НАТО з 17 жовтня розпочинає навчання з ядерного стримування

НАТО з 17 жовтня розпочинає навчання з ядерного стримування

НАТО з 17 жовтня розпочинає навчання з ядерного стримування
. Винищувачі НАТО. Фото: Міноборони Литви

З понеділка, 17 жовтня, у південно-західній Європі почнуться навчання "Стійкий полудень" (Steadfast Noon), в рамках яких військово-повітряні сили НАТО відпрацьовуватимуть можливості ядерного стримування із залученням десятків літаків.

Про це повідомляється на сайті НАТО.

Зазначається, що у щорічних навчаннях "Стійкий полудень" візьмуть участь 14 країн і до 60 літаків різних типів, включаючи бомбардувальники B-52, винищувачі четвертого і п'ятого поколінь, а також літаки-розвідники і літаки-заправники.

Тренувальні польоти проходитимуть над Бельгією, яка приймає навчання, а також над Північним морем і Сполученим Королівством. Відзначається, що не буде застосовуватись бойова зброя.

"Ці навчання допомагають гарантувати, що ядерне стримування Альянсу залишається безпечним, захищеним і ефективним", – сказала речник НАТО Оана Лунгеску.

У новій Стратегічній концепції НАТО, яку в червні 2022 року ухвалили лідери Альянсу на Мадридському саміті, зазначено, що "фундаментальною метою ядерного потенціалу НАТО є збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії". В Стратегічній концепції наголошується, "поки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом".

Що відомо

  • 21 вересня 2022 року під час свого звернення, президент РФ Володимир Путін заявив, що країни Заходу влаштували "ядерний шантаж" Росії, відтак при загрозі територіальній цілісності вона готова "використати всі наявні в себе засоби". Це не перша погроза ядерною зброєю. На четвертий день повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у лютому 2022-го, Путін, чиї війська уже зазнали в Україні великих втрат, доручив перевести сили стримування у російській армії в особливий бойовий режим. Один з аспектів цих сил — застосування ядерної зброї.

Читайте також

Вперше з 1962 року ми маємо пряму загрозу використання ядерної зброї – Байден

Як рятуватися від "брудної бомби", ядерної зброї чи аварії на АЕС. Інструкція

У Франції та Великобританії розкритикували Макрона через його заяви про відповідь на ядерний удар Росії

День захисників України, вибухи в Бєлгороді, НАТО передасть "глушителі" безпілотників. 233-й день війни. Онлайн

На початок