Населенню Козачої Лопані пропонують евакуацію: що кажуть жителі прикордоння

Населенню Козачої Лопані пропонують евакуацію: що кажуть жителі прикордоння

Населенню Козачої Лопані пропонують евакуацію: що кажуть жителі прикордоння
. Після деокупації у вересні 2022 року у Козачій Лопані оголосили евакуацію. Фото: Суспільне Харків

У звільненому від російських окупантів селищі Козача Лопань на Харківщині люди живуть без газу, світла і зв’язку. Мережі почнуть ремонтувати тільки після розмінування, пояснює голова громади Вячеслав Задоренко. Жителям пропонують перезимувати в інших регіонах, але більшість людей не хоче виїжджати.

Житель Козачої Лопані Володимир Діденко прибирає город і ремонтує будинок. Під обстрілами у лютому винесло вікно і побило дах: "Так у всіх же кімнатах! І отак всюди, у всіх кімнатах".

Чоловік живе за п'ять кілометрів від російського кордону. Евакуюватися на зиму не планує. Доглядає матір та ще одну літню жінку.

"Якщо тільки дадуть газ, взагалі буде прекрасно. Щоб опалення було, тому що виїжджати… У мене мамка 87-річна, вона каже: я нікуди не поїду", — пояснює Діденко.

Дружина Володимира Ірина збирає речі — хоче виїхати до куми у Харків на тиждень.

"Психічно не витримуємо, але повернемося"

"Уже психічно не витримуємо таку обстановку. Але тимчасово. Ми повернемося", — говорить Ірина.

Дергачівська громада почала евакуацію зі звільнених територій, говорить голова Вячеслав Задоренко. За перші три дні після деокупації з Козачої Лопані вивезли близько 200 людей, але більшість, виїжджати не хоче, пояснює Задоренко.

"Решта каже, що найстрашніші часи вони вже пережили. Я готую людей до гіршого сценарію. Бо сьогодні ми бачимо, що критична інфраструктура наша дуже знищена. Слатине, Прудянка, Проходи, Токарівка — перебиті газогони, електропідстанції знищені. Робота в цьому напрямку зараз ведеться. Наскільки вдасться швидко відновити, залежить ще від того, наскільки швидко піротехніки розмінують території", — говорить голова громади.

Пріоритетне питання — газ, щоб люди могли обігріти будинки та готувати, говорить Задоренко. Потім відновлюватимуть світло. Коли це зроблять, голова прогнозувати відмовляється — каже, все залежатиме і від того, як швидко вдасться виявити пошкодження мереж.

"Але завозимо зараз генератори, будемо завозити буржуйки. Якщо буде відновлено — це буде джекпот", — пояснює Задоренко.

За інформацією речника Дергачівської міськради Олександра Куліка, у Козачій Лопані залишається понад 1300 жителів — чверть від колишньої чисельності.

Читайте також

Як триває евакуація з Козачої Лопані на Харківщині

Жителям деокупованих громад запропонують евакуацію — Верещук

На початок