Через війну на Полтавщині затримали поставки вакцини від грипу

Через війну на Полтавщині затримали поставки вакцини від грипу

Через війну на Полтавщині затримали поставки вакцини від грипу
. фото: Суспільне Полтава

Вакцину від грипу в аптеки Полтавщини мають доставити із початку листопада. Нині препаратів в області немає, її доставку затримують через війну. Про це Суспільному повідомила регіональна координаторка з вакцинації від COVID-19 Людмила Бахмат.

Олена Дараган працює лікаркою у полтавському Центрі сімейної медицини. Через це щороку робить щеплення від грипу.

"Група ризику – це якраз медичні працівники, вчителі, хронічно хворі. Я вакцинуюсь безпосередньо тому, що маю щільний контакт (з людьми – ред.), працюю в ізоляторі. Тому часто зіштовхуюся з вірусами. Щоб захистити себе і в тому числі свою родину від ускладнень, тяжких перебігів. У нас в закладі закуповується вакцина, наразі чекаємо поставки і колективно, організовано вакцинується увесь колектив", — каже сімейна лікарка полтавського Центру сімейної медицини №1 Олена Дараган.

Через війну на Полтавщині затримали поставки вакцини від грипу
Центр сімейної медицини. фото: Суспільне Полтава

Поки ж вакцини від грипу у регіоні немає. Поставки в аптеки очікують наступного тижня, каже Людмила Бахмат.

"Це митниця, тому є складність доставки до національного складу. Вакцина доходить трошки із затримкою у зв’язку із військовими діями в Україні. Усі, хто планував і чекає, вони усі стоять в черзі, як тільки ми отримаємо вакцину, вони одразу підуть на щеплення", — розповідає координаторка з вакцинації від COVID-19 на Полтавщині Людмила Бахмат.

"Нам уже сказали, що заброньовано кілька десятків доз вакцин. Поки що це небагато як для мережі, але це перша партія і вона наша, заброньована. Мережа локальна, вона не піде по Україні, а залишиться в Полтаві. Вона (вакцина – ред.) привозиться дуже впритул, саме перед настанням сезону. Але минулого сезону її було вдосталь", — говорить завідувачка аптеки у Полтаві Віта Соколовська.

Через війну на Полтавщині затримали поставки вакцини від грипу
Люди в черзі у медзакладі. фото: Суспільне Полтава

Вакцинацію від грипу виконують за бажанням пацієнта. Купувати препарат кожен має самостійно, каже сімейна лікарка.

"З дотриманням холодового ланцюжка звернутися з ліками до свого сімейного лікаря та вакцинуватися в кабінеті щеплень. Щеплюватись потрібно зараз, краще в перші осінні місяці, щоб попередити і до зими виробився імунітет. Грип – це гостре вірусне захворювання, яке починається із високого підняття температури до високих цифр, гостро. Пізніше додаються інші симптоми, горло, кашель, нежить. В перші дні виражені симптоми інтоксикації. Це головний біль, ломота в тілі", — каже сімейна лікарка полтавського Центру сімейної медицини №1 Олена Дараган.

Через війну на Полтавщині затримали поставки вакцини від грипу
Аптека у Полтаві. фото: Суспільне Полтава

Нині в області сезонний підйом захворюваності на гострі респіраторні інфекції, говорить епідеміолог Андрій Байбарза.

"За останній тиждень захворіло 4,5 тисячі осіб по усій області на гострі респіраторні інфекції. Лабораторного підтвердження грипу у нас не було. Захворюваність трошки нетипова, зазвичай хворіє більше дітей, ніж зараз. Це, можливо, пов’язано із тим, що зараз дистанційне навчання. Захворюваність дітей складає 30 відсотків від загальної захворюваності – це низький показник", — говорить епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Андрій Байбарза.

За даними Андрія Байбарзи, за попередній рік на ГРВІ хворіли понад 239 тисяч жителів області. Щепилися від грипу майже 6 тисяч 600 людей.

Читайте також

На Полтавщині працюватиме спеціальний автомобіль для перевезення вакцини

На початок