У Харкові роздають маски у громадському транспорті — міськрада

У Харкові роздають маски у громадському транспорті — міськрада

У Харкові роздають маски у громадському транспорті — міськрада
.

Пасажири трамваїв і тролейбусів у Харкові за необхідності можуть безкоштовно отримати захисну маску.

"Щодня водіям і кондукторам міського електротранспорту видають по одній масці, а ще 50 засобів захисту додатково — для пасажирів. Крім того, перед виїздом на маршрут у персоналу перевіряють стан здоров'я", — повідомила 21 квітня пресслужба Харківської міськради.

На кінцевій зупинці електротранспорт дезінфікують, зазначають у міськраді.

У Харкові роздають маски у громадському транспорті — міськрада

Журналісти Суспільного перевірили, чи видають маски пасажирам та водіям.

Водій 46-го тролейбуса В’ячеслав Пальошко розповів, що зранку отримав пачку. Маски роздає усім, хто заплатив, навіть тим людям, що мали засіб захисту:

"Я ось так кульок даю, вони самі руками беруть. Я ж туди не можу лізти, бо в мене робота пов’язана з грошима. Нам сказали: ті хто сплачує за проїзд".

У Харкові роздають маски у громадському транспорті — міськрада
Водій 46-го тролейбуса В’ячеслав Пальошко.

Павло працює на цьому ж маршруті й сьогодні отримав лише одну маску — для себе:

"Два дні нам давали по пачці — у четвер та п’ятницю. З двох пачок залишилося десятки два".

Пасажирка Лариса Бикова каже, про те, що у транспорті роздають маски, не чула:

"Не бачила, але чула, що десь роздають. поки купуємо. Я купила одразу декілька: і собі, і чоловікові. Так що поки є. Пенсія маленька — 2,5 тисячі — тому, тугувато доводиться".

У Харкові роздають маски у громадському транспорті — міськрада

Пасажирка Ірина Юннікова маски отримала у школі:

"Вулицею можна ходити без маски, а в транспорті вже надягаю. Я маски отримала. У мене мама працює в школі, їм видали там на родину".

У тролейбусі №2, що курсує до селища Жуковського, у масках не всі. За словами водія, сьогодні йому маски не видавали.

Кондукторка Світлана у тролейбусі № 24, що прямує на Салтівку, каже: маски для пасажирів не отримувала взагалі:

"Нам, працівникам, видають щодня одну маску і все. Пенсіонери не мають їздити, повинні дотримуватися домашнього режиму. Всі у мене в масках їдуть".

У Харкові роздають маски у громадському транспорті — міськрада
Кондукторка у тролейбусі № 24 Світлана.

Ці маршрути обслуговує третє тролейбусне депо. Минулого тижня туди 2,5 тисячі масок, розповів телефоном директор Олександр Курочка.

"У нас випуск рухомого складу — понад 50 одиниць на день та 50 водіїв. Близько 20 (масок — ред.) на зміну видаємо. І водії проводять також профілактичні бесіди з пасажирами щодо того, що вони зобов'язані виконувати умови карантину і при вході до рухомого складу повинні надягати маску.Майже всі роздали. Зараз будемо поповнювати".

Ці маски надала мережа магазинів "Епіцентр", минулого тижня була перша партія, розповів заступник мера з питань інфраструктури Євгеній Водовозов. Їхню кількість він не назвав. Каже: цього тижня мають отримати ще 50 тисяч масок, їх продовжать видавати пасажирам.

Що відомо

  • Коштом резервного фонду міста Харківська міська рада вирішила закупити три мільйони масок. Перший почали роздавати на початку квітня, другий — у середині квітня.
  • 7 квітня стало відомо, що Харків перенаправив на закупівлю масок частину коштів, виділених на придбання апаратів штучного дихання.
  • Їздити в харківських трамваях, тролейбусах і автобусах, що працюють в режимі спецперевезень, за постановою Кабміну від 2 квітня можуть працівники закладів охорони здоров'я, продовольчого забезпечення, державних послуг, енерго-, водозабезпечення та зв'язку, фінансової та банківської діяльності, критичної та транспортної інфраструктури, сфери оборони, правопорядку та цивільного захисту. Пасажири мають бути в захисних масках або респіраторах та в кількості не більше кількості місць для сидіння. Водночас водії громадського транспорту пояснювали, що не можуть контролювати кількість пасажирів, оскільки це не входить до їх обов'язків.

Авторка: Маргарита Дежкіна

На початок