Запорізька родина чекає на повернення з полону двох захисників “Азовсталі”

Запорізька родина чекає на повернення з полону двох захисників “Азовсталі”

Запорізька родина чекає на повернення з полону двох захисників “Азовсталі”
. Роман, Галина та Майя чекають на повернення з полону батька та брата, захисників "Азовсталі". Фото: Суспільне Запоріжжя

Запорізька родина чекає на повернення з полону батька і старшого брата. Олександр та його старший син Павло пішли служити разом, боронили Маріуполь і “Азовсталь”, разом потрапили в російський полон.

Про це родина захисників розповіла Суспільному.

У захисника “Азовсталі” Олександра троє синів — Павло, Олександр, Роман і донька Марина. Двоє синів, як і він сам, від перших днів повномасштабної війни пішли захищати Україну.

“24 числа просто я на роботу збирався, а вони паралельно кожний від себе збирався вже у військкомат. Просто однодумно, зібрались… Вони поїхали до однієї військової частини. Там не знаю, як направили їх разом, уже як сім'ю, як підтримку одне одного в складній ситуації, щоб їм було простіше разом, — розповідає молодший син Роман.

Одна родина — два захисники “Азовсталі”. Запорізька сім'я чекає на повернення з полону батька та сина
Роман. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами хлопця, наразі в родини немає жодної інформації про їхню долю.

На повернення батька та брата з полону чекає Марина. Під час війни дівчина побралася зі своїм хлопцем Володимиром, військовослужбовцем ЗСУ. Весілля вирішили зіграти після війни. Марина дуже хоче, аби зібралася вся родина. Про її заміжжя батько та брат ще не знають.

“У мене мами немає, папа єдиний залишився. Втратити його — найбільший страх для мене. Хотіла б побачити його, обійняти. Старший брат... Теж хочу, аби він повернувся додому”.

У другій половині травня захисники “Азовсталі” змушені були вийти з заводу. Тоді, кажуть рідні, була надія, що вони побачать батька і брата. Попри всі сподівання, чоловіки опинились у полоні.

Майя — дружина старшого брата Павла — чекає на його визволення з полону разом із шестирічною донечкою.

Одна родина — два захисники “Азовсталі”. Запорізька сім'я чекає на повернення з полону батька та сина
Майя. Фото: Суспільне Запоріжжя

Вона переконана, що про її рідних, про всіх полонених з “Азовсталі”, треба говорити постійно:

“У мене є велика гордість, що він так стоїть за свою країну… Ми його чекаємо, як і чекали раніше. Треба говорити, треба на весь світ кричати, щоб щось робили. Уже багато часу пройшло”.

Нині усі члени родини тримаються разом. Їх підтримує і дружина батька — Галина:

“Дуже хочу силою думки, якось своїми почуттями передати, щоб він там не втрачав надію, вірив і знав, що на нього чекають.”

Одна родина — два захисники “Азовсталі”. Запорізька сім'я чекає на повернення з полону батька та сина
Галина. Фото: Суспільне Запоріжжя

Своєю участю в різноманітних акціях, флешмобах, які проводяться як у Запоріжжі, так і по всій Україні, родина Олександра і Павла намагається привернути увагу до долі своїх рідних, а також до інших військовополонених з “Азовсталі”.

Що відомо

  • Командир "Азову" Денис Прокопенко увечері 16 травня записав звернення, в якому повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку.
  • Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.
  • Україна вимагає від РФ надати списки загиблих і поранених в Оленівці українських військових.

Читайте також: "Зараз робота триває цілодобово", — волонтерка про роботу патронатної служби "Азов" у Запоріжжі

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок