Усе більше учнів у Черкасах повертаються за шкільні парти

Усе більше учнів у Черкасах повертаються за шкільні парти

Усе більше учнів у Черкасах повертаються за шкільні парти
. Суспільне

Кількість класів, які навчаються за партами в черкаських школах протягом вересня зросла вдвічі, розповіла заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна.

Причиною стала адаптація закладів до навчання в умовах війни та довіра батьків до занять у стінах школи.

Брати Устим та Остап обидва навчаються дистанційно. Семикласник Остап до такої форми навчання вже звик, не вистачає тільки друзів поруч:

"Вдома краще. Однак, якщо навчання у школі, то це з однокласниками можна постійно бачитись".

Якщо старший син до такої форми навчання пристосувався, то молодший ходив до школи тільки два місяці, зазначила їхня мама Ірина. Епідемія коронавірусу, мінування шкіл та повномасштабна війна позбавила його повноцінного шкільного життя. Утім, питання безпеки дітей залишається пріоритетним для Ірини Калініченко:

"Вдома діти в більшій безпеці, тому що перебування великої кількості дітей в школі – це своєрідна спокуса для ворога. Ворог у нас дуже підступний і ми не знаємо, що від нього очікувати. Тому мені теж спокійно, коли діти вдома. Однак як такої соціалізації у дітей немає, дійсно дітям цього не вистачає".

МІСЯЦЬ ШКІЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ
Устим та Остап. Суспільне Черкаси

Про соціалізацію також говорить мама восьмирічного Андрія – Наталія Озірська. Жінка щодня приходить за сином в школу, аби відвести його після уроків додому. З її слів, першокласнику легше концентруватися на навчанні, сидячи за партою:

"Сину краще в школі: там і соціалізація є, і навчається краще. Краще все ж таки в школі здобувати освіту ніж вдома. Вдома він відволікається, а в школі більш зосереджений".

Зі слів заступниці міського голови Анастасії Чубіної, із 29 тисяч учнів черкаських шкіл на очній формі навчається п'ять тисяч. Найбільше серед них першокласників та учнів п’ятих класів. Якщо у школі не має найпростішого укриття, її вихованці відвідують найближчий освітній заклад. Так це роблять першокласники школи №13, розповіла заступниця директорки Любов Ткаченко:

"У нас немає відповідного укриття, тому школа №22 нас гостинно прийняла на цей нелегкий період. Тут навчається наших чотири класи — всього 54 дитини".

МІСЯЦЬ ШКІЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ
Фото: Суспільне Черкаси

Запросили навчатись учнів школи №13 до свого закладу, оскільки частина вихованців нині за кордоном, пояснив директор черкаської школи №22 Руслан Ткалич:

"Один перший клас навчається у звичному режимі і два класи — на змішаній формі навчання, оскільки є діти за кордоном і не можуть перебувати у школі. Нам хотілося б якогось матеріального забезпечення задля удосконалення шкільного укриття, але працюємо в тих умовах, які є і робимо свою справу".

Самі ж першокласники ставляться до сигналів повітряної тривоги як до звичного елементу навчального процесу.

"Коли ми тільки прийшли до школи, у нас були навчання. Я діткам сказала: вишикувались у ниточку. І з того часу вони знають — як лунає сигнал, всі вишиковуються в одну ниточку", — прокоментувала вчителька початкової школи Алла Кітляр.

МІСЯЦЬ ШКІЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ
Алла Кітляр з учнями. Суспільне Черкаси

Кількість охочих навчатися у звичному режимі протягом цього місяця збільшилася, зауважила Анастасія Чубіна. Якщо на початку 1 вересня була сотня класів, навчання в яких проходило в очному режимі, то наприкінці минулого тижня кількість таких класів зросла до 210.

"І тут мова йде вже не тільки про перші, другі та п'яті класи, які рекомендував до навчання департамент, а й ті, які вже в школах опитуються, є бачення й підтримка батьків до звичайного навчання. Тобто можна говорити, що нині майже всі паралелі виведені до очного навчання".

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок