З ними не можна змиритися: Гутерреш про "референдуми" РФ та анексію українських територій

З ними не можна змиритися: Гутерреш про "референдуми" РФ та анексію українських територій

Важливо
З ними не можна змиритися: Гутерреш про "референдуми" РФ та анексію українських територій
. Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш. Фото : Getty Images

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив незаконність псевдореферендумів та анексії Росією окупованих Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

За словами генсека ООН, 30 вересня в Москві відбудеться церемонія, яка запустить процес анексії українських областей — Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької.

"У цей момент небезпеки, я маю підкреслити свої обов’язки, як генеральний секретар, щоб відстояти Статут ООН. Статут ООН чіткий: будь-яка анексія державної території іншою державою у результаті використання зброї чи застосування сили — це порушення принципів Статуту ООН та міжнародного закону", — сказав він.

Гутерреш зазначив, що у Декларації про принципи міжнародного права, які стосуються дружніх відносин від 24 жовтня 1970 року, Генасамблея ООН чітко проголосила, що "територія держави не може бути об’єктом набуття іншою державою у результаті використання зброї чи застосування сили і жодне територіальне набуття у результаті використання зброї чи застосування сили не визнається законним".

За його словами, Декларацію неодноразово цитує Міжнародний суд як положення загального принципу міжнародного права.

"Я маю бути чітким: РФ — одна з 5 постійних членів Ради безпеки ООН розділяє виключну відповідальність з дотримання Статуту. Будь-які рішення продовжити анексію Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України — не матимуть законної сили і заслуговують засудження. З ними не можна змиритися у рамках міжнародного законодавства", — наголосив Генсек ООН.

За його словами, позиція ООН дуже чітка: Організація підтримує суверенітет, єдність, незалежність та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах згідно з відповідною резолюцією ООН.

"Я хочу підкреслити, що "референдуми" на окупованих територіях проводилися під час активного збройного конфлікту в зонах російської окупації і поза українським законодавчим і конституційним полем. Вони не можуть бути названі справжнім волевиявленням населення", — сказав Гутерреш.

За словами Генсека ООН, будь-яке рішення Росії йти далі ще більше ставить під загрозу перспективи миру.

"Настав час відійти від краю прірви. Зараз більше, ніж коли-небудь ми маємо працювати разом, щоб завершити цю руйнівну війну, яка не має сенсу, та відстояти Статут ООН та міжнародний закон", — наголосив він.

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались псевдореферендуми про приєднання до РФ. Окупаційна влада пропонувала українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходили озброєні військові.
  • В українському МЗС заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.
  • У ЄС попередили, що за жодних умов не визнають результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.
  • Рада Федерації, верхня палата парламенту РФ, може розглянути проєкти законів про приєднання окупованих територій України до Росії на засіданні, яке відбудеться 4 жовтня.
  • 28 вересня Росія заявила, що псевдореферендуми про входження окупованих частин Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей України добігли кінця, а переважна більшість населення регіонів нібито підтримали цю ініціативу.
  • Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков повідомив, що Володимир Путін у п'ятницю, 30 вересня, візьме участь у церемонії підписання "договорів" про вступ до Росії окупованих територій України, де пройшли "референдуми".
Війна. Усі останні новини

Читайте також

"Так" або "ні" — в дуло автомату. Розповіді місцевих про "референдум" на окупованих територіях

Пропагандист, ковід-дисидент та поціновувач "ДНР": ким виявились "іноземні спостерігачі" на "референдумі" РФ

ЄС закликає ООН не визнавати псевдореферендуми на окупованих територіях України

На початок