На Кіровоградщині тестують нову систему оповіщення на телефонах. Що про це відомо

На Кіровоградщині тестують нову систему оповіщення на телефонах. Що про це відомо

На Кіровоградщині тестують нову систему оповіщення на телефонах. Що про це відомо
. Скрін: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області тестують нову систему оповіщень про надзвичайні ситуації. Повідомлення надходять зі звуковим сигналом на смартфони. Навіщо це потрібно та коли закінчиться тестування – читайте далі.

Повідомлення про надзвичайну ситуацію отримують жителі Кіровоградщини та інших регіонів, де не ведуться активні бойові дії. Наразі вони не пов'язані з реальною небезпекою, сказав помічник з питань телекомунікації управління служби з надзвичайних ситуацій в області Роман Михайловський.

"Інформування населення розгорнула служба з надзвичайних ситуацій спільно з операторами мобільного зв’язку "Київстар", "Vodafone" та "Lifecell". Тестують систему тричі на тиждень: о 12:00 в понеділок, середу та п’ятницю".

Сповіщення приходять, коли є мобільний зв'язок. Звуковий сигнал вмикається, навіть якщо на телефоні стоїть режим "без звуку". За словами Романа Михайловського, система інформування працюватиме за технологією Cell BroadcastФункція мережі GSM, що дозволяє мобільному оператору передавати різноманітну інформацію, що може бути відображена на дисплеї мобільного телефону..

"У порівняні зі звичайною СМС-розсилкою, яка використовувалась до цього, Cell Broadcast має ряд переваг. Зокрема, буде передаватись більший об’єм інформації, а також не буде навантажуватись мобільна мережа GSM-операторів"

Окрім інформаційних, надходитимуть повідомлення про повітряну тривогу, відбій тривоги, радіаційну та хімічну загрози, сказав помічник. Нині сповіщення не отримують телефони, виготовлені до 2019 року.

"Я як раз телефон в руках тримав, повідомлення не було", – розповів кропивничанин Олександр Голобородько.

"Я про це чула. Читала, щоб бути обізнаною. Війна, все ж таки. Це треба. Якщо не буде працювати Телеграм-канал або Вайбер", – сказала Наталія Андріянова

Після тестування дані аналізуватимуть, щоб доопрацювати систему. "95% телефонів населення отримали ці повідомлення. Ми працюємо, щоб добитись ефективності, щоб навіть ті, хто має застарілі телефони, отримували дані повідомлення".

Тестуватимуть систему сповіщення до 10 жовтня.

Що відомо

Тестувати систему почали з 7 вересня. На першому етапі відбуваються розсилки лише тестових повідомлень у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та місті Києві для перевірки роботи системи.

Читайте також

  • "Як працювати під час воєнного стану нас не вчили". Голова обладміністрації звітував про роботу за пів року
  • На Кіровоградщині на городах та у полі знайшли уламки ракети
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок