"Зернова угода": чи встигнуть вивести з України урожай та як шкодять монопольні зловживання у портах

"Зернова угода": чи встигнуть вивести з України урожай та як шкодять монопольні зловживання у портах

Ексклюзивно
"Зернова угода": чи встигнуть вивести з України урожай та як шкодять монопольні зловживання у портах
. ДП "МТП "Южний"

З портів Одещини понад місяць вивозять урожай в рамках "зернової угоди". Це стало рушієм для української економіки, зокрема для аграріїв, проте процедура відбувається із низкою недоліків.

Чи встигнуть вивести все зерно до кінця дії угоди, яким чином уберегтися від монопольних зловживань у формуванні зернових караванів та чи впливають ризики проходження зерновим коридором на вартість перевезення товарів в ефірі "Українського радіо Одеса" дізнавалися журналісти Суспільного.

Чи зможуть вивезти з України все необхідне зерно

Перед початком дії зернової угоди 20 мільйонів тонн тогорічного врожаю агропродукції перебувало в портах та зерносховищах. Щоб вивести весь цей урожай терміну її дії не вистачить.

Артем Волков, адвокат, морський юрист, керівник практики морського права юридичної фірми АНК розповів, що зернова угода, яку підписали у Стамбулі, діятиме чотири місяці, до 22 листопада 2022 року.

"Річ у тому, що коридор не одразу запрацював. Перше судно виходило 1 серпня. До того ж були технічні запитання. Також не варто забувати про процедуру формування цих караванів. Але вже 1,72 мільйони тонн вивезли, тож міністерство очікує, що у вересні ці обсяги будуть зростати", — розповідає експерт.

Страхування суден та їх екіпажів

Україна 4 квітня була внесена до переліку зон потенційно небезпечних для судноплавства, який веде інститут Лойда, розповів Артем Волков. Це означає, що з точки зору страховиків територіальні та внутрішні води України є небезпечними, тож це покладає певні особливості для судновласників:

"Якщо ви подивитесь на судна, які заходили, то ви побачите що значна їх кількість належить турецьким судновласникам, або в їх управлінні. Це судна невеликих компаній. Їх прапори із сірого чи чорного списку. Ці ознаки говорять про те, що гравці світового ринку не ухвалили рішення заходити до України й працювати у звичайних умовах, як це було до війни. Ці судна невеличкі, невеличкі партії. Є інформація, що заходи кожного разу узгоджуються зі страховиком, як правило в сплату додаткової страхової премії за ризик".

Чи впливають домовленості на вартість зерна

На ціну зерна впливають різні фактори, в тому числі загальний попит на світових ринках та ринках чорноморського регіону, розповідає експерт. Оскільки судновласники перекидають додаткові витрати на фрахтувальників, то це відбивається на вартості доставлення зерна:

"Варто зауважити на високий попит на захід суден до Дунайських портів: Ізмаїл, Рені, Кілія. Ці судна туди заходять по процедурі без зернового коридору. Через те, що судно не проходить цю особливу перевірку в спільному координаційному центрі, відповідно не витрачає зайвий час на це. У випадку суден із зернового коридору, то вони всі проходять ці перевірки. Одна перевірка на вхід, інша на вихід. І тут працює принцип час – гроші. Тому судновласники перекладають витрати на своїх фрахтувальників".

Монопольні зловживання в українських портах

Ксенія Підручна, виконавча директорка Асоціації морських портів України розповідає, що АМПУ та Міністерство інфраструктури нав'язують судновласникам та морським агентам новий порядок щодо плавання коридором до портів України. Вона стверджує, що це не передбачено чинним законодавством.

"По-перше, це порушення законодавства. Якщо хтось вигадує нову монополію, зобов'язує оплачувати послуги окремим суб'єктам господарювання. Види та межі монополії встановлюються законом. У законі не написано, що судновласник має через морського агента замовляти послуги з буксирного супроводу. І що ця послуга монополізована. Це є порушенням законодавства".

За словами Ксенії, це підвищує рівень логістичних витрат, сума збільшується в чотири рази. Ці витрати лягають на аграріїв, продавців, бо у кінці вони отримують менше доходу.

"У нас є проблеми з тим, що державні підприємства, які надають послуги лідирування буксиром, вони не зовсім розуміють характер послуг, які надає судновласнику морський агент. Вони в договорі прописують умови про те, що морським агентам переплачують якусь суму і ця переплата лишається не депозиті й потім враховується в послуги наступного судна, яке заходить. Але наступне судно може належати іншому судновласнику. У морському агентуванні заборонено оплачувати послуги за обслуговування судна одного судновласника коштом іншого судновласника. Вони це не розуміють, вони нав'язують ці договори", – розповідає виконавча директорка.

Асоціація морських портів України вже звернулась до антимонопольного комітету щодо цього питання.

Читайте також

  • Півтора мільйона тонн зерна на експорт та 50 кораблів: підсумки першого місяця роботи "зернового коридору". ВІДЕО
  • Як моряку піти в рейс під час війни. Інтерв'ю з головою профспілки про дозвіл на виїзд за кордон
  • З портів Одещини "зерновим коридором" вийшло 102 судна: куди найбільше везуть агропродукцію з України

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок