Європарламент схвалив 5 млрд євро допомоги Україні — ЗМІ

Європарламент схвалив 5 млрд євро допомоги Україні — ЗМІ

Європарламент схвалив 5 млрд євро допомоги Україні — ЗМІ
. Прапори України та ЄС, Київ, 23 червня 2022. Фото: AP/Nariman El-Mofty

Європарламент схвалив пакет макрофінансової допомоги Україні розміром 5 млрд євро. Про це у Twitter повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

“Європейський парламент щойно дав зелене світло на 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні. За – 534, проти – 30, утрималися – 26”, — написав Йозвяк.

7 вересня Єврокомісія запропонувала виділити Україні додатковий пакет допомоги в розмірі 5 мільярдів євро. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Тоді вона наголосила, що сподівається на швидке ухвалення цього рішення Радою Європарламенту та ЄС.

Читайте також: Україна отримала від Європейського інвестбанку €500 млн допомоги

Про фінансування для України в розмірі 5 мільярдів євро стало відомо ще 2 вересня. Тоді про це повідомляло агентство Bloomberg з посиланням на слова дипломатів ЄС, знайомих з планом. Повідомлялося, що ці гроші є частиною більшого пакету допомоги, обіцяного Європою в травні минулого року.

Що відомо

  • Європейський Союз спрямував Україні 1 млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро був зарахований на рахунок НБУ 1 серпня.
  • Раніше Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділив Україні 1,59 мільярда євро фінансової допомоги від Євросоюзу. Як повідомляється у пресрелізі, оприлюдненому на сайті ЄІБ, допомога підкріплюється гарантіями з бюджету ЄС, при цьому 1,05 мільярда євро із загальної суми будуть надані негайно.
  • Україна отримала 1,7 мільярда доларів грантової допомоги від Цільового фонду Світового банку та Агентства США з міжнародного розвитку.
  • 3 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна домовилась зі своїми західними партнерами про підтримку на загальну суму у 29 мільярдів доларів.
Війна. Усі останні новини

Читайте також

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн

На початок