З 7 вересня ДСНС тестуватиме нову систему оповіщення на телефонах

З 7 вересня ДСНС тестуватиме нову систему оповіщення на телефонах

З 7 вересня ДСНС тестуватиме нову систему оповіщення на телефонах
. ГУ ДСНСУ

З 7 вересня розпочнеться тестування нової системи інформування про надзвичайні ситуації за допомогою операторів мобільного зв’язку Київстар, Vodafone та lifecell. ДСНС надсилатиме тестові повідомлення зі звуковим сигналом на телефон. Про це надзвичайники попередили у розісланих 6 вересня смс.

“Тестування не потребує дій з вашої сторони. Ознайомтесь з деталями за посиланням: dsns.gov.ua/test”, — йдеться у повідомленнях.

ДСНСсссс
Фото: Суспільне

Нова система оперативного інформування працюватиме завдяки технології Cell Broadcast. Як пояснили в ДСНС, вона має значні переваги над SMS-інформуванням:

  • повідомлення передаються набагато швидше;
  • повідомлення надходитимуть абонентам мобільних операторів, які перебувають у радіусі дії обраних базових станцій мобільного зв’язку. Тобто ДСНС може відправляти інформацію жителям конкретного населеного пункту, області або по всій Україні, в залежності від ситуації;
  • звуковий сигнал про надходження повідомлення буде навіть у тому випадку, якщо звук на телефоні вимкнений, щоб на сповіщення обов’язково звернули увагу та реагували відповідно до інструкцій та порад щодо дій у різних загрозах.

Водночас, старі моделі телефонів (до 2019 року випуску) з великою ймовірністю не зможуть приймати оповіщення Сell Broadcast, пояснили в ДСНС.

Що робити у випадку отримання екстреного сповіщення зараз

На першому етапі, з 7 вересня, будуть відбуватися розсилки лише тестових повідомлень у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та м. Києві для перевірки роботи системи. Вони не пов’язані із виникненням реальної надзвичайної ситуації.

Які телефони підтримують ці сповіщення

Приймати повідомлення від системи Cell Broadcast можуть переважно мобільні телефони (смартфони), вироблені починаючи з 2019 року, та які мають операційну систему Android версії 11 та вище або iOS від версії 14.5. У майбутньому планується розширення переліку моделей смартфонів, які зможуть отримувати такі повідомлення.

Як переконатися, що абонент точно отримуватиме ці сповіщення

Спочатку треба перевірити, чи активна SIM-карта та чи є мережа мобільного оператора. Якщо увімкнено режим "У літаку", то слід вимкнути його, щоб отримувати сповіщення.

За можливості, бажано оновити версію операційної системи.

Рекомендується перевірити, що отримання сповіщень увімкнено у налаштуваннях смартфона.

Якщо звук в налаштуваннях телефону вимкнено, чи буде чутно звук сповіщення

Так, це одна із ключових переваг технології Cell Broadcast над SMS-повідомленням. Гучний сигнал разом із вібрацією буде тривати 15-20 секунд або до моменту вимкнення сповіщення людиною.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 195. Текстовий онлайн

На початок