На Черкащині лебідь знеструмив пів міста та загинув. Як завадити травмуванню птахів

На Черкащині лебідь знеструмив пів міста та загинув. Як завадити травмуванню птахів

На Черкащині лебідь знеструмив пів міста та загинув. Як завадити травмуванню птахів
. Фото Віталія Грищенка

У Золотоноші лебеді завдають клопоту міським комунальникам, створюють аварійні ситуації для міської інфраструктури, травмуються та навіть гинуть. Про це повідомив заступник міського голови Олександр Флоренко.

Днями надзвичайна ситуація сталася в Золотоноші: через аварію на електромережі частина міста залишилася без світла. Олександр Флоренко повідомив, що аварію зумовив лебідь, який потім загинув.

"Аварія сталася на електромережі потужністю 10 кВт. Доля птаха трагічна. Через це велика частина міста на деякий час залишилася без енергопостачання, а блок управління світлофорного об'єкта на перехресті вулиць Шевченка та Благовіщенська, після перепаду напруги, довелося відправити на ремонт", — розповів пан Олександр.

За його словами, була ще одна подібна ситуація на цій же мережі, куди потрапив молодий лебідь:

"Він поранився і не зміг знову злетіти. Рятуючи від інших тварин, його підібрали небайдужі жителі".

Птах перебував на території міської служби з благоустрою, звідки працівники цієї служби разом зі спеціалістами управління житлово-комунального господарства доставили пораненого лебедя в притулок на Київщину, в Межигір'я.

Лебеді в містах Черкащини: як завадити травмуванню птахів та коли рятувати
Золотоніського лебедя відвезли в притулок на Київщину. Фото Олександра Флоренка

"Наш травмований лебідь дістався Національного парку «Межигір'я». Впевнений, що йому там буде дуже добре та комфортно", — розповів Олександр Флоренко.

Орнітолог, директор навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Максим Гаврилюк розповів, що мова йде про лебедя-шипуна — поширеного водоплавного птаха Черкащини.

"Ці птахи великі, можуть сягати до 15 кілограмів. Попри це вони можуть злітати як із води, так і з землі. Але за такої маси тіла їхній політ не можна назвати маневровим. Тому, якщо птах пізно помічає перешкоду, він інколи не встигає на неї зреагувати. Часто лебеді стають жертвами через зіткнення із дротами. Якщо птах пізно помітив дроти, не оцінив відстань до них, він може з ними зіткнутися. Це призводить до каліцтв птахів та аварій на лініях електромереж", — розповів орнітолог.

За словами Максима Гаврилюка, аби завадити травмуванню лебедів, варто на дроти, особливо поблизу водойм, розвішувати предмети:

"Якщо лінії електромереж розташовані поблизу водойм, то варто причепити якісь предмети на дроти, і дроти стануть помітними для птахів. Буде більше шансів, що птахи уникатимуть цих зіткнень".

Якщо ж черкащани побачать травмованих лебедів, то птахів слід віддати на лікування та реабілітацію, не тримати пернатих вдома. Втім державних установ, які цим займалися б, в Україні немає, розповів Максим Гаврилюк.

"Якщо сталося так, що лебідь травмований, то треба шукати місце, куди його можна відправити на реабілітацію. На жаль, в Україні немає державних установ, які опікуються цим питанням. Але є чимало приватних і громадських центрів, які займаються реабілітацією і можуть брати птахів на лікування", — повідомив орнітолог.

Максим Гаврилюк розповів, що з настанням холодної пори року лебеді можуть залишатися на водоймах. Дикі птахи знають, як поводитися, і не завжди треба рятувати їх. Слід оцінити ситуацію, поспостерігати та вже тоді приходити на допомогу.

"У зв'язку з тим, що скоро настане холодна пора, то знаходяться люди, які намагаються врятувати лебедів, які залишаються на водоймах, що вкриваються кригою. Не треба намагатися їх врятувати. Треба розуміти, що це дикі птахи, які в більшості випадків можуть подбати про себе. Вони можуть або тривалий час сидіти на льоду і в такий спосіб перечікувати холодний період, або ж пізніше відлетіти. Тому, коли ви бачите птахів на водоймі, яка замерзає, оцініть ситуацію, проаналізуйте й тільки тоді за потреби слід приходити птахові на допомогу", — прокоментував орнітолог.

За словами Максима Гаврилюка, в більшості випадків рятувати лебедів не потрібно, бо можна лише нашкодити птахові своїми діями.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок