом у Києві відкрито 33 заклади мережі ресторанів швидкого харчування McDonald’s. По одному — у Борисполі та с. Софіївська Борщагівка

Суд обрав запобіжний захід нардепу Андрію Деркачу

Про рішення суду 27 жовтня повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Його підозрюють у державній зраді та незаконному збагаченні. Депутат перебуває у державному та міжнародному розшуку.

Після його затримання та доправлення до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу або заміну на більш м’який.

Читайте також: Депутат від Сумщини Андрій Деркач у розшуку: що про нього відомо

За даними слідства, народний депутат за період 2019-2022 рік одержав щонайменше 567 тис. дол. США від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України. Він мав зокрема дискредитувати Україну на міжнародній арені, погіршувати дипломатичні відносини зі США, а також ускладнити інтеграцію України до Євросоюзу та НАТО.

На сьогодні народному депутатові інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ст. 368-5 КК України.

У Латвії прокоментували виступ Путіна на "Валдаї"

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс прокоментував виступ президента Росії Володимира Путіна, що тривав майже годину на дискусійному клубі "Валдай".

"Це майже як репетиція захисної промови в Міжнародному трибуналі в Гаазі чи в Нюрнберзі", — написав Рінкевичс.

У Дніпрі та на Вінниччині арештували майно підприємств, власниками яких є громадяни РФ

Про це повідомляє ГУ Нацполіції Дніпропетровської області.

За повідомленням, суд наклав арешт на нежитлові приміщення в місті Дніпро та нафтобазу у Вінницькій області, кінцевими бенефіціарами яких є громадяни Росії.

За даними слідства, засновники товариств мали тісний зв'язок з представниками влади Росії, діяли у взаємодії з державою-агресором, а прибутки від своєї діяльності могли передавати для фінансування військової агресії в Україні.

Одне з підприємств, яке працювало на території України, розробляло проєкти будівництва. Воно було зареєстроване у РФ і мало нагороди від російської влади.

Суд наклав арешт на нафтобазу у Вінницькій області та нежитлові приміщення в одному з бізнес-центрів Дніпра загальною площею понад 30 тисяч квадратних метрів, які надавалися в оренду.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

За добу сили ППО збили російський гелікоптер Ка-52 "Алігатор" та штурмовик Су-25

"Протягом попередніх днів підтверджено знищення двох складів боєприпасів та понтонної переправи з військовою технікою армії Росії у Херсонській області. Авіація Сил оборони, поточної доби, завдала 14 ударів по районах зосередження живої сили, озброєння та військової техніки Росії. За добу підрозділи протиповітряної оборони збили російський гелікоптер та літак — за попередньою інформацією Ка-52 "Алігатор" та штурмовик Су-25", — повідомляється у вечірньому зведенні Генштабу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки окупантів.

Частина зброї РФ, яку окупанти доставили на схід України — непридатна до застосування

Про це повідомили у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Крім того, Росія обстрілює позиції українських військ вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання позицій на окремих напрямках, зокрема на лівому березі річки Дніпро, активно веде повітряну розвідку.

Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом доби сили РФ завдали три авіаційних удари та здійснили три обстріли з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Республіка Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію Російської Федерації проти України, надаючи свою територію, повітряний простір та інфраструктуру. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів, включно із задіянням ударних БпЛА.

На інших напрямках Росія здійснювала обстріли:

  • на Слобожанському напрямку — з території Російської Федерації, із використанням артилерії різних типів, в районах населених пунктів Чугунівка, Стрілеча, Дворічна, Кам’янка, Красне, Стариця;
  • на Куп’янському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Кислівка та Фиголівка;
  • на Лиманському напрямку — з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Макіївка, Терни, Торське, Ямполівка, Спірне, Невське та Зарічне;
  • на Бахмутському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Краматорськ, Соледар та Яковлівка;
  • на Авдіївському напрямку Росія завдала вогневого ураження з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки, Новомихайлівки та Первомайського.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках РФ здійснила артилерійські обстріли у районах Білогір’я, Времівки, Залізничного, Новополя, Новосілки, Ольгівського та Оріхова.
  • На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали райони понад 15 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення.

Залишається проблемним питання матеріального та технічного забезпечення підрозділів російських окупаційних військ, що беруть безпосередню участь у бойових діях на території України. Так, за наявною інформацією, відсутність теплих речей призвела до зростання кількості випадків на тимчасово зайнятій території Херсонської області крадіжок та мародерства військовослужбовцями Збройних сил Російської Федерації.

Мобілізовані військові, які прибули в район виконання бойових завдань, не пройшли відповідної підготовки, не мають практичних навичок застосування основних видів озброєння. Це призводить до значних втрат армії Росії у живій силі.

Незадовільний стан військової техніки, що була знята зі зберігання та прибула на поповнення поточних втрат, став результатом непоодиноких випадків дезертирства та здачі в полон окупантів Силам оборони України. За попередньою інформацією, значна частина озброєння та військової техніки, яку окупанти направили на Донецький та Новопавлівський напрямки, обмежено придатна або повністю непридатна до бойового застосування. Зокрема, йдеться про зняті з тривалого зберігання танки Т-62.

Росія представляє серйозні, постійні ризики в ключових сферах — Остін

Про це заявив голова Міноборони США Ллойд Остін презентуючи нову оборонну стратегію

МАГАТЕ спростовує заяви РФ про "брудну бомбу", Україна відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн
Міністр оборони США Ллойд Остін слухає питання під час брифінгу в Пентагоні у Вашингтоні, 27 жовтня 2022 року. Фото AP/Сьюзан Уолш

"Зневажаючи незалежність своїх сусідів, російський уряд прагне застосувати силу, щоб нав’язати зміни кордонів і відновити імперську сферу впливу. Її великий досвід територіальної агресії включає ескалацію її жорстокої, неспровокованої війни проти України. Хоча політичні та військові дії її лідерів, спрямовані на розкол НАТО, мали драматичний результат, мета залишається. Росія представляє серйозні, постійні ризики в ключових сферах. До них належать ядерні загрози для батьківщини та союзників і партнерів США; загрози крилатих ракет великої дальності; кібернетичні та інформаційні операції; контркосмічні загрози; хімічна та біологічна зброя; підводна війна; і широкі кампанії в сірій зоні, спрямовані, зокрема, проти демократій. Росія включила ці можливості та методи в загальну стратегію, яка, як і КНР, спрямована на використання переваг у географії та часі, підкріплених поєднанням загроз для батьківщини США, наших союзників і партнерів", — наголосив Остін.

КНР є єдиною країною-суперником на Землі з бажанням переробити світовий порядок — США про оборонну стратегію

Про це заявив на брифінгу міністр оборони США Ллойд Остін.

"Міністерство оборони публічно випускає нашу розсекречену оборонну стратегію. У цій стратегії, стратегії президента Байдена, яка була опублікована місяць тому", — зазначив Остін.

Він додав, що ключова тема оборонної стратегії — це "необхідність підтримувати та укріплювати американське стримування КНР, як наш виклик".

"Як зазначено у стратегії — КНР є єдиною країною-суперником на Землі як з бажанням переробити світопорядок, але й зі зростаючими силами зробити це", — додав Остін.

За його словами, пріоритетами є:

  • Захист батьківщини, враховуючи зростаючу загрозу з боку КНР;
  • Стримування стратегічних нападів на Сполучені Штати, союзники та партнерів;
  • Стримування агресії, водночас готовність взяти верх у конфлікті, коли це необхідно – віддаючи пріоритет виклику КНР в Індо-Тихоокеанському регіоні, а потім виклику Росії у Європі;
  • Створення стійких Об’єднаних сил і оборонної екосистеми.

У Росії нема потреби завдавати ядерного удару по Україні — Путін

Про це заявив президент РФ Володимир Путін в ході виступу на дискусійному клубі "Валдай".

"Росії не потрібен ядерний удар по Україні. Сенсу немає — ні політичного, ні військового", — сказав Путін.

Вулиця Макса Левіна та провулок Кузьми Скрябіна. У Києві перейменували понад 40 топонімів

Про це мер Києва Віталій Кличко повідомив після засідання Київської міської ради.

"Ми продовжуємо процес дерусифікації у столиці. І це важливий крок. Особливо під час варварської війни, якою Росія намагається знищити Україну. Ми повинні назавжди позбавитися символів і назв, пов’язаних із країною-агресором. Нові назви, зокрема, увіковічнять пам’ять про визначні історичні події України, а також про відомих діячів і Героїв, які прославляли Україну та боролись за незалежність нашої держави" – зазначив Кличко.

  • У Дарницькому районі вулицю Славгородську перейменували на вулицю імені загиблого Героя російсько-української війни – Дениса Антіпова, вулицю Карла Маркса – на вулицю Йоганна Вольфганга Ґете.
  • У Голосіївському районі площу Амурську – на площу Васильківську. У Шевченківському районі вулицю Пушкінську – на вулицю Євгена Чикаленка, вулицю Некрасівську – на вулицю Івана Драча, Краснодарську – на вулицю Ґолди Меїр.
  • У Дніпровському районі вулицю Астраханську – на вулицю Кастуся Калиновського.
  • У Солом’янському районі вулицю Багратіона – на вулицю імені фотокореспондента, який загинув в березні 2022 під Києвом, Максима Левіна, провулок Московський – на провулок Павла Лі.
  • У Подільському районі провулок Олександра Бестужева – на провулок Кузьми Скрябіна.
  • У Святошинському районі площу Героїв Бреста на площу Чорнобаївську. В Оболонському районі вулицю Маршала Тимошенка – на вулицю Левка Лук’яненка.
  • У Печерському районі вулицю Олександра Матросова на вулицю Генерала Кульчицького – українського військового, що загинув у 2014 році у Слов’янську.

Від платформи UNITED24 відправили на фронт ще 20 дронів

Про це повідомив віцепрем'єр Михайло Федоров.

"Ще 20 ударних дронів Warmate вирушають на фронт! Половину з безпілотників Warmate відправили на передову минулого місяця. Кожен з них вже виконує бойові завдання. Оператори позначають точку на карті, надають дані автопілоту для удару — і безпілотник самостійно уражає ціль. Під удари дронів потрапляє як легкоброньована техніка, так і системи ППО, РЕБ та інші критично важливі об'єкти ворога", — йдеться у повідомленні.

"Північний потік-2" непридатний для використання – уряд ФРН

Про це повідомляє ZDF.

"Вельми ймовірно, що акт диверсії з потужними вибухами мав негативні наслідки для обох ниток, тому їхнє технічне використання наразі неможливе", — наводить агентство відповідь федерального уряду на офіційний запит депутата Бундестага Лайфа-Еріка Голма, заступника голови фракції правої партії "Альтернатива для Німеччини".

При цьому в уряді нагадали, що "Північний потік-2" так і не отримав необхідної сертифікації, через що в жодному разі не може бути введений в експлуатацію.

Двома тижнями раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Німеччина могла б імпортувати російський газ неушкодженими нитками газогону.

Путін: Розвал Радянського Союзу зруйнував рівновагу геополтічних сил

Про це президент РФ заявив під час свого виступу на Валдайському форумі.

"Розвал Радянського Союзу зруйнував рівновагу геополітичних сил. Захід відчув себе переможцем і проголосив однополярний світовий уклад, в якому тільки його воля, його культура, його інтереси мали право на існування. Тепер цей історичний період неподільного домінування заходу у світових справах завершується", — наголосив Путін.

МАГАТЕ спростовує заяви РФ про "брудну бомбу", Україна відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн
Путін жестикулює, виступаючи на пленарному засіданні 19-ї щорічної зустрічі Міжнародного дискусійного клубу "Валдай" під Москвою, 27 жовтня 2022 року. Фото: Сергій Карпухін / AP

Він додав, що "події розвиваються за негативним сценарієм".

"Вони переросли в масштабну, системну кризу. Так званий захід, в ньому немає єдності, це як ми знаємо такий складний розрізнений конгломерат, в останні роки прийняв кроки на загострення. Це розпалювання війни на Україні, провокації навколо Тайваню, дестабілізація світового продовольчого та енергетичного ринків. Останнє було зроблено не спеціально, а в результаті декількох системних помилок. А як ми зараз бачимо, плюс до цього ще й знищення загальноєвропейських газопроводів", — заявив Путін.

Він дорікнув Заходу щодо санкцій: "Захід пускає в хід економічні і торговельні війни, санкції, бойкоти, кольорові революції, готує і проводить різного роду перевороти. Один з них призвів до трагічних наслідків на Україні у 2014 році. Підтримали, навіть сказали скільки грошей витратили на цей переворот. Взагалі охаміли".

Кулеба закликав Німеччину постачати більше зброї в Україну

Про це повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба з міністеркою закордонних справ ФРН Анналеною Бербок.

"Ми працюємо разом, щоб постачати більше зброї в Україну, в тому числі через партнерські відносини з третіми країнами. Я ціную готовність Німеччини відновити енергетичну інфраструктуру України, пошкоджену російськими ударами", — наголосив Кулеба.

В Алжир прибуло друге судно з українським зерном

У межах "зернової ініціативи" в Алжир прибуло друге судно з 30,5 тис. тонн української продовольчої пшениці, повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

Зазначається, що балкер BC CALLISTO подолав шлях від порту Чорноморська до порту Алжиру за 25 днів. З них 14 днів судно з українським продовольством простоювало у Босфорі в очікуванні інспекції спільного координаційного центру.

"Наші портові служби роблять все можливе, щоб пришвидшити обробку вантажів. Наприклад, BC CALLISTO ми завантажили за 3 дні, але потім два тижні судно очікувало в Босфорі. Таких прикладів більше сотні. Проблема полягає в недостатній кількості інспекційних груп", – розповів заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

За його словами, ООН і Туреччина підтримують необхідність збільшити кількість інспекторів, оскільки така затримка є питанням як продовольчої безпеки, так і безпеки руху в Босфорі. Наразі у протоці інспекції очікують 175 суден.

Васьков наголосив, що ця штучна черга викликана тим, що росіяни блокують проведення інспекцій та реалізацію "зернової ініціативи" зокрема. У зв’язку з цим українські порти змушені працювати лише на 25-30% своєї потужності.

Перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня.

Зеленський: заяви окупантів про перекидання своїх військ з Херсона — неправда

Президент Володимир Зеленський вважає заяви РФ про перекидання військ та евакуацію з Херсона і всього регіону "інформаційною операцією", всі найбільш підготовлені війська РФ залишаються на місці. Про це він сказав у інтерв’ю італійському виданню Corriere della Sera.

"Я не бачу, щоб вони (росіяни – ред.) тікали з Херсона. Це інформаційна атака — не можу розголошувати все, — це атака, щоб ми ... перекинули війська з інших небезпечних напрямків туди. Це була їхня (російська – ред.) інформаційна операція. Вони (РФ – ред.) не готові залишити Херсон. Але знають: якщо ми досягнемо успіху, вони не матимуть змоги вийти. росіяни знають про цю проблему і небезпеку", — наголосив він.

Водночас він висловив переконання, що Україна здатна визволити Херсон: "Це складно, тому що ціною є люди. Ми ставимося до людей не так, як у Росії. Для неї (РФ – ред.) не важливо, скільки людей помруть завтра. Для нас це дуже важливо. Ми не можемо так чинити… Тому ми думаємо, шукаємо шляхи, просимо наших партнерів дати нам більше броньованої техніки, щоб зберегти більше людей", — сказав президент.

На деокупованих територіях Донеччини виявили вже 83 поховання — поліція

На деокупованих з початку жовтня територіях Донеччини – у Лиманській та Святогірській громаді виявлено вже 83 поховання. Про це пресофіцер поліції Донеччини Олександра Гаврилко повідомила на брифінгу.

"У нас зараз статистика така – всього у нас зафіксовано 83 захоронення. З них 33 – у Святогірську та 50 – це в Лимані. Два з них – це масові захоронення на кладовище цивільних та військових", — сказала Гаврилко.

Також вона констатувала збільшення кількості звернень до поліції місцевих жителів з деокупованих територій: "У нас збільшується кількість звернень на деокупованих територіях. Зараз у нас з початку деокупації приблизно 900 звернень від громадян про адміністративні і кримінальні правопорушення. Люди звертаються з різних причин і різних питань", — сказала пресофіцер.

Читайте також: Двох дітей завалило у власній оселі, одного хлопчика мати поховала на подвір'ї: результати ексгумації в Лимані

В Україні провели тест імпорту електроенергії з Європи

В Україні здійснили тестову імпортну поставку електроенергії з Європи — зі Словаччини. Про це Суспільному повідомили у пресслужбі компанії “Енергетична компанія України”, яка провела тест.

"Фактичний імпорт потужністю 1 МВт відбувся 27 жовтня 2022 року. Технічна можливість імпортувати електроенергію з Європи в Україну — це ще один інструмент стабілізації роботи нашої енергосистеми. Ми повинні бути готові до його впровадження", — йдеться у повідомлені.

"Північний потік-2" непридатний для використання – уряд ФРН

В уряді Німеччини вважають, що пошкодження ниток газопроводу "Північний потік-2" унеможливлюють його експлуатацію, пише DW.

"Вельми ймовірно, що акт диверсії з потужними вибухами мав негативні наслідки для обох ниток, тому їхнє технічне використання наразі вже неможливе", — йдеться у відповіді федерального уряду на офіційний запит заступника голови фракції правої партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН) Лайфа-Еріка Голма.

В уряді також нагадали, що газопровід так і не отримав необхідної сертифікації, а тому в жодному разі не може бути запущений.

На думку Голма, після диверсії правляча коаліція у складі Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), партії "Зелених" та Вільної демократичної партії (ВДП) сподівається, що питання постачання через "Північний потік-2" відпало.

Наприкінці вересня внаслідок вибухів, спричинених диверсією, на трубопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2" біля острова Борнхольм у Балтійському морі почався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виняткових економічних зонах Данії та Швеції. Розслідування диверсії триває.

Українці добровільно скоротили споживання електроенергії на 5-10%

Українці переважно прислухались до прохання енергетиків зменшити споживання електроенергії – воно скоротилось на 5-10%, повідомив голова комітету Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус в ефірі телемарафону.

Економія допомагає енергетикам працювати над ремонтом об’єктів критичної інфраструктури, наголосив він.

"Зараз робота йде над тим, щоб відключення тривали не чотири-п'ять годин, а півтори-дві. Ремонтні роботи зараз тривають, щоб в майбутньому ми взагалі відійшли від обмеження споживання і в режимі добровільної економії могли надалі споживати електроенергію", – резюмував парламентар.

Енергетики зможуть мінімізувати віялові відключення за відсутності ракетних обстрілів РФ, додав Герус.

Читайте також: "Є проблема, яка не вирішується просто імпортом" — голова Комітету ВР з питань енергетики про дефіцит електроенергії

Чеський суд засудив до в'язниці двох блогерів за антиукраїнські висловлювання

У Чехії суд виніс вирок у справі щодо двох блогерів, які дозволили собі на адресу українців висловлювання, що розпалювали ненависть, повідомляє Радіо Прага.

"Суд міста Кладно засудив 26 жовтня двох обвинувачених до позбавлення волі за ненависницькі висловлювання на адресу українців у відео, опублікованому в соціальних мережах", — йдеться у повідомленні.

Згідно із судовим вердиктом, один з фігурантів, Томаш Чермак, дістав шість місяців тюремного ув'язнення, а другого, Патріка Тушла, засудили до 10 місяців в’язниці. За словами судді Віта Соховського, обидва чоловіки вчинили дії, спрямовані на збудження ненависті та наклеп на націю.

Патрік Тушл заявив у суді, що він не почувається винним, зазначивши, що "нічого не має проти українців загалом, але лише засудив дії деяких українських націоналістів". Він також перепросив за ненормативну лексику, яка пролунала у відео, визнавши, що форма відео була недоречною.

Своєю чергою, Чермак сказав судді, що припустився помилки, а також визнав недоречність свого висловлювання. Чоловік запевнив, що він сам не вірить у те, про що заявляв у публічному відео, але хотів привернути ширшу увагу до запису. Крім того, Чермак зізнався, що на його рахунок надійшли десятки пожертвувань від глядачів.

