"Хочемо, щоб минулося без ракетних обстрілів, але готові до всього". Інтерв'ю з Сергієм Гамалієм

"Хочемо, щоб минулося без ракетних обстрілів, але готові до всього". Інтерв'ю з Сергієм Гамалієм

"Хочемо, щоб минулося без ракетних обстрілів, але готові до всього". Інтерв'ю з Сергієм Гамалієм
. Фото: Суспільне Хмельницький

З початком повномасштабного вторгнення в Україні, як відомо, обласні державні адміністрації стали адміністраціями військовими. Як це позначається на керуванні областю, з’ясовуємо з начальником Хмельницької обласної військової адміністрації Сергієм Гамалієм.

Які нові повноваження у вас з'явилися після 24 лютого, не притаманні посаді голови ОДА?

Щодо обласної державної адміністрації: я пам’ятаю, на початку, коли ми тільки прийшли, те, що ми хотіли зробити - це популяризувати наш край, проводити кінофестивалі, економічно розвивати наш край, будувати дороги. Дуже було багато завдань.

З 24 лютого завдання змінилися. Перше - це обороноздатність нашої області, забезпечити військових, за можливості, всім необхідним, потім - економічна стабільність нашої області.

Тому що ми залишаємося таким гуманітарним фронтом, і щоб, наприклад, нагодувати наших військових, а у нас аграрна область, треба було повністю бути готовими до сезону збору врожаю. Це така економічна складова. Ну і внутрішньо переміщені особи. Ми займаємося нашими громадянами України, які через повномасштабне вторгнення РФ вимушені були покинути свої домівки. Ми мали їх тут зустріти, забезпечити усім необхідним. Тому, я думаю, це були три головнi завдання, поставлені перед Хмельницькою обласною вже військовою адміністрацією.

Це завдання. А щодо повноважень, які з’явилися?

Зараз нам (ОВА – ред.) не потрібне голосування (депутатів обласної ради – ред.), щоб перенаправити кошти. Ми визначаємо пріоритети під час війни, куди спрямовувати обласний бюджет. Ми також під час воєнного стану можемо залучати потужності. Це можуть бути як приміщення, так і будь-що саме для обороноздатності нашої країни.

Сергій Гамалій проводжає дітей з Хмельниччини на відпочинок до Франції. 5.08.2022 рік.
Сергій Гамалій проводжає дітей з Хмельниччини на відпочинок до Франції. 5.08.2022 рік. Фото: Хмельницька ОВА.

На які потреби перекидали бюджетні кошти поза голосуваннями облради?

Ми зробили уже дeкілька змін до бюджету після 24 лютого. З того, на що були виділені кошти, можна виокремити 15 мільйонів на територіальну оборону та на Збройні сили України. Причому, я вам скажу, набагатo більше нам вдалося допомогти фінансово нашим військовим частинам, нашій теробороні за рахунок навіть не державних чи обласних коштів, а за рахунок допомоги наших підприємців, волонтерів. Tакож виділили кошти на медицину. У нас значно збільшилась кількість людей, які потребують допомоги лікарів, тому ми додатково виділили 60 мільйонів гривень. Також на облаштування укриттів з обласного бюджету було спрямовано шість мільйонів гривень. Ще шість мільйонів було додатково спрямовано на модернізацію котелень, за них закуплені твердопаливні котли у комунальні заклади, щоб ми були готові до усіляких непередбачуваних ситуацій взимку. Також було додатково 60 мільйонів гривень виділено для внутрішньо переміщених осіб. Тут треба відзначити, що найбільше допомоги потребують люди похилого віку, які приїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії. Для них ми створили на території області при діючих інтернатах для людей похилого віку три стаціонарних відділення, які потрібно фінансувати, адже за цими людьми потрібен постійний догляд і допомога.

Під час вручення автомобіля для військових ЗСУ. 29.06.2022 рік.
Під час вручення автомобіля для військових ЗСУ. 29.06.2022 рік. Фото: Хмельницька ОВА.

А яка ситуація з надходженнями до місцевих бюджетів і до обласного?

Ситуацію в області щодо наповнення бюджету, і місцевих бюджетів також, вважаю стабільною. Всюди є перевиконаннядесь на 106%. По обласному бюджету перевиконання склалоприблизно 60 мільйонів гривень, а місцеві бюджети загалом по Хмельницькій області перевиконали бюджет на понад 400 мільйонів.

Серед бюджетоутворюючих підприємств - Хмельницька АЕС. Але після погроз сусіда-терориста щодо досяжності наших атомних станцій для їхніх ракет, що ви скажете про безпекову складову станції?

Ми останнім часом бачимо, та й до цього чули, терористи і у Соловйова, і у Симоньян кричать, що треба бити ракетами по атомних електростанціях.

Ми точно не знаємо, що в головах у цих божевільних терористів, але скажу, що ми готові до будь-яких викликів.

Виходячи з того, що є на сьогодні, я вважаю, що атомна станція у нас убезпечена від якогось внутрішнього демаршу. Нещодавно у нас була місія МАГАТЕ, яка визнала діяльність нашої атомної станції нормальною, вона працює у штатному режимі. Зі свого боку ми і надалі будемо робити все для того, щоб вона була найбезпечнішою територією нашої області.

На офіційному сайті ОВА читала про початок відновлення ліній, які дають можливість продавати електроенергію в Польщу.

