Український експорт в ЄС перевищив довоєнний рівень — Мінекономіки

Український експорт в ЄС перевищив довоєнний рівень — Мінекономіки

Український експорт в ЄС перевищив довоєнний рівень — Мінекономіки
. Вантажівки на кордоні. Фото: Держприкордонслужба

За підсумками серпня український експорт у країни Європейського Союзу майже досяг довоєнного рівня, а за результатами І-III кварталів навіть перевищив довоєнні показники.

Про це в етері національного телемарафону заявив заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка.

"На сьогодні торгівля між Україною і Євросоюзом фактично відновилася. У серпні експорт в ЄС склав 90% рівня експорту, зафіксованого у серпні 2021 року. А за три квартали  2022 року ми експортували  до ЄС, попри війну, навіть на кілька відсотків більше, ніж за І-ІІІ квартали 2021 року", — сказав він.

За словами Качки, торговельній активності українських експортерів сприяли зокрема, скасування квот та мит ЄС на агропродукцію та "лінії солідарності", започатковані Єврокомісією для України, та посилення спроможності митної інфраструктури.

Заступник міністра зазначив, що з 1 жовтня запрацює "митний безвіз", що дозволить вантажам ще швидше проходити кордони між Україною та країнами ЄС.

Водночас, за словами Качки, загальний рівень українського експорту, в порівнянні з довоєнним, скоротився майже вполовину.

"Якщо у січні-лютому Україна експортувала щомісячно на рівні 6 млрд доларів і більше, то зараз ми виходимо на рівень 3,4 млрд доларів – приблизно такий буде результат по вересню", — зазначив він.

Найбільше скоротився експорт до держав Північної Африки та Азії. І зараз він відновлюється лише в контексті зернової ініціативи та відкриття портів. Також повністю припинена торгівля з РФ та Білоруссю.

"Український бізнес достатньо свідомо на практиці застосовував розрив торгових відносин з РФ. В перші тижні війни ми повністю заборонили імпорт з РФ як відповідь на агресію. А зараз для того, щоб посилити санкційний тиск та водночас забезпечити правові підстави для українських  компаній, що мали контрактні зобов'язання, ми також запровадили заборону на експорт", — зазначив Качка.

Що відомо

27 вересня Кабінет міністрів ухвалив постанову про заборону експорту товарів з України до Росії. В уряді зазначили, що ембарго на експорт допоможе українським компаніям, які мали контракти з суб’єктами РФ, "встановити юридичну чіткість у питанні невиконання контрактів". І тепер вони зможуть сконцентруватися на інших ринках.

Читайте також

Президент затвердив "транспортний безвіз" з ЄС

Зеленський підписав закони для "митного безвізу" з ЄС

З лютого Україна уклала 4 "безвізи" з ЄС і за 2 роки буде готова до членства — Шмигаль

П’ять "безвізів" для України. Які переваги дають базові угоди з ЄС ― думка експерта

На початок