Найкращі українські подкасти про кіно, акторів, сценаристів, продюсерів і телебачення

Найкращі українські подкасти про кіно, акторів, сценаристів, продюсерів і телебачення

Найкращі українські подкасти про кіно, акторів, сценаристів, продюсерів і телебачення
. Ілюстрація: Ніка Назаренко

Наш світ важко уявити без мистецва. Воно супроджує нас у спокійні та важкі часи. Допомагає краще зрозуміти себе, оточення або хоча б трохи відволіктися від проблем навколо. 10 вересня, в День українського кіно пропонуємо дізнатися про цю галузь більше.

Напевно, кожен глядач після перегляду чергової стрічки ловив себе на думці, а що ж хотіли сказати автори, або перевірити, чи правильно вдалось розкрити режисерський задум. А іноді, коли фільм викликав потужне захоплення, так хочеться провести ще трохи часу з його героями, не чекаючи на продовження ще кілька років. Чи просто вгамувати свою цікавість та дізнатися більше інформації про процес зйомки нового кіношедевру.

Компанії Netflix, HBO, Disney, Marvel вже давно задовільняють ці глядацькі бажання подкастами, які все більше вражають своєю різноманітністю. Не кажучи вже про незліченну кількість проєктів від медіа, акторів та звичайних поціновувачів кіно. Навіть культовий режисер Квентін Тарантіно цього року розпочав вести власний подкаст The Video Archives Podcast with Quentin Tarantino and Roger Avary.

Тому не дивно, що український подкастінг теж не оминув тему кінематографа. Хоча, за даними сервісу listennotes.com, безпосередньо в категорії "ТБ і фільми" є лише 37 українських шоу, що робить її однією з найменш представлених тем. Та деякі автори відносять свої проєкти про кіно до інших категорій, як-то "мистецтво" або "культура", тож насправді їх трохи більше. І серед всіх цих подкастів є на що звернути увагу.

Українські подкасти про кіно

Щотижневик Vertigo

Рекап тижня від медіа про кіно та комікси Vertigo. Якщо ви хочете бути в курсі усіх головних новин світу кіно, то цей подкаст неодмінно допоможе в цьому. Серед майже сотні опублікованих епізодів ведучі часто обговорюють й українські новинки. Та якщо ви хочете розібратися в екосистемі українського кіновиробництва, то вам більше підійде другий сезон подкасту Vertigo Filmspotting: про кіно та процес його виробництва від Radio Podal та Vertigo, випущений ще у 2020 році. Слід відмітити, що Vertigo виробляє все більше подкастів для кіноманів, і якщо вам сподобаються попередні два проєкти, то зверніть увагу на їхні Опівнічний сеанс та Рекапери.

Про кіно в подкастах: добірка до Дня українського кіно

Стоп! Знято!

Подкаст про кіно і не тільки. Ведучі розбираються, що, чому і як працює у кіно, не оминаючи українські стрічки також. Якщо ви любите слухати про кіно багато, то цей подкаст може вам сподобатися, бо частина епізодів триває більше години. Також студія "Стоп! Знято!" нещодавно запустила ще три цікавих проєкти про світове кіно: Татова касета, Подкаст ім.Джей Джона Джеймсона та А книга краще.

Про кіно в подкастах: добірка до Дня українського кіно

Хороший Поганий Злий Подкаст

Про все що нас оточує та непокоїть, з легким ухилом у кіно. Шоу, яке довгий час займає перші позиції в категорії "ТБ і фільми" та загального рейтингу подкастів у Apple Podcasts. І не дивно, бо більшість опублікованих епізодів ведучі присвятили світовому та українському кінематографу.

Про кіно в подкастах: добірка до Дня українського кіно

MINCULTPRYVIT

Подкаст українського режисера Нарімана Алієва. У перших двох сезонах ви почуєте багато відомих особистостей та розмов про українське кіно, культуру та мистецтво. А після 24 лютого формат подкасту змінювався від запису епізодів "Щоденник війни" до циклу діалогів "Портрети".

Про кіно в подкастах: добірка до Дня українського кіно

У мене було

Подкаст української кіностудії FILM.UA, у якому дві креативні продюсерки обговорюють з фахівцями кіноіндустрії все, що стосується галузі. Якщо ви почали будувати кар’єру в кіно або лише прагнете цього, то подкаст буде для вас дуже корисним. До того ж, у 2021 році він переміг у номінації "Найкраще інтерв’ю" у першій аудіопремії "Слушно".

Про кіно в подкастах: добірка до Дня українського кіно

Апрошотам?

Подкаст від Radio Skovoroda, який завершився майже два роки тому, але досі тримається на високих позиціях в рейтингах подкаст платформ. І не дивно, бо в ньому обговорюються якісні фільми та розбирається їх проблематика з відповідними українськими експертами.

Про кіно в подкастах: добірка до Дня українського кіно

До попкорну з Анною Паленчук

Ще один завершений подкаст про кіно та телеіндустрію, на цей раз від "Української правди". Розмови з представниками кіноіндустрії були записані в розпал пандемії у 2020 році, а тому там досі можна знайти корисні поради щодо роботи галузі в екстремальних умовах та просто почути обговорення цікавих питань.

Про кіно в подкастах: добірка до Дня українського кіно

Скажені пси

Подкаст від "Радіо НВ", теж завершений, але має кілька десятків епізодів з розмовами, які неможливо оминути в цьому переліку. Бо серед гостей проєкту — Олег Сенцов, Ярослав Лодигін, Наталія Ворожбит, Володимир Яценко, Алан Бадоєв, Станіслав Боклан та багато інших відомих акторів, сценаристів, продюсерів, режисерів.

Про кіно в подкастах: добірка до Дня українського кіно

З цього переліку точно є що обрати кожному кіноману. Та будемо сподіватись, що найближчим часом різноманітність українських подкастів про кіно стане ще більшою. Щоб слідкувати за цим – підписуйтесь на телеграм-канал Суспільне Подкасти.

Більше цікавого про подкасти

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок