"Не рахуємо години". Як працюють медики обласної інфекційної лікарні Харкова — репортаж

"Не рахуємо години". Як працюють медики обласної інфекційної лікарні Харкова — репортаж

"Не рахуємо години". Як працюють медики обласної інфекційної лікарні Харкова — репортаж
.

Щодня цілодобово до Харківської обласної інфекційної лікарні привозять людей із підозрою на COVID-19. Щодня ліжок у відділенні меншає. З початком пандемії лікарі почали звільнятися — рук не вистачає. Хворих серед лікарів немає.

Як облаштоване відділення, показує сестра-господарка Галина Анісімова:

"Ось один з боксів, де лежить хворий. Далі є такі ж самі оглядові вікна. Обслуговуємо там, всередині, якщо пацієнт лежачий. Якщо він ходить, то за їжею підходить сюди".

Як працюють медики головної інфекційної лікарні Харкова — репортаж
Галина Анісімова, сестра-господарка.

Перед входом до боксів є кімнати, де медики залишають костюми та перевдягаються. Галина Анісімова каже, працювати у таких умовах складно:

"Дуже важко, тому що ми тут працюємо і нікуди діватись — людей потрібно лікувати. Але нам дуже важко: у костюмах працювати по стільки годин. Але я думаю, прорвемось... Відділення в нас на 30 людей розраховано, 25 вже лежить. І у тому відділення багато тяжких".

Як працюють медики головної інфекційної лікарні Харкова — репортаж

У сусідньому відділенні зараз лікують мати харків'янки Марини. 80-річну жінку ушпиталили тиждень тому.

"Я думала, що це серце. Потім приїхала швидка, їй зробили кардіограму. Лікарі сказали, що ні, це проблема з легенями. Два дні вона була в реанімації, їй там викачували рідину з легень. Там в реанімації їй зробили тест, другий тест також був позитивним".

Пенсіонерка отримує кисень черех маску. Де вона могла заразитися, донька не знає.

"Поки незрозуміло, яка перспектива. За перший день у реанімації я заплатила 3 тисячі. Другий день — 2 тисячі. І зараз сказали, як мінімум, дві. До лікарів в мене претензій немає. Вони кажуть: ми можемо її тримати на дешевих антибіотиках, які надає держава. У бабусі супутні захворювання — в неї онкологія. Тобто вони підозрюють, що в неї може бути метастаз легенів".

Як працюють медики головної інфекційної лікарні Харкова — репортаж

"Держава нас забезпечила на випадок коронавірусної інфекції згідно з стандартними протоколів. Якщо у хворих онкологічні захворювання чи важкі серцево-судинні захворювання — в нашій лікарні взагалі не лікують цих хворих", — каже завідувачка приймального відділення лікарні Світлана Молокова.

Директор закладу Павло Нартов каже: "На першому етапі ми призначаємо все безкоштовно. Якщо вони (ліки — ред.) є в наявності. Ми розповідаємо хворим, що є такі препарати, ви можете вибрати такі, є оригінальний, є генерик (відтворений лікарський препарат — ред.), ви можете самі вибрати".

"Частіше за свої кошти, частково — за рахунок пацієнтів. Нам допомагають багато добродійників, коштами яких купляємо ці лікарські засоби. Хворих з супутніми паталогіями багато дуже", — додає Нартов.

Світлана Молокова розповідає, як змінилося життя лікарів з початку пандемії:

"Ми не рахуємо години, скільки ми працюємо, бо все на користь хворих. Хворі всі знервовані, всі хвилюються за своє життя. Навантаження, яке є на лікарів — це гарантія чи ризик того, що хворі лікарі в нашій лікарні можуть з'явитися у кожну мить".

Як працюють медики головної інфекційної лікарні Харкова — репортаж
Світлана Молокова, завідувачка приймального відділення.

На питання, чи відчуває себе захищеною, відповідає ствердно: "Так, в мене довга лінія життя на руці".

За словами Світлани, дехто звільнився — робота в таких умовах ризик для родини. Обіцяних урядом доплат за роботу з хворими на СOVID-19 тут ще не бачили:

"Ми отримуємо таку ж саме зарплату, яку ми отримували рік тому, два роки тому. Лікар у приймальному відділенні другої категорії — це зовсім юна дівчина — вона отримує зарплатню у 4,5 тисячі. У молодших медичних сестер — 3-3,5 тисячі. Рук не вистачає і цілодобово працювати якісно лікарі не можуть, бо ми не біороботи".

Що відомо

  • У Харківській обласній інфекційній лікарні меншає вільних місць для прийому хворих на СOVID-19.
  • Директор інфекційної лікарні у Харкові розповів про кількість хворих на ШВЛ і потребу в апаратах.
  • Місяць інтенсивної роботи: чи забезпечена інфекційна лікарня у Харкові ліками і захистом.
  • 29 квітня МОЗ повідомило, що кошти на 300% доплати медикам, які лікують пацієнтів з COVID-19, виділені і вже у регіонах. Зі слів заступниці глави МОЗ Світлани Шаталової, медична субвенція у розмірі 552,8 млн грн передана на місця 16 квітня.
  • Мер Харкова Геннадій Кернес відмовився розглядати питання щодо доплат медпрацівникам на сесії міськради 22 квітня на тій підставі, що хворих на коронавірус приймають лікарні обласного підпорядкування і це є зобов'язанням держави. Як пояснював голова Харківської облради Сергій Чернов, область готова була профінансувати доплати медикам, однак до останнього часу Кабмін не затверджував порядку виплат. Такий порядок Уряд затвердив 24 квітня.

Авторка: Софія Цвєткова

На початок