"Пішов заради дітей та рідної землі". Боєць з Кіровоградщини збирається на фронт після дев'яти контузій

"Пішов заради дітей та рідної землі". Боєць з Кіровоградщини збирається на фронт після дев'яти контузій

Марафон
"Пішов заради дітей та рідної землі". Боєць з Кіровоградщини збирається на фронт після дев'яти контузій
. Знам’янчанин Юрій Руденко/фото Суспільне Кропивницький

Юрій Руденко зі Знам'янки Другої Кропивницького району Кіровоградської області лікується після дев’ятої контузії і чекає повернення на фронт після одужання. Чоловік пішов захищати Україну у 2014 році, коли Росія розпочала війну проти України. А на другий день після російського вторгнення в лютому 2022-го був у Донецькій області. Пів року провів на позиціях біля селища Піски. Боєць розповів свою історію Суспільному.

Юрій Руденко лікується другий місяць. Родину має можливість бачити щодня. Під час боїв з родиною могли по три дні не говорити телефоном. У чоловіка четверо дітей. Кажуть, за татом сумували та зателефонувати не могли.

"Він не дозволяв нам телефонувати просто так. Якщо міг, набирав нас сам, — говорить син Гліб Руденко. — Любимо грати з татом у шахи, футбол, баскетбол, піжмурки".

Юрій Руденко - 9 контузій Знам'янка Друга
Юрій Руденко із синами. фото Суспільне Кропивницький

Заради дітей та рідної землі, сказав, пішов на фронт у 2014-му. Служив у прикордонних військах. Має військову професію — стрілець: "У 2014-му воювали під Амвросіївкою. З 2016 року пішов на контрактну службу. Спочатку служив у розвідці".

Першу контузію отримав 2017 року в Пісках. Після лікування прослужив до грудня 2019-го. Через травму має третю групу інвалідності.

Після вторгнення Росії в Україну 24 лютого, служити пішов на другий день: "Нас увесь день обстрілювали мінометами. А під вечір під'їхав танк, зупинився за тридцять метрів і почав зрівнювати наші позиції з землею. Я отримав контузію. Нам дали наказ утримувати позиції, і ми це робили. Дуже важко триматись, знаючи, що в будь-який момент ти можеш загинути, не маючи жодної допомоги та підтримки".

Юрій Руденко порівняв забезпечення військових у 2014 і 2022 роках: "Краще були забезпечені прикордонники. Збройні сили, як порівнювати з теперішнім часом – гірше. Найкраще – контрактники. Мобілізованим, які приїхали, дали зимову форму та берці, а от літню форму нам не передбачили. Добре видавали зброю, бронежилети. Ми покращували наше спорядження завдяки нашим волонтерам".

Військовий показав чотири нагороди: "Приїжджали капелани, вручали всім бійцям. У Кропивницькому на валах отримав відзнаку "За мужність і відвагу". Всім учасникам Антитерористичної операції такі дають. Також дали за поранення на війні. Ця нагорода чекала на мене з травня".

Зі слів Юрія Руденка, захищати свою родину і Україну планує і після лікування.

Читайте також

  • "Росіяни забрали у дітей дитинство, а у батьків – старість". Військовий з Бобринця про війну з Росією.
  • Жителька Кіровоградщини понад пів року не могла забрати тіло чоловіка з окупованої території.
  • Вручили нагороди, погасили марку: у Кропивницькому відзначили День захисників і захисниць України.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок