Папа Франциск назвав "морально прийнятними" постачання зброї Україні

Папа Франциск назвав "морально прийнятними" постачання зброї Україні

Папа Франциск назвав "морально прийнятними" постачання зброї Україні
. Папа Римський Франциск в римському міжнародному аеропорту імені Леонардо да Вінчі, 24 липня 2022 року, фото: AP Photo / Riccardo de Luca

Папа Римський Франциск назвав "морально прийнятними" постачання зброї Україні для захисту від вторгнення РФ. Про це він заявив журналістам на борту літака під час повернення з Казахстану, де він брав участь у зустріч релігійних лідерів, пише Reuters.

У понтифіка запитали, чи правильно з точки зору моралі відправляти зброю Україні.

"Це політичне рішення, яке може бути морально прийнятним, якщо воно приймається за умов моралі", — сказав Франциск.

Він пояснив різницю моральним та аморальним постачанням зброї в іншу країну.

"Це може бути аморальним, якщо намір полягає в тому, щоб спровокувати нову війну чи продати зброю, чи скинути зброю, яка (країні) більше не потрібна. Мотивація — це те, що значною мірою визначає моральність цієї дії", — зазначив понтифік.

Папа наголосив, що принципи "справедливої війни" Римо-Католицької церкви допускають пропорційне використання летальної зброї для захисту від нації-агресора.

"Самооборона — це не тільки законно, це і вираження любові до Батьківщини. Хто не захищає себе, хто не захищає щось, той це її любить. Ті, хто захищає, люблять її ", — сказав Франциск.

Що відомо

  • За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Папу Римського кілька разів критикували за дії чи слова щодо війни. Спочатку Франциск сказав, що біженців з України у світі приймають краще, ніж з інших країн.
  • Перед католицьким Великоднем у Ватикані вирішили організувати символічне примирення українців і росіян. Під час хресної дороги в Колізеї хрест мали нести українка і росіянка. Ідея зустріла бурхливе обурення в суспільстві та серед вірян, а також українських дипломатів.
  • 24 серпня Папа Римський Франциск заявив, що дочка кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарія, яку підірвали у Підмосков'ї є "невинною жертвою війни". Посол України у Ватикані Андрій Юраш заявив про розчарування словами понтифіка.
  • 25 серпня Міністерство закордонних справ України запросило апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвалдаса Кулбокаса, щоб висловити йому розчарування словами Папи Римського Франциска про смерть дочки кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарії.
  • 30 серпня Ватикан відреагував на критику Папи Римського Франциска, через його слова про вбивство дочки російського пропагандиста Олександра Дугіна — Дарії. там наголосили, що слова Папи слід трактувати, як голос цінностей, а не політичну позицію.

Читайте також

Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн

"Росія вдалася до кожного зі шляхів геноциду" — Тімоті Снайдер про російський фашизм, майбутнє України та Зеленського

На початок