Фінляндія підтримує більш жорсткі візові обмеження для росіян — МЗС

Фінляндія підтримує більш жорсткі візові обмеження для росіян — МЗС

Фінляндія підтримує більш жорсткі візові обмеження для росіян — МЗС
. Фінляндія. Фото: Wikipedia

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто вважає можливою повну заборону на видачу туристичних віз країнами ЄС для громадян Росії.

Про це міністр розповів у інтерв'ю Helsingin sanomat.

За його словами, рішення про повну заборону на видачу туристичних віз для росіян вимагатиме, щоб країни ЄС одночасно запровадили візи, які видаються з гуманітарних міркувань для критично налаштованих журналістів, громадських активістів чи представників опозиції. Країни Балтії запровадили подібні візи.

Хаавісто каже, що заборона на видачу віз для росіян потребує спільного підходу ЄС.

Міністр запевнив, що Фінляндія запровадила обмеження на видачу віз для росіян на основі чинного законодавства ЄС. Фінляндію влаштує, якщо "ЄС зробить видачу віз предметом санкцій і їх запровадить весь ЄС на основі чіткої правової бази".

"Зараз ми чекаємо вказівок ЄС. Ми готові до більш жорстких заходів", — сказав Хаавісто.

Найсуворіший візовий режим для громадян РФ запровадили Польща, Естонія, Латвія та Литва, які вирішили повністю закрити свої кордони для російських туристів. Зазначається, що попри нову візову політику Фінляндії стосовно росіян за новими стандартами ЄС, у порівнянні з Польщею, Естонією, Латвією та Литвою фінські обмеження "є більш дозвільними серед прикордонних сусідів Росії з ЄС".

Тисячі росіян все ще мають дійсні візи, видані Фінляндією, і багато європейських країн все ще видають росіянам велику кількість віз, які дозволяють їм вільно пересуватися територію ЄС.

Що відомо

  • 31 серпня ЄС припинив дію угоди з Росією, яка полегшує видачу шенгенських віз росіянам. Однак про повну заборону на видачу документів не йшлося, оскільки з цього питання не було одностайності серед країн.
  • Перед ухваленням остаточного рішення п’ятірка країн виступила з заявою, що вживатиме окремих заходів зі скорочення кількості росіян, допущених на свою територію, якщо спільного рішення дійти не вдасться. Таку заяву оприлюднили Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва. Німеччина та Франція, Угорщина, а також кілька країн Південної Європи виступили проти повної заборони.
  • З понеділка, 12 вересня, перестав діяти спрощений візовий режим Євросоюзу з Росією. Раніше, 9 вересня, Рада Європейського союзу ухвалила рішення про повне зупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Росією.
На початок