МЗС Естонії закликає своїх громадян не відвідувати РФ без "крайньої потреби"

МЗС Естонії закликає своїх громадян не відвідувати РФ без "крайньої потреби"

МЗС Естонії закликає своїх громадян не відвідувати РФ без "крайньої потреби"
Естонський прапор. Unsplash

Міністерство закордонних справ Естонії закликає не їздити в Росію, зважити важливість свого перебування в Росії та за можливості повернутися додому.

Про це повідомляє видання ERR.

"У зв'язку з військовими діями Росії ми радимо не їздити до Росії без крайньої потреби і повністю уникати поїздок до районів, що межують з Україною", — говориться у повідомленні.

Громадян Естонії, які перебувають у РФ, просять "зважити важливість свого перебування в Росії та повернутися до Естонії".

"Власники подвійного громадянства – естонського та російського – повинні враховувати, що Російська Федерація розглядає їх у Росії як російських громадян, а можливості Естонії щодо надання консульської допомоги обмежені", - наголосили в міністерстві зовнішніх справ.

31 серпня ЄС припинив дію угоди з Росією, яка полегшує видачу шенгенських віз росіянам. Однак про повну заборону на видачу документів не йшлося, оскільки з цього питання не було одностайності серед країн.

Перед ухваленням остаточного рішення п’ятірка країн виступила з заявою, що вживатиме окремих заходів зі скорочення кількості росіян, допущених на свою територію, якщо спільного рішення дійти не вдасться. Таку заяву оприлюднили Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва.

З 19 вересня у Литві, Латвії, Естонії та Польщі запрацювали обмеження на в’їзд для громадян РФ із шенгенськими туристичними візами, незалежно від того, у якій країні вони були видані.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО". Заклик не торкнеться студентів та військовослужбовців-строковиків, мобілізації підлягають лише громадяни, які пройшли військову службу та мають військово-облікову спеціальність. Мобілізація проводиться "насамперед для контролю над звільненими під час "спецоперації" територіями".
  • На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.

Читайте також

З 19 вересня росіяни не зможуть потрапити в країни Балтії та Польщу за туристичними візами

Естонія доєдналась до позову України проти РФ в Міжнародному суді щодо геноциду

Чи вплине "часткова мобілізація" в Росії на війну в Україні

NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн

На початок