Санкції проти РФ: перестав діяти спрощений візовий режим Євросоюзу з Росією

Санкції проти РФ: перестав діяти спрощений візовий режим Євросоюзу з Росією

Санкції проти РФ: перестав діяти спрощений візовий режим Євросоюзу з Росією
. Прапор РФ. Фото: Getty Images

З понеділка, 12 вересня, перестав діяти спрощений візовий режим Євросоюзу з Росією. Раніше, 9 вересня, Рада Європейського союзу ухвалила рішення про повне зупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Росією.

Тож відтепер до громадян Росії будуть застосовуватися загальні правила Візового кодексу.

Візовий збір для росіян зросте з 35 євро до 80 євро, потрібно буде подавати додаткові документи, час оформлення візи буде довшим, а до видачі багаторазових віз застосовуватимуться серйозніші обмежувальні правила.

При цьому, на відміну від туристів, в ЄС чекають на росіян, які подорожують з невідкладних причин, особливо журналістів, дисидентів, членів сімей європейців та представників громадянського суспільства. Їм, наприклад, можуть знову знизити чи зовсім скасувати візовий збір, уточнили у Єврокомісії. Про це пише Deutsche Welle.

9 серпня президент Володимир Зеленський закликав призупинити видачу віз громадянам Росії країнами ЄС.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не поділяє ідею повністю припинити видачу віз для громадян Росії, оскільки агресія РФ проти України — "це війна Путіна". У відповідь на це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нагадав, що війну на території України веде не Путін, а тисячі російських солдатів.

Що відомо

  • 31 серпня ЄС припинив дію угоди з Росією, яка полегшує видачу шенгенських віз росіянам. Однак про повну заборону на видачу документів не йшлося, оскільки з цього питання не було одностайності серед країн.
  • Перед ухваленням остаточного рішення п’ятірка країн виступила з заявою, що вживатиме окремих заходів зі скорочення кількості росіян, допущених на свою територію, якщо спільного рішення дійти не вдасться. Таку заяву оприлюднили Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва.
  • Німеччина та Франція, Угорщина, а також кілька країн Південної Європи виступили проти повної заборони.
Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 201. Текстовий онлайн

ЄС повністю зупинив дію спрощеного візового режиму для росіян

На початок