У пам'яті — назавжди: черкащанам-захисникам у рідному селі відкрили меморіальні дошки

У пам'яті — назавжди: черкащанам-захисникам у рідному селі відкрили меморіальні дошки

У пам'яті — назавжди: черкащанам-захисникам у рідному селі відкрили меморіальні дошки
. Фото Наталії Карплевської, Любові Горбенко

Меморіальні дошки Віталію та Анатолію Кучерявим, які загинули на російсько-українській війні, відкрили в День захисників і захисниць України в селі Водяне Шполянської міської громади. Про це розповіли в пресслужбі Звенигородської районної ради.

Як повідомили в пресслужбі, дошки встановили на фасаді ліцею. 14 жовтня перед будівлею навчального закладу провели мітинг-реквієм. У ньому брали участь рідні й побратими загиблих, жителі громади, представники органів місцевого самоврядування, військовослужбовці Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота та Звенигородського районного терцентру комплектування.

Батьки загиблих відкрили меморіальні дошки захисникам України Віталію та Анатолію Кучерявим. Військовий капелан освятив пам'ятне місце, а також відслужив панахиду за загиблими. Учасники події хвилиною мовчання вшанували пам'ять земляків.

У пам'яті — назавжди: черкащанам-захисникам у рідному селі відкрили меморіальні дошки
14 жовтня 2022 року в селі Водяне на Звенигородщині відкрили меморіальні дошки загиблим захисникам України. Фото Наталії Карплевської, Любові Горбенко

Військовослужбовці родом із села Водяне, розповіли в пресслужбі райради.

"Коли 24 лютого 2022 року російська армія посунула в Україну, начальник відділу прикордонної служби, що на Луганщині, Віталій Кучерявий одразу дав команду «До бою!» . 13 березня близько 6 години ранку зведений загін, який очолив Віталій, вступив у бій з російською піхотою. Росіяни, не зумівши прорвати оборону прикордонників, застосували міномети й артилерію. Під пекельними обстрілами земляк продовжував керувати підлеглими, нищити російську армію та допомагав рятувати поранених. Втім, один з артилерійських снарядів розірвався поряд, і 32-річний захисник України загинув", — розповіли в пресслужбі.

У пам'яті — назавжди: черкащанам-захисникам у рідному селі відкрили меморіальні дошки
Меморіальна дошка загиблому черкащанинові Віталієві Кучерявому. Фото Наталії Карплевської, Любові Горбенко

За здійснення особистих героїчних вчинків, відвагу і самовідданість, виявлені під час виконання завдань з охорони та оборони державного кордону, Указом Президента України полковнику Віталієві Кучерявому присвоїли звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" (посмертно).

Як розповіли в пресслужбі райради, Анатолій Кучерявий загинув 4 вересня 2022 року на Донеччині, захищаючи від російської армії східний фронт України.

У пам'яті — назавжди: черкащанам-захисникам у рідному селі відкрили меморіальні дошки
Меморіальна дошка загиблому на російсько-українській війні Анатолієві Кучерявому. Фото Наталії Карплевської, Любові Горбенко

"Анатолій Кучерявий був людиною з добрим серцем. Старший солдат штурмового взводу батальйону «Айдар» завжди приходив на допомогу, якщо цього вимагала ситуація", — розповіли в пресслужбі.

Загиблому було 33 роки.

Що відомо

  • 24 лютого о четвертій годині ранку Росія напала на Україну. Президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.
  • Зранку 1 березня на Черкащині пролунали чотири вибухи в Уманському районі. Життю черкаських військових, які отримали травми під час вибухів в Умані, нічого не загрожує.
  • 12 березня на Черкащині під час нічних авіанальотів збили ракету. Її уламки впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто, травмованих немає повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Черкащині в ніч на 16 березня збили ракету, повідомив радник керівника Обласної військової адміністрації Олександр Скічко. За його словами, травмованих унаслідок події немає.
  • 26 червня по Черкащині було завдано два ракетних удари, унаслідок яких загинула одна людина, п'ятеро людей отримали травми. Також пошкоджена інфраструктура.
  • 16 липня під час повітряної тривоги на Черкащині чули вибухи. Два вибухи пролунали в одному із сіл Чигиринської тергромади.
  • У Черкаській обласній прокуратурі розпочали кримінальне провадження стосовно ураження ракетами ферми на Чигиринщині 16 липня. Таку інформацію повідомили у пресслужбі Офісу Генпрокурора.
  • 7 серпня жителі Черкащини чули кілька вибухів до оголошення повітряної тривоги. Інформація не підтвердилась, про це повідомила Суспільному речниця Головного управління Нацполіції області Зоя Вовк.
  • 8 серпня над Уманщиною збили російські "Калібри". Уламки однієї ракети влучили у деревообробне підприємство, одна людина загинула, кілька отримали поранення, розповів керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Канівщині під час повітряної тривоги 24 серпня було чутно вибухи, про це Суспільному повідомили місцеві жителі. За словами керівника Черкаської ОВА Ігоря Табурця — спрацювала ППО.
  • У Черкаській області 24 серпня українські військові збили один безпілотник. Імовірно Орлан-10, повідомили в пресслужбі Повітряного командування "Центр".
  • На Черкащині 10 жовтня після 17-ї години було чутно вибухи. Спрацювала ППО, є руйнування та травмовані, розповів Суспільному керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець.
  • 10 жовтня протиповітряна оборона знищила дрони "Shahed-136", спрямовані на критичну інфраструктуру Черкащини. Про це повідомили в пресслужбі оперативного командування "Південь" Збройних Сил України.
  • На Черкащині 12 жовтня місцеві жителі чули вибух, повітряна тривога оголошена не була. Керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець повідомив, що спрацювала протиповітряна оборона.
  • 12 жовтня над Черкащиною збили російський безпілотник. Про це повідомили в пресслужбі оперативного командування "Південь" Збройних Сил України.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок