Петиція про припинення громадянства судді Богдана Львова набрала понад 21 тисячу голосів

Петиція про припинення громадянства судді Богдана Львова набрала понад 21 тисячу голосів

Петиція про припинення громадянства судді Богдана Львова набрала понад 21 тисячу голосів
. Фото: УНІАН

На сайті президента України оприлюднили петицію під назвою "Перевірити наявність підстав для припинення громадянства судді Верховного Суду Богдана Львова". Документ уже набрав понад 21 тисячу голосів з 25 необхідних.

Збір підписів триватиме ще 87 днів, йдеться на сайті.

Авторка ініціативи Аліна Михайлова зазначає, що "наявність російського громадянства у судді, який ухвалює рішення іменем України та, до того ж обіймає високу адміністративну посаду в судовій системі, є загрозою державності і вершиною некомпетентності правоохоронних органів на восьмому році війни з Росією".

Михайлова закликала президента України Володимира Зеленського ініціювати проведення перевірки відповідними державними органами та у разі підтвердження оприлюднених журналістами фактів скористатись своїми повноваженнями і припинити громадянство Богдана Львова.

Наразі зібрано уже 21 518 підписів. Якщо електронна петиція набере необхідну кількість голосів у заданий термін, її передадуть на розгляд президентові. Про підтримку або не підтримку електронної петиції, публічно оголошується президентом України на веб-сайті інтернет-представництва глави держави.

5 жовтня суддю Богдана Львова відрахували зі штату Верховного Суду через наявність в нього російського громадянства.

Що відомо

  • 15 вересня журналісти "Схем" оприлюднили розслідування, де наводять докази, що суддя Верховного Суду, очільник Касаційного господарського суду, заступник голови Верховного Суду Богдан Львов під час конкурсу на посаду судді ймовірно мав паспорт Російської Федерації. Голова Верховного Суду Всеволод Князєв заявив, що звернувся до СБУ з проханням перевірити факти і повідомити йому, чи правдиві вони.
  • Богдан Львов, який з 2017 року очолює Касаційний господарський суд ВС, спростовує звинувачення і заявляє, що недостовірну інформацію поширюють, аби його дискредитувати.
  • 16 вересня Вища рада правосуддя наголосила, що від імені України суддя може мати лише громадянство української держави. Доведена у визначений законодавством спосіб наявність іншого громадянства є підставою для припинення його повноважень.
  • 19 вересня відбулись збори суддів Касаційного господарського суду, де голосували за недовіру Львову і за те, щоб йому не давали справи. Обидва рішення не підтримали. Проте Князєв розповів, що закрив Львову доступ до державної таємниці на час перевірки.
  • 21 вересня НАБУ відкрило кримінальне провадження та розпочало досудове розслідування щодо ймовірних фактів незадекларованої нерухомості судді Богдана Львова у Москві, повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин.
  • 26 вересня Служба безпеки України скасувала допуск до державної таємниці заступнику голови Верховного суду Богдану Львову.

Читайте також

Суддю Богдана Львова відрахували із штату Верховного Суду

Суддя Львов залишиться на посаді голови суду попри підтверджений у нього паспорт РФ — рішення

У судді Львова є дійсний паспорт РФ — Bellingcat

Верховний суд: СБУ скасувала доступ до держтаємниці судді Львову

На початок