Били струмом, не давали спати, не годували: де і як діяли катівні російських окупантів на Харківщині

Били струмом, не давали спати, не годували: де і як діяли катівні російських окупантів на Харківщині

Били струмом, не давали спати, не годували: де і як діяли катівні російських окупантів на Харківщині
. Катівня в одному з будинків деокупованого села Піски-Радьківські, жовтень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Поліція продовжує збирати докази російських злочинів на території Харківської області, де російські військові під час окупації організували 22 катівні.

Де були катівні

Серед деокупованих населених пунктів, де розміщувалися катівні російської армії, на брифінгу 20 жовтня начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко назвав:

  • Ізюм (4 катівні)
  • Куп'янськ (4)
  • Козача Лопань (3)
  • Шевченкове (2)
  • Вовчанськ (2)
  • Великий Бурлук (1)
  • Піски-Радьківські (1)
  • Борова (1)
  • Липці (1)

"Це не всі катівні, які використовували окупанти. У деяких випадках вони наших людей вивозили на територію Російської Федерації, там катували, потім повертали в Україну", — розповів Тимошко.

Так, кілька днів тому правоохоронці вилучили тіла двох закатованих українських військовослужбовців.

"Ми точно знаємо їх вивозили через "Гоптівку" у бік Бєлгорода і повернули назад тіла. Скоріше за все, їх катували десь на території Російської Федерації. У нас є свідчення людей, які вказують на те, що частково тіла вивозили в Російську Федерацію", — повідомив Тимошко.

Які порядки вводили окупанти

Поліція з'ясувала, що російська армія ділила окуповані території на сектори.

"Вони забороняли переміщення місцевих мешканців між секторами. Сектор — це квартал, одна чи дві вулиці, де заборонялося виходити. Людина виходила за межі свого сектору, її питали, чому? Як правило, вона потрапляла на фільтрацію. Фільтрація здійснювалася в окремих місцях. Там проводилося опитування: чому, де, як. Телефони забирали, дивилися, які були останні дзвінки... Якщо викликали якісь ще сумніви, то відправляли у місця, де катували людей. 22 — це місця катування", — розповів Тимошко.

Що відбувалося у катівнях

Поліція збирає свідчення людей, яких катували загарбники.

"Застосовували у кожній катівні електричний струм. У деяких катівнях пиляли зуби напилком, це знаємо точно по показах свідків. В одній з катівень, коли вилучили коробок з зубами, ми його вилучили одразу, щойно зайшли. Як вони могли її використовувати? Чи як засіб психологічного тиску на людей, показуючи вирвані зуби, чи безпосередньо [виривали зуби] — це вже буде результат слідства", — каже начальник поліції.

Зі слів людей, поліції відомо, що з людей знущалися: рідко виводили в туалет, ледь годували, не давали спати.

"Все, що ви бачили в кіно про Другу світову війну, все є", — сказав Тимошко.

Що відомо

  • У звільнених громадах Харківщини правоохоронці знаходять місця катувань, які облаштували російські військові. За словами речника Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, російська армія влаштовувала катівні в усіх "більш-менш великому населеному пункті". Катівні виявили після деокупації в Ізюмі, Балаклії, Вовчанську, Липцях, Козачій Лопані, Куп'янську та інших населених пунктах.
  • У жовтні поліція виявила катівню окупантів у селі Піски-Радьківські на Харківщині. На місці слідчі знайшли протигаз, фалоімітатор, коробку з вирваними зубними протезами, дроти з мотузками. Поліція перевіряє, кому належать протези.
  • За час деокупації поліція знайшла тіла понад 530 людей на звільнених територіях Харківщини, 6 жовтня сказав начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.
  • У катівнях людей утримували тривалий час. "Деяких людей утримували по два-чотири місяці. Це кімнатки розміром 2 на 4 м, в які раз на день закидували їжу та раз на добу виводили до туалету чи не виводили. Це наче гетто чи концтабір, які ми бачили у фільмах, знятих за радянських часів", — розповів Тимошко 7 жовтня.
На початок