КНДР випустила балістичну ракету напередодні візиту в регіон віце-президентки США

КНДР випустила балістичну ракету напередодні візиту в регіон віце-президентки США

КНДР випустила балістичну ракету напередодні візиту в регіон віце-президентки США
. Запуск ракети КНДР. Фото: Korean Central News Agency/AP

Північна Корея випустила балістичну ракету в бік моря біля свого східного узбережжя в неділю, 25 вересня, напередодні запланованих військових навчань південнокорейських і американських сил із залученням авіаносця та візиту в регіон віце-президентки США Камали Гарріс. Про це пише Reuters.

Збройні сили Південної Кореї заявили, що це була одиночна балістична ракета малої дальності, випущена з району Течхон у провінції Північний Пхеньян незадовго до 7 години ранку за місцевим часом. Вона пролетіла приблизно 600 км на висоті 60 км.

“Запуск Північною Кореєю балістичної ракети є актом серйозної провокації, який загрожує миру та безпеці Корейського півострова та міжнародної спільноти”, — йдеться у заяві Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї.

Після запуску голова Об’єднаного комітету начальників штабів Кім Син Кюм і командувач збройними силами США в Кореї Пол ЛаКамера обговорили ситуацію та підтвердили свою готовність відповісти на будь-яку загрозу або провокацію з боку Північної Кореї, додали в заяві.

Рада національної безпеки Південної Кореї провела екстрене засідання для обговорення заходів у відповідь і засудила запуск як явне порушення резолюцій Ради безпеки ООН і невиправдану провокацію, пише Reuters.

За даними міністра оборони Японії Ясукадзу Хамади, ракета досягла максимальної висоти в 50 км і, можливо, летіла за неправильною траєкторією. Міністр повідомив, що вона впала за межі виключної економічної зони Японії, і не було жодних повідомлень про проблеми з судноплавством або авіасполученням.

“Дії Північної Кореї становлять загрозу миру та безпеці нашої країни, регіону та міжнародної спільноти, і це, коли розгортається вторгнення в Україну, не можна пробачити”, — сказав Хамада.

Індійсько-тихоокеанське командування США заявило, що знало про запуск і тісно консультувалося з союзниками.

“Хоча ми оцінили, що ця подія не становить безпосередньої загрози для персоналу або території США, або для наших союзників, запуск ракети підкреслює дестабілізуючий вплив незаконних програм КНДР зі зброї масового знищення та балістичних ракет”, — йдеться у заяві.

Запуск відбувся після прибуття атомного американського авіаносця USS Ronald Reagan до Південної Кореї для участі в спільних навчаннях з південнокорейськими силами протягом чотирьох днів з 26 по 29 вересня, а також перед запланованим візитом до Сеула цього тижня Гарріс.

Що відомо

  • Раніше у КНДР ухвалили закон, який дозволяє використовувати ядерну зброю "у разі загрози". Зазначається, що Північна Корея застосує ядерну зброю у разі неминучого нападу на її керівництво або для того, щоб перемогти у війні. Ядерна зброя також може бути використана в "ситуації, що викликає катастрофічну кризу" у сфері безпеки північнокорейців.

Читайте також

Попередні "підсумки" "референдумів", акції протестів у РФ, контрнаступ ЗСУ. 214-й день війни. Онлайн

КНДР може готувати запуск ракети з підводного човна — Reuters

Росія купує артилерійські снаряди та ракети у Північної Кореї — американська розвідка

Путін заговорив про розширення відносин РФ і КНДР

Закупівля Росією зброї у КНДР не зможе істотно змінити хід війни в Україні — АР

Північна Корея заперечує постачання зброї до Росії — Reuters

На початок