У Києві планують дерусифікувати ще 44 топонімічні об'єкти

У Києві планують дерусифікувати ще 44 топонімічні об'єкти

У Києві планують дерусифікувати ще 44 топонімічні об'єкти
. Колаж: Суспільне

У межах дерусифікації міських об'єктів у Києві планують перейменувати ще 44 вулиці, провулки, площі, бульвари та проспекти, назви яких пов'язані з Російською Федерацією.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської ради.

Зазначається, що варіанти перейменування погодили 4 жовтня на засіданні постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій.

"У небуття підуть Московський провулок, вулиці Карла Маркса, Клари Цеткін, Краснодарська, Майкопська та Жигулівська. Натомість у процесі дерусифікації можуть з'явитись вулиці Генерала Кульчицького, Левка Лук’яненка, Максима Левіна, Кузьми Скрябіна, Дмитра Годзенка, Василя Стефаника, Павла Лі та Голди Меїр. Ми маємо шанувати власну історію, увіковічувати видатних діячів минулого та героїв сучасності», – зазначила голова комісії, депутатка від фракції партії "Удар" Вікторія Муха.

Що відомо

  • На засіданні 8 вересня Київрада перейменувала близько 40 вулиць столиці. Зокрема, замість Волгоградської у Києві з'явилася вулиця Романа Ратушного — на честь загиблого на війні громадського активіста. Також Київрада проголосувала за перейменування вулиці Московської на честь Князів Острозьких. А проспект Героїв Сталінграда в Оборонському районі перейменовано на честь композитора-виконавця Володимира Івасюка.
  • 25 серпня Київрада розпочала процес дерусифікації міських об'єктів. На засіданні депутати більшістю голосів підтримали 95 проєктів рішень щодо перейменування вулиць, провулків та площ, назви яких пов'язані з Російською Федерацією та її сателітами.
  • Наприкінці квітня Київська міська рада почала приймати пропозиції щодо перейменування міських об'єктів, які мають назви, пов'язані з Росією та Білоруссю. У запропонованому списку 279 пунктів, зокрема вулиці, провулки, алеї, шосе, проспекти та станції метрополітену.
  • У застосунку "Київ Цифровий" 15 червня розпочалось електронне голосування за перейменування вулиць столиці, які носять назви, пов’язані з Росією та Білоруссю.
  • 19 червня у додатку "Київ цифровий" закінчилося голосування за перейменування вулиць Києва, міських об'єктів, історичних пам'яток. Понад 6,5 мільйонів киян взяли участь, щоб обрали нові, українські, назви.

Читайте також

Не викликало дискусій. Як відбувся перший етап дерусифікації Києва

"Задача не в тому, щоб помститися минулому": експертка Мінкульту прокоментувала дерусифікацію у Києві

У Мінкульті назвали десятьох росіян, імена яких потрібно прибрати з топонімів

На початок