Дійсно, нещодавно приїжджали поляки, ми розмовляли. Завдяки нашому президенту України і уряду ми робимо такий новий енергоміст. Точніше, ми його відновлюємо, він був раніше. Це лінія електропередачі надвисокої напруги 750 кіловольт між Україною та Польщею, від нашої атомної електростанції до Жешува. Ми зможемо продавати електроенергію за кордон.

З віце-прем'єр-міністеркою Іриною Верещук під час її візиту на Хмельниччину. 9.10.2022 рік.
З віце-прем'єр-міністеркою Іриною Верещук під час її візиту на Хмельниччину. 9.10.2022 рік. Фото: Хмельницька ОВА.

Гуманітарними хабами називають себе багато відносно безпечних областей. Яка особливість у цьому плані саме нашої області?

Наша область з перших днів прийняла близько 370 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Ми намагалися зробити все, щоб вони почувалися комфортно. У нас не було такої проблематики, як у них. Але впевнений: якби знадобилося, нас би теж прийняли. Ми - українці і в єдності наша сила. На сьогоднішній день понад 100 тисяч внутрішньо переміщених осіб перебуває в нашій області. Я дякую усім: від волонтерів - до органів місцевого самоврядування.

Я пам’ятаю такі дні, коли потяг зупинявся на станції Хмельницький і люди виходили тут, бо Львів вже не міг їх приймати. Тоді якраз голови об'єднаних територіальних громад давали свої шкільні автобуси, розбирали ці вагони людей, хто куди міг. Це говорить про велику силу нашого народу.
Начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій з родиною. 8.07.2022 рік.
Начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій з родиною. 8.07.2022 рік. Фото: Хмельницька ОВА.

З перших же днів у нас все було упорядковано, через бухгалтерську програму 1С ми обліковували всю гуманітарну допомогу, яка надходила до нас.

У нас на Xмельниччині зроблений перший у світі освітній хаб. Пізніше такі освітні хаби були організовані в інших містах країни і пішли по світу - в Іспанії, в Польщі. Але прикладом була Хмельниччина, що надзвичайно приємно.

У нас є партнерський хаб. Ми бачимо, чого потребує громада, скільки там є внутрішньо переміщених осіб, чим ми можемо їм допомогти. Щоб ця допомога була найбільш ефективною, ми налагодили взаємовідносини практично з усіма країнами-партнерами нашої держави.

У нас є єдиний випадок в історії, коли не місто, а штат Міссісіпі став побратимом Хмельницької області за рішенням сенату. Ми вже отримали від них допомогу, вони прислали різні речі для внутрішньо переміщених осіб.

Багато надходить допомоги з Великобританії, Польщі, Німеччини та інших країн. Ви знаєте, що з першого дня і країни ЄС, і Сполучені Штати Америки допомагають нашій країні і нашим громадянам.

Хто чи який орган контролює розподіл гуманітарної допомоги?

При обласній військовій адміністрації створено гуманітарний штаб. Уся інформація надходить у військову адміністрацію, ми є центром. У нас є зв'язок з усіма військовими частинами і ми знаємо, де найбільше потрібна допомога, а де вона не так потрібна. Люди в окремих громадах не бачать загальної картини області, а ми її бачимо. Там, де більше внутрішньо переміщених осіб, ми передаємо допомогу, створюємо громадські пральні, місця для проживання, передаємо ліжка, щось відкриваємо. До речі, хочу сказати, що в Хмельницькій області створено перший і єдиний ветеринарний шпиталь, де лікують тварин, котрі постраждали від війни з рашистами.

З того, що ви розказали, складається враження, що все так легко і просто. Чи є такі питання, які надскладно вирішувати?

Ми для того і є, щоб вирішувати надскладні питання. Якщо ми перестанемо їх вирішувати - ми тут не потрібні.

Одне з найскладніших питань сьогодні - про прийдешній опалювальний сезон. Існує ймовірність, що він буде дуже складним. Наскільки наша область до нього готова?

Наша область на сьогоднішній день готова до опалювального сезону. Впевнений, що ми перевиконаємо план і будемо готові приблизно на 112-115%.

Сергій Гамалій з військовослужбовцем ЗСУ, Героєм України Дмитром Чавалахом з Хмельниччини.
Сергій Гамалій з військовослужбовцем ЗСУ, Героєм України Дмитром Чавалахом з Хмельниччини. Фото: Хмельницька ОВА.

У чому полягає ця готовність?

У нас є співпраця з різними організаціями. Є така організація USAID, до них звертаються всі області, вони допомагають нам щодо резервних джерел живлення. Тобто, якщо відключать світло, щоб ми були готові. У нас є додаткові генератори, які будуть подавати світло в разі його вимкнення через рашистські удари. Ми підготували 106 бригад і якщо виникне проблематика зі світлом, у них є повністю все знаряддя, щоб це виправити. Додатково буде щe 56 бригад для надзвичайно важких ситуацій. Коли ми будемо бачити якусь загрозу, будуть додаткові бригади. Також ми через USAID замовили спеціальні намети для ДСНС, вони їх отримають для надзвичайних випадків. Ці намети будуть з обігрівом, там люди зможуть проводити час. Я вважаю, ми для того тут і є, щоб бути готовими до будь-яких викликів. Як кажуть: хочеш миру - готуйся до війни. Так само і ми хочемо, щоб цей надскладний сезон пройшов без ракетних обстрілів, але ми готові до всього.

Читайте також

Читайте нас у Telegram Viber та Instagram

На початок