У Запоріжжі доставляють безкоштовні продуктові набори людям третього віку та людям з інвалідністю

У Запоріжжі доставляють безкоштовні продуктові набори людям третього віку та людям з інвалідністю

У Запоріжжі доставляють безкоштовні продуктові набори людям похилого віку та людям з інвалідністю
.

Безкоштовні продуктові набори доставили сьогодні до людей похилого віку та осіб з інвалідністю запорізькі соціальні працівники. Така ініціатива у період карантину триває в рамках спільного проєкту Міністерства соціальної політики та однієї з українських мереж продуктових магазинів.

Десята година ранку середи, вулиця Кругова у Запоріжжі. Працівниці Відділення соціальної допомоги вдома Шевченківського району Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування завантажують у автомобіль пакети з продуктами. Далі їх відвезуть до підопічних.

У Запоріжжі доставляють безкоштовні продуктові набори людям похилого віку та людям з інвалідністю
Юлія Хорошкіна, заступниця директора запорізького міського територіального центру соціального обслуговування.

«Це особи похилого віку, одинокі особи, особи з інвалідністю, які не здатні до самообслуговування і ми таких людей беремо до себе на обслуговування, наші соціальні працівники до них приходять, допомагають у побуті, готують їжу, прибирають. 00:57 скл 00:59 скуповують продукти харчування, ліки», - говорить заступниця директора запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Юлія Хорошкіна.

Саме люди похилого віку перебувають у групі ризику під час пандемії коронавірусу COVID-19, нині вони – найбільш незахищені, - каже заступниця директора Запорізького територіального центру соціального обслуговування Юлія Хорошкіна. Забезпечують підопічних Центру безкоштовними продуктовими наборами харчування в рамках ініціативи, впровадженої разом з Міністерством соціальної політики України. Продукти надає одна з всеукраїнських торговельних мереж.

У Запоріжжі доставляють безкоштовні продуктові набори людям похилого віку та людям з інвалідністю
Ольга Мірошніченко, завідувачка відділення соціальної допомоги вдома Шевченківського району.

«У нас в центрі знаходиться в нашому Шевченківському відділенні знаходиться 256 людей. Це загалом особи похилого віку. Ті, яких ми обслуговуємо в нашій службі. 00:36 на період карантину ми працюємо з усіма людьми нашими. 00:42 Стараємось їм допомагати з доставкою продуктів харчування, медикаментів, вологе прибирання. Є люди, які дуже тяжкі. Їм ми займаємось приготуванням їжі», - каже завідувачка відділення соціальної допомоги вдома Шевченківського району Ольга Мірошніченко.

Пенсіонерка Олександра Клинцова проживає разом з п’ятдесятирічним сином Геннадієм, який має інвалідність. Каже - сорок років пропрацювала у ливарному цеху на одному із запорізьких заводів. Тепер їй важко ходити, тому така соціальна ініціатива дуже допомагає, - розповіла жінка.

У Запоріжжі доставляють безкоштовні продуктові набори людям похилого віку та людям з інвалідністю
Олександра Клинцова, пенсіонерка.

«Мені дуже важко одній, чоловік як помер і мені дуже важко одній жити. Вже здоров’я, ноги погано ходять. Дуже важко ходить. Ось базарчик рядом, через дорогу і я поки сходжу туди і назад, я приходжу готова і падаю. Якщо мені соціальна служба буде отак допомагати, то я напевне ще проживу довше. Я дуже рада, що в нас є така служба. И слава Богу, що відгукнулись на мою просьбу, щоб мене прихистили, щоб мене взяли», - зазначає пенсіонерка, мешканка будинку за адресою вул. Чарівна, 131 Олександра Клинцова.

Подобається така ініціатива і запоріжанці Людмилі Козловій.

У Запоріжжі доставляють безкоштовні продуктові набори людям похилого віку та людям з інвалідністю
Людмила Козлова, пенсіонерка.

«Ці продукти, які мені доставили, да, я бачила по телевізору, що людям носять і я хочу сказати, що вони – все те, що мені потрібно.По-перше, мені треба було потратить на ці продукти немаленьку суму, я завжди з пенсії купую на місяць собі, я прикинула, що це значна мені допомога. І я зберегла, наприклад, якусь суму і от я можу купити те, що я не можу купить завжди. От мені зараз хочеться рибки оцієї, ну, мороженої, а вона ж дорога, а тепер я маю такий шанс собі купити її», - говорить пенсіонерка, мешканка будинку за адресою вул. Бочарова, 10 Людмила Козлова.

Для того, щоб працівники Центру надання соціальних послуг змогли допомогти, існує певна процедура.

«Спочатку людина повинна написати заяву на ім’я начальника управління соцзахисту і робиться запит до медичного закладу і робиться медичний висновок, у якому особа повинна бути нездатна до самообслуговування. І далі в управлінні соцзахситу далі збирається необхідний пакет документів для того, щоб ми взяли цю особу на обслуговування. Якщо така особа підпадає під певні критерії», - зазначає заступниця директора запорізького міського територіального центру соціального обслуговування Юлія Хорошкіна.

Загалом, з початку карантину безкоштовні продуктові набори від Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування отримали близько двох тисяч осіб.

На початок