Тушл повідомив суду, що він також отримав пожертви у розмірі від десяти до 20 тисяч крон. За словами чоловіка, гроші він отримав на рахунок його маленької доньки, номер якого він розмістив у соціальних мережах. Раніше Тушл був двічі судимий за крадіжку та погрози.

Прокурор Ондржей Хула заявив, що вважає дії підсудних вкрай суспільно небезпечними. Рішення суду ще не набуло чинності.

Як зазначає видання, у відео, яке стало підставою для звинувачень, пролунала низка принизливих та вульгарних висловлювань про українців.

У Нідерландах з 1 листопада змінюються правила працевлаштування біженців із України

У Нідерландах з 1 листопада українські біженці при працевлаштуванні мають обов’язково пред’являти наклейку або О-документ від Служби імміграції та натуралізації Нідерландів (IND) для підтвердження отримання статусу тимчасового захисту. Інформація про це розміщена на сайті уряду країни.

З 1 квітня 2022 року в Нідерландах діє звільнення від дозволу на роботу для роботодавців, які хочуть працевлаштувати біженців з України, нагадали в уряді.

“Був перехідний період для біженців з України. Протягом цього періоду їм була надана можливість отримати правильні документи з IND, які підтверджують їхній статус тимчасово переміщених осіб. Цей статус дає їм, наприклад, право працювати в Нідерландах”, — йдеться у повідомленні.

Ця перехідна домовленість закінчується 31 жовтня. Це означає, що з 1 листопада 2022 року біженець може продемонструвати, що на нього поширюється Директива про тимчасовий захист, лише якщо він має наклейку або O-документ, виданий IND. Лише за допомогою цих документів можна продемонструвати, що біженцю дозволено працювати як найманому працівнику без дозволу на роботу.

“На даний момент українці або люди, які легально проживали в Україні під час початку війни, можуть запросити наклейку або O-документ у свій паспорт в IND. Ця наклейка або O-документ є доказом того, що вони проживають тут на основі Директиви про тимчасовий захист і, таким чином, мають доступ, серед іншого, до ринку праці”, — зазначається на сайті уряду.

ЄС активував цю директиву 4 березня 2022 року. Це означає, що люди, які виїжджають з України через війну, отримають захист у державах-членах Європейського Союзу. Це також дає їм доступ до медичного обслуговування, освіти та ринку праці.

МАГАТЕ спростували фейк росіян про "брудну бомбу" в Україні і планують повторну місію

"МАГАТЕ вже зробило заяву та спростувало фейк Росії про "брудну бомбу". Ці два об’єкти енергетики, які фігурують в заявах окупантів, знаходяться під гарантіями МАГАТЕ. Остання перевірка агентства була місяць тому, інспектори не виявили ніякої забороненої діяльності", — сказав виконувач обов'язків голови Держатомрегулювання Олег Коріков під час брифінгу в Media Center Ukraine.

Наразі інспектори МАГАТЕ планують наступну місію на ці об’єкти. Вже навіть визначено, хто саме увійде до цієї делегації та які завдання стоятимуть перед місією.

"Україна виконує свої зобов'язання відповідно до Угоди про нерозповсюдження ядерних відходів. Ми звітуємо перед МАГАТЕ про всі ядерні матеріали, технології, які ми використовуємо, а також відкриті для відвідувань МАГАТЕ. В тому числі і неоголошені візити", — наголосив він.

Росія застосовує проти України ракети Р-37М

Як повідомляє Перший мілітарний, відповідне відеопідтвердження оприлюднило Міоноборони РФ. Воно містить кадри зі злетом надзвукового винущувача-перехоплювача МіГ-31, під фюзеляжем якого на точках підвісок під крилами можна побачити три ракети Р-37М та дві ракети Р-77-1

"Р-37М – це ракета “повітря-повітря” великої дальності. За відкритими даними, вважається авіаційною ракетою з однією з найбільших дальностей ураження", — йдеться у дописі.

У Кремлі заявили, що Путін не передавав Зеленському "спеціального послання" про перемовини

Президент Російської Федерації Володимир Путін не передавав Володимиру Зеленському "спеціального послання" через президента Гвінеї-Бісау про перемовини.

Про це заявив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, повідомляє російський ресурс Ріа-Новини.

Пєсков пояснив, що на зустрічі з президентом Гвінеї-Бісау, Путін розповів про переговори, які російська та українська делегації провели в березні, про "вихід на домовленість" і про те, що Київ нібито сам відмовився від власних пропозицій.

Пєсков зазначив, що небажання Києва вести переговори нібито "сталася явно за указом. За указом Вашингтона".

Він додав, що Росія "не змінює позиції" і готова відновити діалог.

"Власне, наш колега з Африканської держави виявив бажання і сказав, що у нього будуть контакти і що він, власне, ось цю позицію Путіна донесе до української сторони. Якогось специфічного послання в даному випадку немає, і про це не йшлося", — сказав Пєсков.

Українська аерокомпанія представила новий безпілотник "ШАРК"

Українська аерокосмічна компанія Ukrspecsystems розробила новий безпілотник "ШАРК". Про це повідомляє пресслужба компанії. Він може коригувати американські реактивні артилерійські системи HIMARS і стійкий до роботи в умовах РЕБ.

“Ми почали працювати над ним вже після 24 лютого, в умовах повномасштабного втогнення РФ. І менш ніж за пів року ШАРК вже літав”, — йдеться у повідомленні компанії.

Це повністю український безпілотник – від ідеї до виробництва. ШАРК може вирішувати всі основні задачі з розвідки, спостереження та коригування вогню, зазначили в Ukrspecsystems.

"ШАРК" сконструювали спеціально для роботи на тимчасово контрольованій окупантами території. Йдеться про глибинну аеророзвідку і коригування, зокрема, західного далекобійного озброєння.

Нова розробка має надійний зашифрований зв’язок та камеру з 30-кратним оптичним збільшенням і додатковим цифровим зумом.

Безпілотник забезпечений високонадійним модулем зв’язку та сучасною камерною системою. Це дозволяє йому заглибитися у тил окупантів до 60 км. А також вести спостереження на відстані до 5 км від безпілотника до об’єкту.

Час польоту безпілотника “ШАРК” може становити понад 2 години. Дальність зв’язку – 60 км, практична стеля – 2000 м. Важить апарат 10 кг, розмах крил становить 1,91 м. він може працювати при температурі від -15 С до +50 С. Його крейсерська швидкість становить 70-90 км/год, а максимальна швидкість польоту – 150 км/год. Швидкість звалювання – 60 км/год.

Раді пропонують штрафувати пішоходів, які не використовують світловідбивачі в темну пору

У Верховній раді зареєстрували проєкт закону № 8156 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності пішоходів за невикористання світлоповертальних елементів у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості".

Проєкт закону зареєстрував народний депутат від "Слуги народу" Володимир Крейденко.

Документом запропоновано ввести адміністративну відповідальність для пішоходів, які пересуваються проїзною частиною або узбіччям у темну пору доби без використання світловідбивачів (стрічки, наклейки, жилету тощо) або одягу, який має такі елементи.

"За статистикою, саме низька видимість пішоходів у темний час доби (особливо в осінньо-зимовий період) є однією з найпоширеніших причин ДТП з фатальними наслідками в Україні", — йдеться у пояснювальній записці.

Тож, документ має на меті зменшити кількість ДТП спонукаючи пішоходів носити світловідбивачі.

У документі не вказано на яку суму пропонують штрафувати українців.

На Київщині ліквідували наслідки обстрілів по об’єктам інфраструктури

На Київщині рятувальники ліквідували наслідки обстрілів російських військових по об’єктах інфраструктури, що здійснені сьогодні вночі дронами-камікадзе. Для ліквідації пожежі було залучено 8 одиниць техніки та 48 людей з особового складу. Жертв та постраждалих немає, повідомили в ДСНС.

Росія розглядає західні супутники як ціль для атаки — Reuters

Російські військові можуть розглядати комерційні супутники Сполучених Штатів та їхніх союзників як ціль для атаки, якщо ті будуть залучені у війні в Україні. Як повідомляє Reuters, про це заявив заступник директора департаменту МЗС Росії з нерозповсюдження та контролю над озброєннями Костянтин Воронцов.

Зокрема, посадовець звинуватив США та союзників у тому, що вони намагаються використати космос для "посилення панування Заходу". Також Воронцов заявив, що використання західних супутників для допомоги українським військовим зусиллям було "надзвичайно небезпечною тенденцією".

"Квазігромадянська інфраструктура може бути законною метою для удару у відповідь", — заявив Воронцов Першому комітету Організації Об’єднаних Націй.

Він додав, що використання Заходом таких супутників для підтримки України було "провокаційним".

"Йдеться про залучення компонентів цивільної космічної інфраструктури, у тому числі комерційної, США та їхніми союзниками до збройних конфліктів", — процитували російського посадовця в ООН.

При цьому Воронцов не назвав будь-яких конкретних супутникових компаній, які підтримують Україну. Водночас Ілон Маск заявив раніше цього місяця, що його ракетна компанія SpaceX продовжить забезпечувати для українських військових супутниковий інтернет Starlink, пославшись на необхідність "добрих справ".

У Польщі вперше демонтували одразу чотири памʼятники, присвячені Червоній армії

У Польщі одночасно демонтували одразу чотири памʼятники радянського періоду, присвячені Червоній армії. Це сталося у чотирьох містах, повідомляють в Інституті національної памʼяті країни. Демонтаж пам'ятників відбувся на виконання закону, який забороняє пропаганду комунізму чи будь-якої іншої тоталітарної системи.

“27 жовтня о 9 годині ранку — вперше в історії — у чотирьох польських містах одночасно демонтували пам’ятники Червоній армії: Глюбчице та Бичина (Опольське воєводство), Боболіце (Західнопоморське воєводство) та Сташов (Свєнтокшиське воєводство)”, — йдеться у повідомленні.

Президент Інституту національної памʼяті Польщі Кароль Навроцький був присутній на демонтажі пам'ятника у Глюбчицях. Захід транслювався на каналі IPNtv.

Польща демонтує пам'ятники Червоній армії
Фото: Інститут національної памʼяті Польщі

Під Бахмутом нацгвардійці знищили "вагнерівців", а двох взяли у полон

На Бахмутському напрямку 24 та 25 жовтня українські нацгвардійці знищили дві групи "вагнерівців", які вели наступальні дії при підтримці артилерії. Двох окупантів взяли у полон.

Про це повідомив тимчасово виконуючий обов'язки директора департаменту планування застосування головного управління НГУ полковник Микола Уршалович.

"Але ці "джентельмени удачі" не врахували, що бійці 4-ї бригади оперативного призначення імені Героя України сержанта Сергія Михальчука мають дещо інші погляди на процеси переховування окупантів з поганих в хороших. Ці групи були знищені, а двох осіб взято в полон", — повідомив Уршалович.

Полонені окупанти виявилися колишніми ув'язненими громадянами РФ, засудженими за тяжкі злочини. Вони уклали контракт на шість місяців з ПВК Вагнер, після чого їх відправили в Україну.

У Києві та області вводять триваліші екстренні відключення світла

У КМДА повідомили, що енергосистема країни зазнала нових пошкоджень, тому Укренерго вводить триваліші екстрені відключення світла у Києві та області.

З ладу виведена низка критично важливих об’єктів країни. Внаслідок цього в Києві та області виник дефіцит потужності в розмірі 30% споживання.

"Графіки стабілізаційних відключень, які складені напередодні, більше не актуальні. На жаль, найближчими днями будуть застосовані більш жорсткі й тривалі відключення електропостачання", — йдеться у повідомленні.

Людей закликали вмикати енергоємні прилади по черзі, максимально знизити споживання електроенергії зранку з 06:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 23:00. Бізнес-клієнтів просять обмежити використання зовнішнього освітлення фасадів офісів, ресторанів, торгівельних центрів.

Потреба в амуніції для військових закрита — Міноборони

Потреба в амуніції для військових закрита, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. У відповідь на питання Суспільного під час брифінгу вона зазначила, що можуть бути випадки, коли зловживають щирістю людей і вводять їх в оману, відкриваючи збори на амуніцію.

"Що стосується бронежилетів і касок, то дійсно є цей резерв, про який ми говоримо. І те, що саме на ці дві позиції збирають гроші, ми неодноразово наголошували, що потрібно перевіряти кому саме віддаються гроші, хто це постачає", — зазначила вона.

Маляр зауважила, що дуже багато людей закуповують те, що не підходить або за певним критеріям якості, або те, чого вже є в достатній кількості.

За добу ППО збили 18 дронів-камікадзе — Громов

За останню добу сили ППО знищили 18 з 20 дронів-камікадзе, що застосовувались по об'єктах інфраструктури нашої держави, повідомив заступник начальника головного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов

За його словами, кількість ракет та дронів, що запустила РФ по Україні цього тижня, у порівнянні з попереднім, менша.

"З 19 жовтня противник застосував 114 безпілотників по об'єктах цивільної і військової інфраструктури нашої країни, що в порівнянні з попереднім періодом менше на третину. З 19 жовтня противник випустив 52 ракети по Україні. З 10 по 18 жовтня противник випустив 146 ракет", — зазначив він і додав, що ефективність ППО України "на достатньо високому рівні".

РФ може вдатись до підриву житлових масивів під час відступу на Херсонщині — Громов

Заступник начальника головного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов не виключає, що російські військові можуть вдатися до терактів.

"Не виключено, що ворог зробив певні висновки зі свого невдалого перегрупування військ на Харківському напрямку. І враховуючи відсутність у так званої другої армії світу будь-якої гуманності, дотримання міжнародних конвенцій, а також патологічну брехню усіх кремлівських політиків і пропагандистів, противник може прийняти "непрості рішення". Найбільш імовірно, що під час відступу противник окрім евакуації може вдатись до проведення серії терактів з підривом житлових масивів, перетворення ним тимчасово окуповану територію на випалену землю, із завданням критичних збитків інфраструктури на повернених Україною територіях", — сказав він під час брифінгу.

Громов також не виключив ймовірності підривів на Запорізькій АЕС з метою її остаточного виведення з ладу та провокування локальної техногенної катастрофи із обвинуваченням України.

Військові РФ обстрілами пошкодили обладнання магістральної мережі української енергосистеми

В "Укренерго" повідомили, що вночі 27 жовтня російські військові обстріляли енергетичну інфраструктуру України. Було пошкоджено обладнання магістральної мережі української енергосистеми в центральних областях. У зв'язку з цим оператори розподільчих мереж обмежили споживання електроенергії в Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

"Наразі обмеження споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі та уникнути повторних аварій після того, як інфраструктура була пошкоджена обстрілами росіян. Такі заходи дають можливість енергетикам швидше відновити пошкоджені об'єкти і тримати систему збалансованою", — додали в "Укренерго".

Резніков обговорив із міністром оборони Іспанії зміцнення обороноздатності України

Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив з іспанським колегою Маргаритою Роблес питання зміцнення обороноздатності країни. Про це Міністерство оборони України повідомляє у Телеграмі.

"Провів продуктивну розмову з міністром оборони Іспанії Маргаритою Роблес. Дякуємо за вашу підтримку та за те, що ви перші надали системи Hawk, щоб зробити наше небо безпечнішим. Чекаємо на новий пакет військової допомоги, який надійде незабаром", — заявив Резніков.

Раніше Міністерство оборони Іспанії надало чергову партію допомоги українським військовими: вісім броньованих автомобілів, дві карети швидкої допомоги та п’ять тонн медичних товарів.

Нацгвардія взяла в полон двох "вагнерівців"

"Військовим нацгвардії взято в полон двох військових ПВК "Вагнер". Обоє виявилися засудженими за злочини", — повідомив т.в.о. директора Департаменту планування застосування Головного управління НГУ полковник Микола Уршалович.

Напередодні Держдума РФ дозволила відправляти на війну засуджених за тяжкі злочини.

СБУ виявила 33-х агентів та коригувальники вогню в УПЦ (МП) — Малюк

СБУ виявила 33 агентів та коригувальників вогню в лавах Української православної церкви Московського патріархату. Про це сказав в. о. голови Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв'ю "Інтерфакс".

"Якщо ж взяти період із початку війни, то ми відкрили 23 кримінальних провадження щодо таких персонажів, вже є 33 підозрюваних — від класичних агентів збору глибинної інформації до банальних корегувальників вогню в рясах", — повідомив він.

За словами керівника української спецслужби, це середовище є "ідеальним полем" для функціонування "ворожої резидентури".

"Тому цей напрям ми відпрацьовуємо якісно", — запевнив він.

Малюк нагадав про затримання у Вінницькій області "священнослужителя", "який є одногрупником Гундяєва (патріарха РПЦ Кирила) та постійно комунікував із ФСБ".

"Виявлено підтверджувальні матеріали, зокрема переписку у месенджерах", — додав в. о. голови СБУ.

Україна повернули тіла 579 оборонців України, — Міноборони, СБУ

Про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко. Він розповів, що робота щодо обміну військовослужбовців і повернення тіл загиблих триває постійно.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр уточнила, що з початку повномасштабного вторгнення вже здійснено 28 обмінів та звільнено 978 осіб (серед них 99 цивільних).

"Оприлюднення у соціальних мережах персональних даних військовополонених та безвісти зниклих може зашкодити їх безпеці та ускладнити процес перемовин щодо обміну", — додала вона.

А Дехтяренко повідомив, що СБУ фіксує збільшення звернень щодо шахраїв, які намагаються нажитись на рідних військовополонених, пропонуючи фейкові послуги щодо обміну, повернення тіл та телефонних розмов.

Ізраїль не постачає Україні системи ППО через обмеження — Герцог

Президент Ізраїлю Іцхак заявив, що існують обмеження, які перешкоджають його країні постачати Україні певні системи протиповітряної оборони.

"Є зброя, для якої у нас навіть немає експортної версії. Є речі, які ми не хочемо, щоб потрапили до рук наших ворогів. Є секрети, які ми не можемо передати. Але скрізь, де ми можемо допомогти, ми намагаємося допомогти, — сказав він CNN.

Ізраїльський президент також зауважив, що США та Європа також відмовилися надати уряду Києва певну військову техніку. Герцог додав, що Ізраїль "аналізує ситуацію", коли йдеться про розгортання Росією у війні в Україні безпілотників іранського виробництва.

Український катер знищив російський дрон-камікадзе над Чорним морем

​​У Військово-морських силах ЗСУ повідомили, що 27 жовтня в Чорному морі одним з катерів було знищено дрон-камікадзе "Shahed-136".

Армія РФ обстріляла промислове підприємство у Краматорську

В ніч на 27 жовтня армія РФ обстріляла промислове підприємство у Краматорську. За попередньою інформацією, загиблих та поранених серед мирних жителів немає, повідомив начальник міської військової адміністрації Краматорська Олександр Гончаренко.

"Неспокійна ніч у Краматорську — окупанти обстріляли чергове промислове підприємство міста. Без жертв, але є руйнування", — повідомив він.

За інформацією очільника Донецької ОВА Павла Кириленка, обстрілом у Краматорську пошкоджені нежитлові будівлі та колишнє підприємство. Об'єкти критичної інфраструктури пошкоджень не зазнали.

Повітряні сили зранку збили вертоліт та штурмовий літак окупантів

27 жовтня, близько 08.00 години, підрозділом Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряного командування "Південь" збито російський ударний вертоліт Ка-52. А за сорок хвилин підрозділ Одеської бригади збив російський штурмовик Су-25.

ЗСУ за добу ліквідували понад 300 окупантів та 4 артилерійські системи — Генштаб

За даним Генштабу станом на 27 жовтня загальні бойові втрати Росії від початку повномасштабного вторгнення в Україну становлять приблизно 69 220 осіб. За добу ЗСУ ліквідували близько 320 окупантів. Також РФ втратила:

  • танків ‒ 2631 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5364 (+13) од,
  • артилерійських систем – 1690 (+4) од,
  • РСЗВ – 379 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 192 (+0) од,
  • літаків – 271 (+0) од,
  • гелікоптерів – 249 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1398 (+19),
  • крилаті ракети ‒ 351 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4078 (+2) од,
  • спеціальна техніка ‒ 150 (+1).

У Німеччині чоловіка оштрафували на 4 тисячі євро за символ "Z" на автомобілі

Окружний суд у німецькому Гамбурзі оштрафував 62-річного чоловіка на чотири тисячі євро за те, що він наклеїв літеру "Z" на вікно свого автомобіля на аркуші, тим самим виправдовуючи російське вторгнення в Україну.

Видання NDR зазначає, що інцидент трапився ще у березні 2022 року. На суді чоловік стверджував, що це просто "остання буква алфавіту" і нічого більше. Але суддя у своєму рішенні послався на те, що літера “Z" активно використовується як символ війни проти України і підтримки Путіна.

Свідком у справі виступав правоохоронець, який повідомив, що підсудний у телефонній розмові також ставив під сумнів ведення Росією загарбницької війни проти України.

Кремлю стає складніше ізолювати суспільство від наслідків війни — британська розвідка

Активніше залучення регіональних чиновників у систему нацбезпеки Росії спрямоване на те, щоб відвернути увагу критики громадськості від центрального керівництва, вважають у британській розвідці.

У звіті Міноборони Великої Британії нагадує, що після указу президента Росії Володимира Путіна про введення нового режиму тривоги, 24 жовтня 2022 року прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін заявив, що мер Москви Сергій Собянін координуватиме "розробку заходів безпеки" в російських регіонах Росії.

"Це ще один захід, спрямований на організацію суспільства, яке продовжує перебувати під тиском війни, розв'язаної Росією проти України", — додали в розвідці.

У відомстві зауважили, що подібний підхід Кремль застосовував під час кризи COVID-19. Однак, вважають у розвідці, російському керівництву буде складніше ізолювати суспільство від наслідків "спецоперації" в Україні.

На Донеччині росіяни за добу вбили трьох мирних жителів — голова ОВА

У Донецькій області російські війська за минулу добу, 26 жовтня, вбили трьох мирних жителів, ще дві людини отримали поранення. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 26 жовтня стало відомо про 3 мирних жителів Донеччини, убитих росіянами — у Бахмуті. Ще 2 людини за вчора отримали поранення", — зазначив він.

Очільник ОВА наголосив, що станом на сьогодні неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

ЗСУ відбили атаки біля семи населених пунктів

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки загарбників у районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Бахмут, Іванград, Соледар, Майорськ, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Зазначається, що війська РФ намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, водночас не припиняє ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки у районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Бахмут, Іванград, Соледар, Майорськ, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, російські війська продовжують руйнувати критичну інфраструктуру та помешкання цивільних громадян. За добу — 18 авіаційних та 4 ракетні удари та 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів зазнали міста Куп’янськ, Дружківка та Запоріжжя.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи свою територію, повітряний простір та інфраструктуру. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів, зокрема й задіяння ударних БпЛА.

На Дніпропетровщині знищили авіаційну керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині сили протиповітряної оборони знищили авіаційну керовану ракету Х-59. Про це повідомили на свої сторінці у фейсбук Повітряне командування "Схід".

"На Дніпропетровщині зенітний ракетний підрозділ знищив повітряну ціль, попередньо авіаційну керовану ракету Х-59", — йдеться у повідомленні.

Впродовж ночі 27 жовтня нових ракетних атак та обстрілів Дніпропетровщини не було, повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

На початку жовтня Україну відвідував директор ЦРУ Білл Бернс — ЗМІ

На початку жовтня Україну відвідував директор ЦРУ Білл Бернс — задля зустрічі із президентом Зеленським та іншими посадовцями. Про це повідомляє CNN із посиланням на два джерела, яким відомо про поїздку.

"Перебуваючи там, він підтвердив зобов’язання США надавати підтримку Україні в її боротьбі з російською агресією, включаючи продовження обміну розвідданими", – сказав американський чиновник CNN.

ЮНЕСКО використовує супутникові зображення "до і після" для моніторингу руйнувань культурних об‘єктів в Україні

ЮНЕСКО використовує супутникові зображення "до і після" для систематичного моніторингу руйнувань культурних об‘єктів в Україні, спричинених військовими діями. Про це пише Тhe Guardian. За кілька тижнів ця платформа стеження стане публічною.

У списку уже 207 культурних об’єктів, пошкоджених з початку російського повномасштабного вторгнення вісім місяців тому. Серед них 88 релігійних об’єктів, 15 музеїв, 76 будівель, що представляють історичний та художній інтерес, 18 пам’ятників і 10 бібліотек.

ППО за добу збило гелікоптер, ракету і 17 ударних БпЛА — Генштаб

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 5 ударів. Підтверджено ураження району зосередження живої сили, озброєння й військової техніки окупантів, 3 опорних пунктів і зенітного ракетного комплексу. За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони збили російський гелікоптер Ка-52, ракету Х-59 та 17 ударних БпЛА росіян. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 жовтня.

Воїни ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 3 склади з боєприпасами та 6 інших важливих військових об’єктів окупантів.

Підтверджені втрати окупантів на Херсонщині та Луганщині — Генштаб

Армія РФ продовжує зазнавати втрат. Підтверджено вогневе ураження району зосередження озброєння та військової техніки, складів боєприпасів окупантів 25 жовтня в районі населеного пункту Берислав Херсонської області. Втрати особового складу уточнюються. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 жовтня.

До міської лікарні населеного пункту Голубівка Луганської області, протягом 24-25 жовтня, було доставлено близько 100 поранених військовослужбовців РФ. Для надання допомоги, з Луганська та Кадіївки, прибуло декілька хірургічних бригад.

РФ вербує ув'язнених з Ульяновська на війну в Україну — Генштаб

Військо РФ продовжує роботу щодо поповнення втрат. За наявною інформацією, представники приватних військових компаній вербують увʼязнених у виправних закладах міста Ульяновська. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 жовтня.

“Більшість осіб зазначеної категорії, які погоджуються воювати на території Україні, є засудженими за вбивства, зґвалтування та збут наркотичних засобів”, — зазначили у Генштабі.

На Запоріжжя продовжують прибувати невмотивовані мобілізовані з РФ, є дезертирство — Генштаб

На тимчасово захоплену територію Запорізької області продовжують прибувати російські військовослужбовці, мобілізовані тиждень тому. У мобілізованого особового складу відсутня мотивація та бажання брати участь у бойових діях на території України, фіксуються непоодинокі випадки дезертирства. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 жовтня.

На фронті тривають обстріли — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 жовтня.

Республіка Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію РФ проти України, надаючи свою територію, повітряний простір та інфраструктуру. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів, зокрема й задіяння ударних БпЛА.

На інших напрямках військо РФ здійснювало обстріли.

На Слобожанському напрямку — з території Російської Федерації, із використанням мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Чугунівка, Стрілеча, Дворічна, Кам’янка, Красне та Стариця.

На Куп’янському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Котлярівка та Фиголівка.

На Лиманському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Греківка, Дружелюбівка, Макіївка, Терни, Торське, Ямполівка, Спірне, Невське, Верхньокам’янське та Зарічне.

На Бахмутському напрямку — з танків та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Соледар, Майорськ, Нью-Йорк, Яковлівка, Зеленопілля та Озарянівка.

На Авдіївському напрямку окупанти обстріляли райони населених пунктів Мар’їнка, Водяне, Новомихайлівка, Первомайське, Авдіївка, Красногорівка, Олександропіль та Новокалинове.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках військо РФ здійснив артилерійські обстріли у районах населених пунктів Оріхів, Времівка, Дорожнянка, Малинівка, Новоукраїнка, Гуляйполе, Залізничне, Новопіль, Нескучне, Ольгівське та Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Від вогню російської реактивної артилерії постраждав Нікополь.

ЗСУ відбили атаки росіян на Луганщині і Донеччині — Генштаб

Військо РФ намагається утримати тимчасово захоплені території і стримати Сили оборони на окремих напрямках. Водночас армія РФ не припиняє наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 жовтня. За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Бахмут, Іванград, Соледар, Майорськ, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

Росіяни обстрілюють позиції українських військ вздовж лінії зіткнення, обладнують позиції на окремих напрямках, зокрема, на лівому березі річки Дніпро, активно ведуть повітряну розвідку.

Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, російські окупанти продовжують руйнувати критичну інфраструктуру та помешкання цивільних громадян.

Протягом доби окупанти завдали 18 авіаційних та 4 ракетні удари і здійснили 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Російських ударів зазнали міста Куп’янськ, Дружківка та Запоріжжя.

Путін не зацікавлений у серйозних переговорах з Україною — ISW

Риторика російського президента Володимира Путіна свідчить про те, що він не зацікавлений у серйозних переговорах з Україною та зберігає максималістські цілі щодо війни. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Путін заявив, що Україна “втратила суверенітет” на зустрічі з представниками спецслужб Співдружності Незалежних Держав (СНД) 26 жовтня, відзначили аналітики.

“Путін заявив, що США використовують Україну як “таран” проти Росії, Союзної держави Росії та Білорусі, ОДКБ та СНД”, — йдеться в аналітичному звіті.

26 жовтня спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін посилив цей наратив, заявивши, що “Україна втратила здатність існувати як держава”, “Україна окупована НАТО” і “стала колонією США”.

Ця мова несумісна з переговорами на рівноправній основі про припинення вогню, не кажучи вже про вирішення конфлікту, який розпочала Росія.

“Натомість це рішуче свідчить про те, що Кремль все ще прагне військової перемоги в Україні та зміни режиму в Києві, що вплине на постійну переорієнтацію України від Заходу на контроль Росії”, — йдеться у звіті.

Це також вказує на те, що цілі Путіна виходять за межі території, яку він стверджував, що анексував, не кажучи вже про території, які насправді контролюють його сили, відзначили в ISW.

У Чорному морі РФ тримає напоготові 16 "Калібрів" — ОК "Південь"

В штормовому Чорному морі продовжує перебувати корабельне угруповання російського флоту з 9️ кораблів, серед яких один великий десантний корабель та 3 ракетоносії, з яких 2 підводних. Напоготові до використання 16 “Калібрів”. Про це інформує ОК “Південь”.

Російські військові обстріляли околиці Запоріжжя та передмістя

В ніч на 27 жовтня російські військові обстріляли околиці Запоріжжя та передмістя. Внаслідок обстрілів виникла пожежа, деякі обєкти інфраструктури залишились без електропостачання. Про це повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

Над Одещиною збили 15 дронів-камікадзе

26 жовтня з 22:00 до 24:00 над Одеською областю ППО збила 15 дронів-камікадзе "Shahed-136". Про це повідомили в Повітряному командуванні "Південь".

Ще три безпілотники знищили над Миколаївщиною і один — над Вінницькою областю. В оперативному команнуванні "Південь" уточнили, що дрони російська армія випустила з тимчасово окупованого Криму.

Дрони збили під час повітряної тривоги. В Одеській області її оголосили о 21:15 і тривала вона більше трьох годин.

Вночі РФ вдарила по одній із громад на Київщині — Кулеба

Російські військові вночі під час повітряної тривоги вдарили по одній із громад на Київщині, повідомив керівник ОВА Олексій Кулеба. До ліквідації пожежі були залучені рятувальники. Попередньо, без загиблих та травмованих.

Росіяни обстріляли околиці Запоріжжя та передмістя

Про це повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

"Від ворожих обстрілів постраждали околиці Запоріжжя та передмістя. Є інформація про виникнення пожежі. На цей час об‘єкти інфраструктури залишаються без електропостачання. В деяких будівлях вилетіли шибки. Роботи тривають. Інформація уточнюється", — написав Куртєв у Telegram.

Путін не досягне успіху у своїх брутальних діях — Байден

Речниця Білого дому Карін Жан-П‘єр на брифінгу процитувала президента США Джо Байдена у питанні підтримки України.

РФ проводить ядерні навчання, Україна повертає додому військовополонених та відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн
Карін Жан-П‘єр. Карін Жан-П‘єр. Фото: АР

"Він сказав — розуміє, чому у людей є сумніви. Ціна підтримки України велика. Але ми також маємо розуміти, що наша підтримка України — набагато більша, ніж просто Україна, ми говоримо про демократію. Ми говоримо про українців, які борються за свою свободу. Ми говоримо про неспровоковану війну, розпочату президентом Путіним. І ми всі розуміємо, наші партнери та союзники розуміють, і конгресмени розуміють це також, бо підтримка, яку ми бачимо, вона двопартійна. Президент також сказав про підтримку НАТО і всієї Європи, це про те, щоб бути впевненими — Путін не досягне успіху у своїх брутальних діях і наша підтримка України залишиться сильною до кінця цієї війни", — зазначила Жан-П‘єр.

Жодна зі сторін не перебуває зараз в позиції, щоб сісти та вести переговори — Кірбі

"Що я дійсно можу вам сказати, що ми бачимо зараз — жодна зі сторін не перебуває зараз в позиції, щоб сісти та вести переговори. Наша робота, наша роль тут — бути впевненими, що ми продовжуємо підтримувати Україну на полі бою, щоб, якщо і коли вони сядуть за стіл перемовин, президент Зеленський також мав успіх у цих перемовинах. Він має визначити, коли це станеться. Він має визначити, що означає успіх. Він має визначити, що він хоче обговорювати з росіянами, а що ні. Ми просто ще не там. Тож наш фокус в тому, щоб впевнитися в тому, що він має засоби та можливості для того, щоб досягти успіху на полі бою. Бо успіх на полі бою беззаперечно матиме вплив на перемовини", — заявив на брифінгу координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

На початок