Пожежі, забруднення водойм, знищення фабрик і ферм. Яких екологічних наслідків зазнала Херсонщина через окупацію

Пожежі, забруднення водойм, знищення фабрик і ферм. Яких екологічних наслідків зазнала Херсонщина через окупацію

Пожежі, забруднення водойм, знищення фабрик і ферм. Яких екологічних наслідків зазнала Херсонщина через окупацію
. Кінбурнська коса. Липень 2022 року. Фото: Павло Холодняк

Пожежа на Кінбурнській косі, хаотичне скидання води на Каховській ГЕС, знищення Херсонської птахофабрики, екологічна катастрофа Азовського моря. Це події, що стали одними з найбільш резонансних злочинів росіян на Херсонщині на думку експертів, які взяли участь у проєкті "Нові екологічні проблеми окупованої Херсонщини", розказав Суспільному голова правління Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень Олександр Мошнягул.

За його словами, опитали два десятки експертів, але результати ніде не афішують, через те, що частина експертів і досі знаходиться в Херсонській області. А також провели моніторинг соціальних мереж соціальних.

Голова Кочубеївської територіальної громади Людмила Костюк розповідає, що через бойові дії у населених пунктах неодноразово були пожежі, які завдали шкоди навколишньому середовищу.

"Пожежі виникали внаслідок обстрілів військовими РФ. Це були цілеспрямовані обстріли. Частина соснового лісу біля нас вигоріла. В громаді проблема з питною водою. Вона була і до війни, а зараз особливо актуальна. Пошкоджені водогони, бо під час окупації російські військові рили там окопи", - говорить голова громади.

Екологічні проблеми Кочубеївської громади - приклад проблем усієї Херсонської області - лісові пожежі, підтоплення, браконьєрство, забруднення ґрунтових та поверхневих вод, фіто засмічення, розказав один з учасників дослідження Володимир Молчанов. Експерти створили нову карту екологічних проблем Херсонщини.

"Ці навіть катастрофічні наслідки дають певну можливість. Можливість під час відновлення зробити екологічні питання основою та базисом для формування проєктів. Екологічні питання стануть основою її формування. А вже економіка, інфраструктура, грошові потоки мають формуватися як якесь нашарування", - каже Володимир Молчанов.

Дослідження тривало з лютого по вересень включно. Експерти Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень рекомендують Херсонській ОВА вже зараз починати створювати робочу групу щодо екологічного відновлення області, розглядати систему підрахунку збитків та замірів забруднення, сказав Олександр Мошнягул.

Що відомо:

  • 16 березня горіла Каховська гідроелектростанція. Пожежники та спеціалісти-енергетики встановили, що загоряння сталося в результаті перепаду електричного струму.
  • На захопленій російськими військовими Каховській греблі скидають великі об’єми води, яка затоплює Нову Каховку.
  • У травні сталися пожежі на Кінбурнській косі, які тривали понад тиждень.
  • Що відбувається в містечках на узбережжі Азовського й Чорного морів

Читайте також:

  • 218 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок