Казки, комікси, світова класика. У Кропивницькому для бібліотек Чернігівщини зібрали пів сотні книг

Казки, комікси, світова класика. У Кропивницькому для бібліотек Чернігівщини зібрали пів сотні книг

Казки, комікси, світова класика. У Кропивницькому для бібліотек Чернігівщини зібрали пів сотні книг
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому збирають книжки для пошкоджених внаслідок обстрілів та бомбардувань російською армією бібліотек Чернігівщини. Потрібні книги українською мовою для дітей і дорослих. Суспільне дізнавалось, скільки книг зібрали, коли і яким саме бібліотекам відправлятимуть зібране.

Книги обов'язково мають бути українською мовою та не російських авторів, розповіла ініціаторка акції Вікторія Талашкевич. Збирають їх у кропивницькому Гончаренко центрі: "Можна нести українську класику, сучасну літературу, дитячі, підліткові книжки. Саме дитячої літератури не вистачає. Книги мають бути в хорошому стані, можуть бути новими".

Зі слів Вікторії Талашкавич, застосування російськомовним книжкам теж мають: "Передаємо їх нашим партнерам, вони здають на макулатуру і на ці гроші допомагають ЗСУ".

Кропивничанка Юлія Хайнадська дізналась про акцію із соціальних мереж. Принесла книги, які читала на ніч своїм дітям: "Вони підросли, і ці книжки знають напам’ять. Вирішили їх передати іншим дітям".

На 26 жовтня зібрали пів сотні книг, серед яких "Кобзар" з ілюстраціями і комікс "Ніч перед Різдвом" українською та англійською мовами. Збиратимуть книги до 1 листопада.

Куди передадуть

Вікторія Талашкавич розповіла, що книги для бібліотек Чернігівської області збирають у понад 20 Гончаренко центрах по всій Україні: "Вони акумулюють книжки. Спочатку планували усе зібране передати Чернігівській обласній дитячій бібліотеці. Та, проаналізувавши ситуацію, з’ясували, що багато бібліотек постраждало. Тому в Чернігові, (в Гончаренко центрі – ред.), формують список, кому передаватимуть книжки".

Раді будуть кожній переданій українській книзі, розповіла директорка чернігівської обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй: "У Чернігові, якщо брати дитячі бібліотеки, постраждала міська дитяча бібліотека імені Олександра Довженка. Ми списуємо російськомовну літературу. На превеликий жаль, в наших бібліотеках такої літератури було до 50%. Дитячі бібліотеки, сільські, бібліотеки громад залишаться напівпустими".

Що відомо

11 березня російські військові скинули три 500-кілограмові бомби на будівлю бібліотеки для юнацтва в Чернігові, 30 березня обстріляли обласну бібліотеку імені Короленка.

Читайте також

  • "Готували до друку в умовах воєнної весни". Презентували дитячу книжку кропивницької авторки "Марго та єдиноріг".
  • У Кропивницькому видали книгу про діяльність ОУН і УПА на Кіровоградщині.
  • Зі стіни кропивницької бібліотеки мали прибрати барельєф Пушкіна. Чому демонтаж затримується.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок