"Це просто інформаційна операція" — у США прокоментували заяви РФ щодо "референдумів"

"Це просто інформаційна операція" — у США прокоментували заяви РФ щодо "референдумів"

"Це просто інформаційна операція" — у США прокоментували заяви РФ щодо "референдумів"
. Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван. Фото: AP

США "ніколи не визнають претензії Росії" на будь-які частини України. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, коментуючи наміри РФ провести псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України.

"Схоже, Росія проведе фіктивні референдуми на окупованих нею територіях України", — сказав Салліван і додав, що це є "кричущим порушенням суверенітету України".

За словами Саллівана, Росія поспішає з проведенням референдумів у відповідь на українські військові здобутки та для підготовки до мобілізаційних заходів.

У Білого дому є дані, що президент РФ Володимир Путін може прийняти мобілізаційні заходи найближчим часом: "Він може вдатися до часткової мобілізації, що змусить ще більшу кількість росіян їхати воювати на цю жорстоку війну в Україні".

Це пов'язано з тим, що росіяни потребують поповнення особового складу після успіхів України на Харківщині та інших регіонах, які були під окупацією РФ.

Салліван наголосив, що США "ніколи не визнають претензії РФ на будь-які анексовані частини України" і продовжать тиснути на Росію та надавати допомогу Україні.

У Пентагоні заявили, що заяви лідерів самопроголошених Луганської та Донецької народних республік про проведення "референдумів" щодо приєднання до Російської Федерації відвертають увагу після успішного контрнаступу України, передає CNN.

"Це просто інформаційна операція, яка має на меті відвернути увагу від важкого стану, в якому зараз перебувають російські військові", — заявив прессекретар Пентагону Пет Райдер під час брифінгу.

Райдер додав, що "референдуми" не матимуть довіри і не вплинуть на підтримку України США.

"Ніхто не буде сприймати такі фіктивні референдуми з довірою, і США точно не визнають результати будь-яких фіктивних виборів", – сказав Райдер.

"Ми продовжуватимемо працювати з Україною та нашими міжнародними партнерами, щоб надати їм необхідну підтримку", — додав він.

Що відомо

Читайте також

На тимчасово окупованих територіях анонсують "референдуми", Рада спростила демобілізацію. 209-й день війни. Онлайн

На початок