221 день війни: хроніка подій в Херсонській області

221 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
221 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

221 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. ЗСУ проводить наступальні дії в різних напрямах на півдні України. У Херсоні та області лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Протиповітряна оборона ЗСУ в Бериславському районі збила ударний гелікоптер Ка-52.
  • Російські війська обстріляли Високопілля, Миролюбівку, Зарічне, Осокорівку та Нововознесенське. Постраждали мирні жителі і є руйнування.
  • Псевдореферендум проходив під примусом. Абсолютна більшість тих, хто взяв участь у цьому дійстві, робили це під дулами автоматів.
  • Більшість з тих, хто добровільно взяв участь у фейковому голосуванні, - це невеликий відсоток колаборантів і люди старшого віку, які ностальгують за молодістю.
  • В обласному центрі поліція встановила особу чоловіка, який активно співпрацює з окупаційною владою. У Чаплинці викрита "директорка" місцевої школи, яка перейшла на бік держави-агресора.
  • За відмову проголосувати, зі свого будинку озброєні військові РФ викрали подружжя каховчан Владислава та Ганну Сибірських.
  • Херсонські лікарі надають допомогу пацієнтам звільнених населених пунктів Київської області. Даний проєкт реалізується завдяки спільним зусиллям  ГО "Академія Сімейної Медицини України", Бюро ВООЗ в Україні та МОЗ.

На Херсонщині військовослужбовці 129-ї бригади територіальної оборони ЗСУ звільнили населені пункти Миролюбівка та Архангельске, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

На Херсонщині — відбій тривоги.

В Херсоні та області — повітряна тривога!

На Херсонщині — відбій тривоги.

В Одесі відкрили пересувну художню виставку "Херсонщина - це Україна"

В Одесі відкрили пересувну художню виставку "Херсонщина - це Україна", участь в якій взяли 20 художників з усієї країни. Кількість картин постійно збільшується: в експозиції їх 62, а всього - 102. Вона перебуватиме в Одесі до 10 жовтня. Засновник виставки Павло Ярмія розповів Суспільному, що більшу частину картин створили за 12 днів.

В Херсоні та області — повітряна тривога!

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження від військових РФ зазнали райони понад 40 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення розвідки та наведення артилерії російські військові здійснили понад сімдесят вильотів БпЛА

За уточненою інформацією, підтверджено ураження особового складу та військової техніки за перше жовтня, а саме – знищення складу з боєприпасами російської армії в районі населеного пункту Таврійське Херсонської області Інформація щодо втрат особового складу уточнюється, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

У Росії Конституційний суд схвалив "приєднання" окупованих територій України до РФ

Російський Конституційний суд схвалив "входження" окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей до складу Росії.

Про це повідомляє ТАСС.

"Конституційний суд схвалив пакет документів щодо прийняття ДНР, ЛНР, Херсонської та Запорізької областей до складу Росії", — йдеться у повідомленні.

75 херсонських родин отримали допомогу від гуманітарної програми

75 херсонських родин з немовлятами, дітьми з інвалідністю та багатодітних родин у вересні отримали допомогу від доброчинців в рамках гуманітарної програми "Рятуємо Разом. Херсон". Програму створив Фонд громади міста Херсон "Захист".

З початку повномасштабної війни завдяки програмі фінансову допомогу отримали понад тисячу херсонських родин, в яких виховується понад дві тисячі дітей, повідомила голова правління Фонду громади міста Херсон "Захист" Лариса Польська.

На Херсонщині ракетно-артилерійськими підрозділами Сил оборони півдня протягом ночі виконано понад 150 вогневих завдань по районах зосередження живої сили та озброєння російської армії, позиціях вздовж лінії зіткнення військ та по складах боєприпасів у Херсонському районі, повідомляє Оперативне командування "Південь".

Грошовою одиницею на території тимчасово окупованої Херсонщини буде російський рубль. Українська гривня буде у розрахунку до 31 грудня 2022 року, повідомляє РосЗМІ.

З російського полону повернулась жителька Каховки на Херсонщині

З російського полону повернулась жителька Каховки Жанна Кисельова, яку російські військові викрали 19 вересня.

Про це йдеться на сторінці Каховської міської територіальної громади у Facebook.

У Великій Олександрівці Херсонської області представники окупаційної влади та колаборанти пропонували 6000 тис. грн жителям, щоб ті йшли на так званий "референдум" голосувати. Підкупити громадян вони не змогли - рух громадянського спротиву "Жовта Стрічка".

"Я розумів, що виїжджати з Херсона буде небезпечно, але ж не так довго і складно”: історія херсонця

Денис разом зі своєю собакою та попутницею Дар’єю з Херсона виїхали 24 вересня, на 213 день окупації міста.

"Це було довго, це було складно, подекуди було нервово, але це варто робити. Коли ми після останнього посту заїхали у сіру зону, тоді ти розумієш, що ти на свободі. Коли побачили українських військових моя попутниця розплакалася. Впевнений, що всі, хто мають можливість, мали б виїхати з окупованої території. Але легше сказати ніж зробити. Багато кого зупиняє страх невідомості майбутнього", - розказав херсонець.

221 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Виїзд з окупації, вересень 2022. Фото: Денис Суханов

РФ намагається виправдати свої беззаконні дії щодо псевдореферендумів

Центр протидії дезінформації повідомляє, що роспропаганда на чолі з Президентом РФ заявляє, що псевдореферендум – це право на "самовизначення народів". Таким чином Росія виправдовує свої беззаконні дії.

Активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують рейди вулицями Херсона, розклеюють нові листівки та продовжують зривати плани на легалізацію окупаційної влади

До руху долучаються все більше людей. Херсонці не здаються, а продовжують боротись, бо ніхто не хоче мати справу з РФ — країною-терористом, мародером та вбивцею, повідомляє рух "Жовта Стрічка".

Військові РФ ввели правило отримання дозволу на виїзд з Херсонщини — перший заступник голови облради Соболевський

Окупаційна влада Херсонщини максимально ускладнила виїзд з тимчасово окупованих територій, повідомляє перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський у своєму Телеграм-каналі.

За його повідомленням, 1 жовтня змогли виїхати з окупованої території на підконтрольну Україні лише 11 людей. Військові РФ ввели правило отримання спеціального дозволу для виїзду. Окрім того, що потрібно надати свої особисті дані, необхідно ще максимально доступно пояснити, чого хочете покинути область.

Понад три тисячі жителів деокупованих населених пунктів Херсонської області отримають грошову допомогу

Жителі звільнених від російських військових населених пунктів Херсонської області, які фактично перебували там на момент деокупації, отримають разову грошову допомогу у розмірі 1 200 гривень.

Перші виплати Укрпошта вже доставила у Кочубеївку, Пригір’я та Заградівку.

"Після деокупації будемо разом створювати заново, щоб Херсонщина не стала "мертвою зоною" — громадська діячка

Степи, ліси, Олешківська пустеля і Кінбурнська коса, Чорне й Азовське моря, Дніпро і плавні, озера Херсонщини беззахисні перед снарядами, "смерчами" і "градами" російських військ.

Херсонська громадська діячка Галина Бахматова у своєму блозі "Література і життя" ділиться роздумами, як російська агресія нищить природу Херсонського краю.

"Природа безпорадно терпить всі знущання та тортури "руського миру", вона потроху розчиняється від болю, вона безмовно вмирає. Військові РФ, які дислокуються на Херсонщині, не задовольняються стражданнями людей, їм мало замордувати тисячі домашніх тварин, вони ще замучили і природу", - пише Галина Бахматова.

Галина Бахматова вважає, що після деокупації потрібно дотримуватись рекомендацій експертів і вибудовувати екологічну політику в області: "перебудувати, відродити, насадити, створити заново", щоб Херсонщина не стала "мертвою зоною".

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06 годину

На Південнобузькому напрямку армія РФ обстріляла з танків, мінометів та ствольної артилерії райони двадцяти восьми населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення.

Ракетні війська і артилерія ЗСУ за добу уразила 8 командних пунктів, 10 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки РФ. А також три склади з боєприпасами та два зенітних ракетних комплекси С-300 та збили два БпЛА.

Армія РФ шукає способи покращення логістичного забезпечення військ

Армія РФ намагається вишукувати способи для покращення логістичного забезпечення військ. Вони продовжують налагоджувати альтернативні переправи та ремонтні роботи в районі Антонівського та Каховського мостів. Водночас російські війська наносять ракетно-артилерійські та авіаційні удари по позиціях ЗСУ та мирних населених пунктах.

На початок